2/4/13

Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα

του Ιωάννη Μιχαλέτου
Ιστορία-δράση-τάσεις του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος
Ως Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα νοείται η συνεχής, οργανωμένη και πολυδιάστατη δράση εγκληματικών οργανώσεων που είτε εδρεύουν στη Τουρκία είτε διαχειρίζονται από Τούρκους υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό. Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των Τούρκων υπηκόων είναι Κουρδικής καταγωγής. 


Ιστορική αναδρομή
Η Τουρκία είναι μία χώρα με εξαιρετική γεωπολιτική σημασία για το διεθνές σύστημα εξουσίας λόγω της θέσης της ως διαδρόμου μεταξύ Ανατολή και Δύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Θα ήταν απίθανο ουσιαστικά η παραγωγή ηρωίνης στη Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν να εισαχθεί στις Ευρωπαϊκές αγορές εάν δεν διαπεράσει το Τουρκικό έδαφος. Επιπλέον η Τουρκία είναι μία χώρα παραδοσιακά παραγωγός οπίου για φαρμακευτικούς λόγους, και αποτελούσε για πολλούς αιώνες έναν από τους κεντρικούς παραγωγούς κάνναβης. Τη δεκαετία του’70 η πίεση από την Αμερικανική κυβέρνηση (Νίξον), ανάγκασε τη Τουρκία να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή οπίου. Μέχρι τότε ισχυρά συνδικάτα του εγκλήματος είχαν αναδυθεί και μετέφεραν το όπιο και τα παράγωγα του (Ηρωίνη, κωδείνη) στη Δύση με τη βοήθεια της Σικελικής (Κόζα Νόστρα) και Κορσικανικής μαφίας (Γιούνιον Κορσά).
Η ηρωίνη μεταφερόταν από τα Τουρκικά παράλια στη Σικελία και ακολούθως στη Μασσαλία όπου οι Κορσικανοί είχαν δημιουργήσει εργαστήρια για την επεξεργασία του «Προϊόντος». Ύστερα αναλάμβαναν την μεταφορά στη Νέα Υόρκη όπου η Ιταλό-Αμερικανική μαφία τη προωθούσε στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας διαμέσου των «24 οικογενειών». Οι αποκαλύψεις για το ρόλο της μαφίας στην Αμερικανική ζωή κατά τη δεκαετία του ’70, η αλλαγή της διεθνούς ισορροπίας με την εμφάνιση της ηρωίνης από την Ινδοκίνα (Πόλεμος του Βιετνάμ), είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισχύος των Τούρκων λαθρέμπορων. Την επόμενη δεκαετία οι λαθρέμποροι της Κωνσταντινούπολης κυρίως, δημιούργησαν βάσεις στο Αφγανιστάν και σύσφιξαν τη συνεργασία τους με το Πακιστάν και τη μυστική του υπηρεσία η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς κρίκους στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο.  Η έναρξη επίσης του πολέμου του Λιβάνου (1975 έως 1990) του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) και του Κουρδικού αντάρτικου (1984-έως σήμερα), αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών της των χωρών της Μέσης Ανατολής που αναζητούσαν πόρους για «Μαύρες επιχειρήσεις» και ως εκ τούτου το λαθρεμπόριο εξαπλώθηκε παραλλήλως με την αναγεννημένη ισχύ των Τούρκων εμπλεκομένων. 
Γεγονότα όπως αυτό του σκανδάλου Ιράν-Κόντρα τη δεκαετία του ’80 απέδειξαν ότι το λαθρεμπόριο ηρωίνης είχε διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια της παγκόσμιας εξουσίας , ενώ η καταστροφή της Βηρυτού από το πόλεμο έδωσε τα ηνία στην Κωνσταντινούπολη  στο παγκόσμιο «Νάρκο-σύστημα». Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το ’89 βρίσκει το Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα με κύρια δραστηριότητα το λαθρεμπόριο ηρωίνης και με στενούς δεσμούς στον άξονα Κεντρικής Ασίας –Δύσης όπως και σημαίνοντα στελέχη της τελευταίας. Επίσης ο στόχος της πολιτικής του Τουρκικού κράτους για επέκταση επιρροής στα πρώην Μουσουλμανικά κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων παραγωγών ηρωίνης που με εγκληματίες της χώρας. 
