29/4/13

Ελλάδα με διαλυμένο Στρατό θέλει η τρόικα

 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της τρόικας να αποδυναμώσει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η αρχή διάλυσης του Στρατεύματος έγινε με τη μείωση στους μισθούς των στελεχών, εν ενεργεία και αποστράτων, μέχρι και 50% από το 2009 μέχρι και σήμερα. Δεν έφτανε αυτό, όμως, στα «γεράκια» της Μέρκελ και του Σόιμπλε!

Ετσι απαίτησαν -και η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποδέχτηκαν- να μειωθούν και οι επιχειρησιακές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση.

Ειδικότερα, σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι σαρωτικές περικοπές τα δυόμισι τελευταία χρόνια στους μισθούς των στελεχών, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες του Στρατεύματος, που και στις δύο περιπτώσεις αγγίζει το 50%, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα, πέρα από το ηθικό, και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εξέλιξη αυτή, απόρροια των απαιτήσεων της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, νομοτελειακά οδηγεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε επιχειρησιακή «ύφεση» και ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων.
Την ίδια στιγμή, τραγική είναι πλέον και η οικονομική κατάσταση των στελεχών του Στρατεύματος και φυσικά και των αποστράτων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια, ειδικά εκείνα με οικογένεια και παιδιά, αντιμετωπίζουν καθημερινά το ενδεχόμενο της... πτώχευσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι καθημερινές, σχεδόν, αναφορές που φτάνουν στα ανώτερα κλιμάκια αλλά και στα επιτελικά γραφεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, στις οποίες καταγράφονται φωνές αγωνίας των στελεχών και για την επιβίωσή τους.
Περισσότεροι από 9.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν αιτηθεί αποστρατεία ή έχουν αποστρατευτεί την τριετία της βαθιάς κρίσης στη χώρα, ενώ μέχρι και το 2014 αναμένεται να συνεχιστεί η φυγή των στρατιωτικών προκειμένου να προλάβουν τα 40 χρόνια υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατά 55% μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, συνιστά μία άκρως ανησυχητική κατάσταση για την επιχειρησιακή λειτουργία του Στρατεύματος, που έχει ιδιαιτέρως πληγεί από τα μέτρα και επιβάλλει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να αναλάβουν σε άμεσο χρόνο πρωτοβουλίες για την ανάσχεση αυτής της δυσχερούς και επικίνδυνης πορείας σε βάρος της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο που τρομάζει ιδιαίτερα τους αποστράτους αλλά και τους εν ενεργεία αξιωματικούς είναι οι νέες μειώσεις που έρχονται εντός του 2014. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 συνεχίζει να υπάρχει για το 2014 η μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ενστόλους ύψους 88.200.000 ευρώ και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου ύψους 161.800.000 ευρώ.


Οι ανατροπές

Οι απαιτήσεις της τρόικας, όμως, δεν σταμάτησαν στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ζήτησαν από την κυβέρνηση και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία περιορισμό στις δομές του Στρατεύματος, άρα και στις επιχειρησιακές δυνατότητές του, και εκείνοι φυσικά τις αποδέχτηκαν! Στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της τρόικας, η οποία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συρρίκνωση του Στρατεύματος, προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Λουκέτα σε στρατόπεδα, κατάργηση δύο Σωμάτων Στρατού, μείωση κατά 40%-45% στη δομή της διοίκησης, άρα και σε προσωπικό σε βάθος χρόνου, καθώς και μείωση έως 25% στις θέσεις των ανώτατων αξιωματικών, είναι τα βασικά στοιχεία της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Η προτεινόμενη νέα δομή δυνάμεων που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ακριβές αντίγραφο σε ποσοστό 90% της μελέτης του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ (του ιδρύματος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα) σε συνεργασία με το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ!

Σε όλα, δε, τα βασικά σημεία της, όπως αυτό που προβλέπει την κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού (η οποία συγκεντρώνει τα πυρά των πάντων) είναι ακριβώς η ίδια. Η μελέτη είχε παρουσιαστεί στον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο επανειλημμένα και είχε επιστραφεί με τον χαρακτηρισμό «απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη», όπως αναφέρει το σάιτ defencenet.gr.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς, η κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού που ήλεγχε τις επίλεκτες δυνάμεις που ήταν ενταγμένες στη 13η ΔΕΕ διασκορπίζει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τον πλέον μάχιμο και επιχειρησιακό σχηματισμό που απαρτίζεται από τις εξής μονάδες: 1η Ταξιαρχία Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, Ρεντίνα), 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος» (71η Α/Μ ΤΑΞ ΠΖ, Νέα Σάντα Κιλκίς) και 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «Μοράβας» (32η ΤΑΞ ΠΝ, Βόλος).