Στα Βαλκάνια οι πόλεμοι και τα εμπάργκο της δεκαετίας του’90 εκκόλαψαν μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να αποτελέσουν τους μεσολαβητές του εμπορίου ναρκωτικών και υποβοήθησαν στην εξάπλωση της Τουρκικής επιρροής. Η Τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας  αποτελούσαν παλαιόθεν έναν από τους κύριους φορείς της επιρροής των Τουρκικών εγκληματικών ομάδων και με απλά λόγια ένα δίκτυο ατόμων και οργανισμών υποστήριζε τη μεταφορά και τη διάθεση των ναρκωτικών από τα βάθη της Ασίας στο κέντρο της Ευρώπης. 
Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ το 1996, προέβαλλε για πρώτη φορά τους πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της πολιτική-στρατιωτικής τάξης και των Τούρκων ναρκο-βαρόνων. Ακόμα και ο σύζυγος της τότε πρωθυπουργού Ταντσού Τσιλλέρ κατηγορήθηκε ευρέως για υποστήριξη προς εγκληματίες σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών αλλά και ραδιενεργών υλικών από πρώην Σοβιετικές χώρες. Καταγγελίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τη συμβολή του Τουρκικού στρατού στην Ν.Α επαρχίες της χώρας στη διακίνηση ναρκωτικών είδαν το φως της δημοσιότητας όπως και η χρησιμοποίηση  των καζίνων προκειμένου να «Ξεπλυθούν» δις. Δολάρια κάθε έτος. 
Η δομή λειτουργίας των Τουρκικών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων  είναι αυτή του συντονιστή και διακινητή. Μεγάλες ποσότητες ηρωίνης καταφθάνουν μηνιαίως στη Τουρκία και προωθούνται στην Ευρώπη ακολουθώντας το «Βαλκανικό δρόμο». Ιστορικά ο Βαλκανικός δρόμος είναι η κύρια αρτηρία επικοινωνίας Ανατολή-Δύσης μέσω της οποίας 1.5 εκ. φορτηγά, 250.000 υπεραστικά λεωφορεία και 4 εκ. ΙΧ ταξιδεύουν κάθε έτος. Ο συνηθέστερος τρόπος μεταφοράς ηρωίνης είναι η τοποθέτηση σε μη εμφανές σημείο ενός φορτηγού  ποσότητας μεταξύ 20 και 50 κιλών. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι χρειάζονται κάποιες ώρες για ένα κλιμάκιο τελωνειακών να ερευνήσουν μία νταλίκα σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο όγκο καθημερινής εργασίας , τότε μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η μεταφορά δεν μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά. Υπολογίζεται ότι το 75% της ηρωίνης που καταναλώνεται στη Ευρώπη περνά από το Βαλκανικό δρόμο. 
Επίσης στη Γερμανία τα μέλη των Τουρκικών κυκλωμάτων χρησιμοποιούν τη χώρα αυτή ως κέντρο αναδιανομής των ναρκωτικών. Τουτέστιν ότι οι παράνομες ουσίες άμα την άφιξη τους σε Γερμανική πόλη, επανασυσκευάζονται σε μικρότερα τεμάχια και εξάγονται σε αγορές όπως αυτές της Σκανδιναβίας (Κοπενχάγη κυρίως) και της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα ισχυρότερα στελέχη της Τουρκικής μαφίας στην Ευρώπη διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία και κατέχουν σημαντικές αξίες σε αυτήν τη χώρα υπό τη μορφή ακινήτων και καταστημάτων μέσω των οποίων ξεπλένουν μέρος των παρανόμων κερδών τους.  Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι Τούρκοι έχουν αναλάβει και τη διακίνηση ηρωίνης στη Βρετανία με ποσοστά που εκτιμώνται από 70 έως 90%. Στο Λονδίνο όπως και στο Μάντσεστερ οι Τούρκοι λαθρέμποροι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα κατά το Γερμανικό πρότυπο και αναπτύσσουν και νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. 
Η συμμαχία μεταξύ των Τουρκικών ομάδων και των Αλβανικών όπως έχει διαμορφωθεί κατά τα τελευταία 15 έτη , διακρίνεται από την πολιτισμική και θρησκευτική χροιά της. Περίπου 2 εκ. Τούρκοι έχουν Αλβανική καταγωγή και κατά τη περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας τα δύο αυτά έθνη ανέπτυξαν στενούς δεσμούς, πέρα του γεγονότος ότι αποτελούν μέρος της ευρύτερης Μουσουλμανικής θρησκείας. Οι Αλβανοί έχουν τη τάση προσκόλλησης σε δυνατότερες περιφερειακές ομάδες με τους οποίους  έχουν δεσμούς, όπως και είναι η περίπτωση μεταξύ των «5 οικογενειών» της Ιταλική μαφίας της Ν. Υόρκης και των Αλβανικών ομάδων του Μπρονξ.  Τη σημερινή εποχή ουκ ολίγα μέλη της Αλβανικής μαφίας έχουν εισχωρήσει στις Ιταλικές ομάδες και η ίδια τάση παρατηρείται και με τις Τουρκικές στην Ευρώπη. 
Μετά την 11/9 πολλές δημοσιογραφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τη σχέση μεταξύ τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος και μέρους της Αμερικανικής εξουσίας. Η πολιτική των ΗΠΑ στη Κεντρική Ασία και στα Βαλκάνια συνέπεσε με τις Τουρκικές επιδιώξεις και με τη σειρά τους η κάθε λογής μαφίες αποτέλεσαν «Χρήσιμους συνεργάτες» με αποτέλεσμα τη διόγκωση του φαινομένου. 
Δράση
Οι Αλβανικές ομάδες αγοράζουν την ηρωίνη από Τούρκους χονδρέμπορους και απασχολούνται με τη λιανική διάθεση της. Κατά μέσο όρο ο κάθε «Λιανέμπορος» αγοράζει ποσότητα 150-200 γρ. σε ότι αφορά τη Κεντρική Ευρώπη.  Οι Τούρκοι μεγαλέμποροι μετακινούνται τα τελευταία 5 έτη από τη Γερμανία στην Ουγγαρία που αποτελεί μέλος της ΕΕ, έχει πιο χαλαρό αστυνομικό περιβάλλον και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Ευρώπης και πλησίον των αναδυόμενων αγορών της Πολωνίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ενώ τα αστικά της κέντρα διαθέτουν σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή και μεταφορική υποδομή, αλλά και ένα διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Ακόμα η Ρουμανία και η Βουλγαρία αξιοποιούνται περισσότερο άμα την ένταξη τους στην ΕΕ και συνεπώς ένα δίκτυο μεταφοράς, επιμελητείας και διάθεσης έχει  ήδη δημιουργηθεί που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με όλα τα αστικά Ευρωπαϊκά κέντρα. Οι Αλβανοί συνεργάτες διαθέτουν αυτόνομη δράση μόνο στα Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα και Ιταλία ενώ στις υπόλοιπες χώρες ακολουθούν πιστά τη Τουρκική στρατηγική. 
Νέες δραστηριότητες των Τουρκικών ομάδων τα τελευταία 10 χρόνια είναι η μεταφορά λαθρομεταναστών χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί για τη μεταφορά ναρκωτικών.  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν σε Τούρκους μετανάστες και ιδιαίτερα γραφεία ταξιδιών, νυκτερινά κέντρα, κτηματομεσιτικά γραφεία και συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν την πλειονότητα των οργάνων λογιστικής υποστήριξης.
Οι πιέσεις της ΕΕ προς την Τουρκική κυβέρνηση δεν φέρνουν αποτελέσματα, εάν και οι κατασχέσεις ναρκωτικών είναι αξιόλογες στην Τουρκική επικράτεια. Μόνο τα έτη 2003. 2004 και 2005 κατασχέθηκαν 22 τόνοι ηρωίνης, 13 τόνοι μορφίνης, 1.5 τόνοι όπιο, 25 εκατομμύρια παραισθησιογόνα χάπια και 110.000 λίτρα acetic anhydride. Σύμφωνα με τη διεθνή συλλογιστική μόνο το 5-10% των διακινούμενων ναρκωτικών κατάσχονται , οπότε φαίνεται ξεκάθαρα και η ποσότητα που εξάγεται ετησίως από το Τουρκικό έδαφος. 