Δηλαδή, για χάρη των απαιτήσεων της τρόικας καταργείται η «καρδιά» του Ελληνικού Στρατού και η ικανότητα να υπάρξει συντονισμένη απάντηση σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, ενώ σε καιρό ειρήνης καταργείται ο κεντρικός σχηματισμός επιμελητείας των παραπάνω επίλεκτων δυνάμεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διατηρεί μόνο τις ειδικές δυνάμεις της Δύναμης «Δ» (ΕΤΑ, Ζ' ΜΑΚ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕ) που αριθμούν λιγότερους από 1.000 άνδρες. Πρακτικά αποκλείουν τη πιθανότητα ταχύτατης κλιμάκωσης σε επίπεδο μείζονος εμπλοκής μιας σύγκρουσης. Δημιουργείται μια Δομή Δυνάμεων που καταργεί διοικητικά το μεσαίο επίπεδο εμπλοκής των επιλέκτων δυνάμεων και δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ ειδικών δυνάμεων και των συμβατικών (Πεζικό, Πυροβολικό, Τεθωρακισμένα κ.λπ.).

Το γεγονός ότι η μελέτη των ΙΣΤΑΜΕ - ΕΛΙΑΜΕΠ προέβλεπε τη διοικητική κατάργηση -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- του πλέον ισχυρού σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού και εν τέλει αυτό θα ισχύσει, μόνο ανησυχία προκαλεί.

 
Τι αλλάζει και στα τρία Οπλα με τη νέα δομή που προωθείται

Στον Στρατό Ξηράς καταργούνται τα Στρατηγεία των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες.

Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε: Δυνάμεις Αμυνας, Δυνάμεις Αντίδρασης και Δυνάμεις Ασφαλείας.

Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων, η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.

Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης.

Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η 70 ΣΔΥ που έχει έδρα την Αθήνα καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.

Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα τη Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου, καθώς και Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.

Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία έχει έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα.

Η 97η ΣΔΥ, που έχει έδρα τη Χαλκίδα, καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού.

Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη, καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

Πολεμικό Ναυτικό: Στο Πολεμικό Ναυτικό οι όποιες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς σχηματισμούς - συγκροτήματα στον Ναύσταθμο και στο Κ/Ε Κανελλόπουλος.

Μεταξύ των άλλων:

Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτή πλοία ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.

Καταργείται η μία εκ των τριών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Γενικότερα καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.

Πολεμική Αεροπορία: Οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα), στη ΔΑΥ (Ελευσίνα) και στη ΔΑΕ (Τατόι).


Χωρίς επαρκή επάνδρωση και με μηδενικούς εξοπλισμούς η άμυνα της χώρας

Τα αρνητικά αποτελέσματα στην ετοιμότητα και στη διαθεσιμότητα επιδεινώνονται από το χρόνιο πρόβλημα μειωμένης επάνδρωσης που αντιμετωπίζουν αρκετές μονάδες και μάλιστα κρίσιμες, με επάνδρωση που μπορεί να αγγίζει και το 30%. Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο και καταστροφικό, σύμφωνα με στελέχη του Στρατεύματος, το οποίο το αποδίδουν στη βεβιασμένη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία έγινε επί υπουργίας του σημερινού προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, χωρίς σχεδιασμό για εξισορροπήσεις των απωλειών σε στρατεύσιμο προσωπικό με την ανασυγκρότηση μονάδων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ.) και ανάλογες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών.

Ενδεικτικός αυτών των προβλημάτων είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2013. Ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αφορά τα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012, ο οποίος κινείται στα 3,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αφορούσε την αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγούμενων ετών. Συνολικά, το 2013, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ μαζί με τα 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει ίχνος πρόβλεψης για ποσά τα οποία δεσμεύονται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων. Ολες οι πιστώσεις του κεντρικού προϋπολογισμού του υπουργείου καλύπτουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα.

Το υποτιθέμενο σκέλος των «εξοπλιστικών» δαπανών που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιότερων προγραμμάτων προμηθειών, ενώ πλέον η «προμήθεια αμυντικού υλικού» εστιάζεται μόνο στις προμήθειες ανταλλακτικών και λοιπών υλικών συντήρησης εξοπλισμού, πλέον των καυσίμων!

Επιπλέον, κάποια στιγμή η τρόικα είχε βάλει στο μάτι και την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Πρότεινε, λοιπόν, την κατάργηση της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) και τη συγχώνευση του Αλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας και το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας.

δημοκρατία

1 σχόλιο:

  1. Οι στρατιωτικοί τι κάνουν; Πώς δέχονται όλα αυτά; Γιατί οι πολιτικάντηδες λένε ΝΑΙ σε όλα; Γίνεται να διεκδικούν όλοι οι γείτονες της Ελλάδος εδάφη και το στράτευμα να συρρικνώνεται; Έχουν παραχωρήσει κι άλλα ελληνικά εδάφη και δεν μας το 'πανε; Τι θα γίνει με την Θράκη; Με το Αιγαίο; ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.