Οι Τουρκικές ομάδες διακρίνονται από τις ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ τους και από τους συγγενικούς δεσμούς που αναπτύσσουν με συμφωνημένους γάμους προκειμένου να συσφίξουν οι σχέσεις των εκάστοτε Πατριαρχών του εγκλήματος.  Σε ότι αφορά του μετανάστες Τούρκους, αυτοί σχετίζονται κατά βάση είναι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών που διαμένουν και ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση των εκ Τουρκίας ομάδων. Τέλος η συμπλοκή Αλβανών και Τούρκων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και των δύο και τους παρέχει τη δυνατότητα να οικοδομήσουν οικονομίες κλίμακας στις παράνομες επιχειρήσεις τους όπως και να καλύψουν σχεδόν το σύνολο της Ευρωπαϊκής αγοράς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη συνεργασία μεταξύ των δύο στη Βόρειο Αμερική, ενδεχομένως λόγω της ήδη καθιερωμένης παρουσίας των Ιταλό-Αμερικάνων, Ρώσο-Εβραίων, Λατινοαμερικάνων και της μικρής παρουσίας Τούρκων μεταναστών εκεί.  
Τη επαύριον του 21ου αιώνα τα Τουρκικά εγκληματικά συνδικάτα εισχώρησαν και στο λαθρεμπόριο ελαφρού οπλισμού . Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιστροφών και καραμπινών δραστηριοποιούνται στη Τουρκία (Περιοχή του Πόντου) και εξάγουν παρανόμως ένα μέρος της παραγωγής τους και πάλι χρησιμοποιώντας τους ήδη καθιερωμένους δρόμους των ναρκωτικών από τα Βαλκάνια. Επίσης στην Ολλανδία  οι Τούρκοι ανέλαβαν και τη διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών όπως το έκσταση τα οποία τα αγοράζουν από τοπικές ομάδες πωλώντας όπλα ή ηρωίνη. Στη συνέχεια διοχετεύουν ποσότητες που βρίσκουν το δρόμο τους στα νυκτερινά κέντρα της Γερμανίας, Πράγας και Βουδαπέστης. Στη ουσία οι Τούρκοι έχουν πλέον το ρόλο του διακινητή πολύ-ναρκωτικών ουσιών και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ισχύ στο λαθρεμπόριο όλων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ειδικής μονάδας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, « Οι Τούρκοι εισάγουν 30 τόνους ηρωίνης το χρόνο στη χώρα , από τους οποίους μόνο 2 κατάσχονται» επίσης « Παρατηρείτε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των Τούρκων σε παράνομες δραστηριότητες αφού ενδυναμώνονται συνεχώς από το λαθρεμπόριο ηρωίνης».
Η Τουρκική εξάπλωση έχει ιδιαίτερη αύξηση στη Ουγγαρία όπως σημειώθηκε και παραπάνω. Τη τελευταία πενταετία έχουν ιδρυθεί αρκετές επιχειρήσεις Τουρκικών συμφερόντων με σκοπό να αποτελέσουν το προκάλυμμα εισαγώγων. Η Βουδαπέστη αποτελεί εδώ και χρόνια κόμβο εγκληματικών οργανώσεων Αλβανική, Ρωσικής, Κινεζικής και εσχάτως και Τουρκικής προέλευσης, όπως επίσης και ένα από τα παγκόσμια κέντρα παράνομης πορνογραφίας. Ακόμα και στο τομέα της πλαστογράφησης εγγράφων οι Τούρκοι αναπτύσσονται ταχύτατα στη Ευρώπη και ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων αυτών χρησιμοποιούν τη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. 
Άλλη μία χώρα όπου η δράση των Τούρκων έχει ενταθεί τα τελευταία έτη είναι η Ολλανδία. Συγκεκριμένα η διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομεταναστών και όπλων αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες με επίκεντρο το Άμστερνταμ. Σε πρόσφατες εμβάσεις της αστυνομίας της πόλης έχουν βρεθεί οπλοστάσια αποτελούμενα από χειροβομβίδες, εκτοξευτές ρουκετών, αυτόματα πυροβόλα και πλαστικά εκρηκτικά. Επίσης συχνά είναι τα φαινόμενα μαχών μεταξύ των μελών του Τουρκικού υποκόσμου και Ανατολικό- Ευρωπαίων που καταλήγουν σε δολοφονίες.  Όπως έχει λεχθεί σε παραπάνω παράγραφο υπάρχει έντονη ανάμειξη Τουρκικών ομάδων στη διακίνηση έκσταση το οποίο το εξάγουν και στην Κωνσταντινούπολη, Μποντρούμ και Αττάλεια και γενικότερα στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας που διακρίνονται για την έντονη νυκτερινή τους ζωή, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Πέρα αυτού στην ίδια τη Τουρκία έχει αυξηθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών λόγω των κοινωνικών αλλαγών και το Πανευρωπαϊκό Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα βοηθά ουσιαστικά στην αύξηση της ναρκομανίας στην ίδια του την πατρίδα. Τέλος οι λιανικές τιμές του έκσταση στη Τουρκία είναι σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αθρόας εισαγωγής από την Ολλανδία και σταδιακά μετατρέπεται η Πόλη σε τόπο προσέλκυσης και ξένων ναρκομανών.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαπιστωθεί η εξάπλωση και μεγέθυνση των δραστηριοτήτων των Τούρκων λαθρεμπόρων τα τελευταία έτη, είναι το μέγεθος ξεπλύματος χρήματος στη Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνείς τραπεζικές εκθέσεις ενώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε αυτό το τομέα, οι Τουρκικές αρχές φαίνονται αδύναμες να το αντιμετωπίζουν. Επιπλέον ως κύριες πηγές των παρανόμων εσόδων κατονομάζονται τα ναρκωτικά, λαθρεμπόριο επωνύμων ειδών, λαθρομετανάστευση, παραχάραξη εγγράφων και χαρτονομισμάτων. Οι κυριότεροι μέθοδοι ξεπλύματος είναι οι συναλλαγές στο κτηματομεσιτικό τομέα, οι εμπορικές συναλλαγές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τραπεζικές μεταφορές κεφαλαίων με ποικιλία μεθόδων.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2007 αποκαλύπτει το σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται. Η νομοθεσία εμφανίζει σοβαρά κενά για την αντιμετώπιση του ζητήματος και υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών και του αντίστοιχου Τουρκικού ΥΠΕΕ (ΣΔΟΕ).
Εξετάζοντας προσεχτικότερα τα στοιχεία και άλλες πλέον ανησυχητικές διαπιστώσεις μπορούν να αναφερθούν. Μεταξύ του 2002-2003 σύμφωνα με Ισραηλινή έκθεση ερευνητικού κέντρου (Περίοδος ανόδου Ερντογκάν) το εισαχθέν ανεξήγητο εισόδημα της Τουρκίας αυξήθηκε από 149 εκ δολάρια σε πάνω από 4 δις δολάρια, μία τεράστια και φαινομενικά αδικαιολόγητη αύξηση. Άλλα στοιχεία αναφέρουν την όλο και περισσότερο διαπλοκή Τούρκων εγκληματιών με Μεσανατολίτες από τα κράτη του Κόλπου και της Σαουδικής Αραβίας οι οπαίοι με τη άνοδο των Ισλαμιστών στη  εξουσία στέλνουν μεγάλα ποσά προς ξέπλυμα στη Τουρκία προφανώς χωρίς να ανησυχούν για τυχόν αποκαλύψεις. Το κόμμα ΑΚΠ εμφανίστηκε ότι χρηματοδοτήθηκε από το Σαουδάραβα επιχειρηματία Αλ-Καντί ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την Αμερικανική δικαιοσύνη λόγω εμπλοκής του με Ισλαμιστές τρομοκράτες, όπως και με τον περιβόητο Πακιστανό φυσικό  “Khan” που διέθετε πυρηνική τεχνολογία σε πάσα ενδιαφερόμενο και ήταν συνεργάτης της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν.  
Μεταξύ 200-2005  περίπου 2.100 υποθέσεις παράνομης νομιμοποίησης κεφαλαίων από εγκληματική δράση ερευνήθηκαν από τις Τουρκικές αρχές, αλλά μόνο 8 από αυτές εξιχνιάστηκαν και οι δράστες καταδικάσθηκαν. Λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής των κυριοτέρων εγκληματικών ομάδων με το λεγόμενο «Βαθύ κράτος» στη Τουρκία, το κράτος αυτό μετατρέπεται σε ιδανικό προορισμό των διεθνών μαφιών και εσχάτως αυτών με σαφή Ισλαμικό προσανατολισμό και ατζέντα. Από τις παραπάνω υποθέσεις ξεπλύματος κεφαλαίων το 30% αφορούσε εμπόριο ναρκωτικών εκ των οποίων ουδείς καταδικάσθηκε.

Τάσεις
Η λαθρομετανάστευση ελέγχεται εξ’ολοκλήρου στη Τουρκία από τις ίδιες ομάδες που κατέχουν τα ηνία και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανία, περίπου 500.000-700.000 λαθρομετανάστες προωθούνται από τη Τουρκία και τη Μέση Ανατολή κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ο τζίρος κυμαίνετε από 12 έως 20 δις δολάρια. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται 1 εκ. λαθρομετανάστες από όλες τις περιοχές του κόσμου σε «Τράνζιτ» από τη Τουρκία προς την Ευρώπη και υπό την ομηρία των οργανωμένων κυκλωμάτων. Στο μεσοδιάστημα (Που σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί 2-3 έτη) οι λαθρομετανάστες εργάζονται με ελάχιστους μισθούς σε βιοτεχνίες στην Δυτική Τουρκία, σε τουριστικά θέρετρα και ως συνεργάτες στη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και την πορνεία. Μία νέα τάση που αναπτύσσετε ραγδαίως από το 2004 και εντεύθεν είναι η διακίνηση Ιρανών γυναικών (Κυρίως Κουρδική και Αζέρικης καταγωγής), αλλά και Ιρακινών διαμέσου Τουρκία στην Ολλανδία. Ήδη το 20% των πόρνων στο Άμστερνταμ κατάγονται από αυτή τη χώρα και η τάση αυτή εμφανίζεται και στο Παρίσι με τα Τουρκό-Κουρδικά εγκληματικά δίκτυα να κινούν τα νήματα. Ο κύριος λόγος της εμφάνισης αυτού του φαινομένου είναι η έλλειψη πλέον γυναικών από τη Ρωσία-Α. Ευρώπη και η δραματικές συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή λόγω πολέμων, εμπάργκο και φτώχειας.
Ο γενικός διευθυντής της Τουρκικής αστυνομίας, Στρατηγός Γκοκαν Αιντινέρ υπολόγισε ότι τα τελευταία 10 έτη τουλάχιστον 575.000 λαθρομετανάστες έχουν απελαθεί από τη χώρα και 6.100 δουλέμποροι έχουν συλληφθεί. Παρόλα αυτά η ροή ανθρώπων από την Ανατολή συνεχίζει αμείωτη παρουσιάζοντας μια κατάσταση μη αντιστρέψιμη. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου 2007 διαρροές από τη κυβέρνηση του Πακιστάν αποκάλυψαν ότι οργανωμένα Τουρκό-Πακιστανικά κυκλώματα ετοίμαζαν τη μαζική μετακίνηση 10.000 Πακιστανών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με ημερομηνία άφιξης τα μέσα Σεπτεμβρίου 2007. Οι πληροφορίες βεβαίωναν για την ειδοποίηση των Τουρκικών αρχών , αλλά και των Ελληνικών. Όλως συμπτωματικώς ο Σεπτέμβριος 2007 έδωσε ρεκόρ «Αφίξεων» στα Ελληνικά νησιά του Α. Αιγαίου από λαθρομετανάστες και η εφημερίδα Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν περιέγραψε τη κατάσταση ως «Δραματική». Παρόλες λοιπόν τις διαβεβαιώσεις ένα τμήμα τουλάχιστον ήδη αποβιβάσθηκε σε Ευρωπαϊκή χώρα και μάλλον ήδη τώρα έχει οδεύσει προς τα γκέτο του Παρισιού, του Μιλάνου και του Λονδίνου. 
Οι κυριότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα από τη Τουρκία και τα γειτονικά της κράτη σχετικά με θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος είναι οι εξής:

1) Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Γεωργίας και Αζερμπαιντζάν για τρομοκρατία και διασυνοριακό έγκλημα (30/04/2002)

2) Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το οργανωμένο έγκλημα (21/06/2002)

3) Συμφωνία Ουκρανίας-Τουρκία για το οργανωμένο έγκλημα (05/03/2003)

4) Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών (03/09/2003)

5) Συμφωνία Ιράν, Ελλάδας, Πακιστάν , Τουρκία για το οργανωμένο έγκλημα και τη λαθρομετανάστευση (17/12/2005)

Από τις ανωτέρω συμφωνίες μπορεί να εκτιμηθεί ότι καμία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ενδυνάμωση των εγκληματικών ομάδων, ενώ οι Ελληνό-Τουρκικές συμφωνίες είναι εν πολλοίς κενά γράμματα από άποψης αποτελεσμάτων, μέχρι στιγμής.
Η επισκόπηση του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος αποκαλύπτει καταρχάς τη σημασία του στο διεθνές εγκληματικό δίκτυο και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη. Ουσιαστικά οι Τούρκοι υπήκοοι των Ν.Α επαρχιών (Κουρδικής καταγωγής κατά βάση), της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Γερμανίας ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το Πανευρωπαϊκό λαθρεμπόριο ηρωίνης σε συνεργασία με τους Αλβανούς. Περαιτέρω η είσοδος στην αγορά των συνθετικών ναρκωτικών που παρασκευάζονται και διακινούνται ευκολότερα αποτελεί μία μείζονα εξέλιξη. 
Η Ολλανδία και η Ουγγαρία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για τους Τούρκους λαθρέμπορους και η λαθρομετανάστευση αναγορεύεται σε Νο 2 δραστηριότητα με συνεχείς τάσης εξάπλωσης. 

Το ξέπλυμα παρανόμων κεφαλαίων όχι μόνο για την Τουρκική επικράτεια αλλά και για τη Μέση Ανατολή ενισχύει το ρόλο του «Ισλαμικού εγκληματικού δικτύου» και τις συναφείς προεκτάσεις που έχει αυτός ο παράγοντας με τη διεθνή τρομοκρατία.  Ουσιαστικά και σε ότι αφορά την Ελλάδα, η συμβατική απειλή της Τουρκικής στρατιωτικής μηχανής αποκτά επίσης και την «Ασύμμετρη» αυτή του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, τα κεφάλαια που διακινούνται είναι πλέον ασύλληπτα. Λ.χ  όταν 1 γρ. ηρωίνης κοστίζει 15-30 Ε, πολλαπλασιάστε με τουλάχιστον 80 τόνους που περνούν μέσω Τουρκίας το χρόνο. Η λαθρομετανάστευση απειλεί ευθέως τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας και η ουσιαστική άρνηση της Τουρκία να συνεργασθεί ενδεχομένως να αποβλέπει και σε ευρύτερους στρατηγικούς σκοπούς πέρα βεβαίως από την εξασφάλιση ενός παράνομου κύκλου εργασιών δις. Δολαρίων το χρόνο.  Η Ελλάδα οφείλει για τη δική της ασφάλεια και ευημερία να τηρεί πάσα επιφύλαξη και εγρήγορση σε μία διαφαινόμενη εξάπλωση του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος μέσα στη χώρα και στηριζόμενο στο ήδη υπάρχον Αλβανικό. 

Σημείωση: Η αναφορά για την εισαγωγή Ιρανών υπηκόων γυναικών (Κούρδων κατά βάση) για πορνεία στην Ευρώπη, έχει συνταχθεί από διασταυρωμένες και λίαν αξιόπιστες Ευρωπαϊκές πηγές  (Off the record)

Σ.Σ.: Το παρόν άρθρο αναφέρεται για τις εξελίξεις επί του θέματος μέχρι το τέλος του 2007.

ΠΗΓΕΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
- FBI Report: Report on transnational narcotics trade”. Website: http://www.fbi.gov/hq/cid/orgcrime/lcn/ioc.htm 
- Drug Text organization, Reference library, By McCoy, “Marseille: America’s heroin labatory”. Website: http://www.drugtext.org/library/books/McCoy/book/11.htm 
- Federation of American Scientists briefing, “Kurds I Turkey”. Website: http://www.fas.org/asmp/profiles/turkey_background_kurds.htm 
- Lobster Magazine; Issue 30 (1995), “Persian Drugs: Oliver North, the DEA and Covert Operations in the Mideast”
- German Ministry of Foreign Affairs (10/2006), “Profile of Turkey”. Website: http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/en/Laender/Tuerkei.html
      -    BBC News (06/10/2005), By Sarah Rainsford, “Turkey at the drugs crossroads”. Web site: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4305692.stm 
- West Network organization (1998), “Corruption in Turkey”. Website: http://users.westnet.gr/~cgian/cillermurder.htm 
- Le Monde Diplomatic (07/1998), By Kendal Nezan, “Turkey’s pivotal role in international drugs trade”. Website: http://mondediplo.com/1998/07/05 
- Centre for Drugs Research-University of Amsterdam- (1998), By Tim Boekhout Van Solinge, “Drugs use & trafficking in Europe”. Website: http://www.cedro-uva.org/lib/boekhout.drug.pdf 
- Journalismus Nachrichten Von Heute (11/12/2006), "The Highjacking of a Nation", Quoting Mark Galeotti, a former UK intelligence officer and expert on the Turkish mafia. Web Site: oraclesyndicate.twoday.net/stories/3049459
-  Centre for European Reform (07/2006), By Hugo Brady, “Organized crime & punishment”. Web Site: http://www.cer.org.uk/articles/brady_esharp_july_aug06.html 
- CNN (26/10/2004), By Eric Pearce, “Albanian crime rings suspects arrested”. Website: http://www.mfa.gov.yu/FDP/CNN-261004_1.html   
- Balkanalysis news agency (30/11/2006), By Christopher Deliso, “The hijacking of a nation, part-2”. Website: http://www.balkanalysis.com/2006/11/30/the-hijacking-of-a-nation-part-2-the-auctioning-of-former-statesmen-dime-a-dozen-generals/  
- 2004 European Union organised crime report — Open version — December 2004Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, P. 5, 2004 — 26 pp. — 21 x 29.7 cm, ISBN 92-95018-32-X
- 2005 EU Organised Crime, Report Public version, Page: 10 http://www.statewatch.org/news/2005/oct/europol-org-crim-public.pdf 
- International Narcotics Control Strategy Report – 2007, Released by the Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, www.shaps.hawaii.edu/drugs/incsr2007/incsr_2007_tajikistan.html 
- Independent Newspapers UK Limited, Website: http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_20011006/ai_n14435663 . Page: 1-2 
- Federal Research Division,-Library of Congress-, Website: http://www.loc.gov/rr/frd/pdf-files/WestEurope_NEXUS.pdf 
- OECD Report-2007-, P. 3-5. Website:  http://www.oecd.org/document/3/0,3343,en_33873108_33844437_38238787_1_1_1_1,00.html 
- Middle East Quarterly-Winter 2005-, By Michael Rubin, “Green Money, Islamist Politics in Turkey”, P. 1. Website: http://www.meforum.org/article/684 
- Report (2006) by the Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, March 2006 USA DEPARTMENT OF STATE. Website: www.state.gov/p/inl/rls/nrcrpt/2006/vol2/html/62145.htm 
- Xinhua Press Agency, 10/01/2006. Website: http://english.peopledaily.com.cn/200601/10/eng20060110_234163.html 
- MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS AZERBAIJAN. Website: www.mia.gov.az/beynelxalqsenedler_en.html 
- Athens News Agency. Website: http://www.greekembassy.org/Embassy/content/en/Article.aspx?office=3&folder=335&article=10017 
- BBC News-Istanbul- By Sarah Rainsford. Website: news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4305692.stm 

Πηγή: http://www.rimse.gr/2013/04/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.