9/4/13

Ξαναδιαβάζοντας τον Νταβούτογλου


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Η τάση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου να εκμεταλλευθεί τις ατυχείς οικονομικές συγκυρίες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι απλώς μία ευκαιριακή προσπάθεια της Άγκυρας. Τα νεο-οθωμανικά και άλλα οράματα του Νταβούτογλου αναλύονται εκτενώς στο ογκώδες βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος- Η Διεθνής θέση της Τουρκίας», το οποίο εξέδωσε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Η μετάφραση είναι του  πανεπιστημιακού Ν. Ραπτόπουλου και η επιστημονική επιμέλεια του αειμνήστου Τουρκολόγου καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Θυμίζω, λοιπόν:
Στις σελίδες 440-485 (αλλά και σε άλλα σημεία) ο συγγραφεύς αναφέρεται ειδικότερα στα Βαλκάνια και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη της Τουρκίας να περικυκλώσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες. Το μουσουλμανικό τόξο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του νεο-οθωμανισμού περιγράφεται αυτολεξεί στη σελίδα 477 ως εξής:
«Η ζώνη που εξικνείται βορειοδυτικά και μέσω του άξονα Μπίχατς-Κεντρική Βοσνία-Ανατολική Βοσνία- Σαντζάκ (σ.σ. Νοτίου Σερβίας) -Κόσσοβο-ΑλβανίαΜακεδονίαΚίρτζαλι (σ.σ. Βουλγαρίας) -Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη, έχει από τη σκοπιά της Τουρκίας τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη βαλκανική γεωπολιτική και τον γεωπολιτισμό της». Ενώ σε πολλά σημεία παραδέχεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τουρκικά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενός Σερβοελληνικού συνασπισμού (σελ. 365) και ομολογεί ότι «ένας ενδεχόμενος Σερβοελληνοβουλγαρικός συνασπισμός θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων επί της στρατηγικής ζώνης, ζωτικής αρτηρίας της Τουρκίας στην περιοχή, στη διάλυση της Μακεδονίας (σ.σ. έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ) και στην κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία και την Αλβανία» (σελ. 481-482).
Όμως η ευρύτερη ανάλυση των απόψεών του δείχνει ότι πιστεύει ακράδαντα στον ρόλο των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας. Για την περίπτωση της Βοσνίας γράφει  (σελ. 364-365) κάτι πολύ διδακτικό και για όσους συζητούν τον αφοπλισμό της Κύπρου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βοσνίας είναι ... η έμπρακτη επιβεβαίωση της εν λόγω βούλησης δια της στρατιωτικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του με τη συγκατάβαση και κηδεμονία άλλου έθνους»!
Ο νεο-οθωμανισμός στα Βαλκάνια θεμελιώνεται στις εξής κυρίαρχες απόψεις του Νταβούτογλου: 
1) Πρέπει η Τουρκία ή οι σύμμαχοί της να ελέγχουν τους άξονες των συγκοινωνιών και των ποταμίων μεταφορών. 
2) Η Οθωμανική κληρονομιά πρέπει να προβληθεί ως ιστορική ρίζα των βαλκανικών λαών και κυρίως των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων. 
3) Η Αλβανία θα παίξει τον ρόλο της συμμάχου, μέσω της οποίας η Τουρκία θα βρει διέξοδο προς την Αδριατική. 
4) Ο θρησκευτικός παράγοντας είναι απαραίτητο εργαλείο στρατηγικής σκέψης και διαμόρφωσης συμμαχιών. Κατά τον Νταβούτογλου οι Γερμανοί επηρεάζουν τους Καθολικούς Σλοβένους, Κροάτες και Ούγγρους, η Ορθόδοξη Ρωσία επηρεάζει τους Σέρβους και προσεγγίζει Έλληνες, Βουλγάρους και Ρουμάνους, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα στηριχθούν στους Αλβανούς και Βοσνίους που είναι Μουσουλμάνοι. Άρα ο νεο-οθωμανισμός συμπίπτει –έστω πρόσκαιρα- με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. 
5) Οι μουσουλμανικές μειονότητες  στα Βαλκάνια πρέπει να αξιοποιηθούν ως εφαλτήρια προωθήσεως των τουρκικών συμφερόντων Γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα 482:  «Η Τουρκία ... οφείλει να δώσει βάρος σε πολιτικές που περικυκλώνουν την περιοχή στο σύνολό της..... Μπορεί να προταθεί επίσης μία συνεργασία για την εξασφάλιση των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, που διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους των βαλκανικών κρατών. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα κατάλληλο έδαφος κυρίως για το Κόσσοβο και τη Δυτική Θράκη». Σημειώνω με ανησυχία την σύνδεση Κοσσόβου και ελληνικής Θράκης στο φάσμα των νεο-οθωμανικών επιδιώξεων.

Ο Νταβούτογλου μάς έχει εγκαίρως προειδοποιήσει!. Καλούμαστε να μην αδιαφορήσουμε και να προετοιμαζόμαστε αμυντικά, διπλωματικά και ψυχολογικά.

"δημοκρατία"

6 σχόλια:

  1. Αυτό που με "προβληματίζει" είναι το γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για τα επέμενα χρόνια περιγράφεται στο συγκεκριμένο βιβλίο και σπάνια έως καθόλου (προσωπικά δεν είδα κάτι τέτοιο) όλα αυτά εξετάζονται σε ένα πλαίσιο υπο διερεύνηση καθώς μου φαίνεται αφελές να εξαγγέλεις την επεκτατική πολιτική σου σε βιβλίο και να περιμένεις ότι οι άλλοι δεν θα το διαβάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ο/Η Γιάννης Μ.

    Το αντίθετο μάλιστα, περιμένεις να το διαβάσουν και να προσκυνήσουν. Όλοι οι "στρατηγιστες" της Αμερικανικης πολιτικής εκφράζουν τις απόψεις τους ανοιχτά σε βιβλία και όχι κρυφά, γιατί αποτελεί ένδειξη εντιμότητας, αλλα και αυτοπεποίθησης για τις απόψεις που εκφράζει ο καθένας. Αυτή την τακτική ακολούθησε και ο Νταβούτογλου για να τον στηρίξουν οι Ameirkanoi, αυτό το βιβλίο είναι ο σκελετός της Τουρκικης εξωτειρκής πολιτικής.

    Εγώ θα αναφέρω και άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του βιβλίου, αυτό που θέτει ως επιτακτική ανάγκη την κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσω εμπορικού στόλου και μέσω της εξάρτησης των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την ενδοχώρα της Ανατολίας, εξάρτηση σε όλους τους τομείς και κυρίως ενεργειακή! Κάτι που δοκίμασε να το κάνει πραγματικότητα ο Ypoutgos Οικονομικών που μας οδήγησε στο ΔΝΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη πιο σημαντικό βιβλίο για να κατανοήσει κανείς του νέους-νεο-οθωμανούς είναι το πρώτο βιβλίο του Νταβούτογλου "Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες" (http://www.ifestosedu.gr/109%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82.htm) Για μια πρόσφατη ανάλυση για την γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου και το "Στρατηγικό βάθος" βλ.http://www.ifestosedu.gr/112CyprusProkroustis.htm ή στο διαδίκτυο με τίτλο ►Κύπρος-Ελλάδα: στο τραπέζι του Προκρούστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γίνεται κατανοητό λοιπόν γιατί η Ελλάδα παράγει εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια και μάλιστα τέτοια η οποία και προκαλεί σημαντικές δυσκολίες στην Τουρκία.Να γιατί καλό είναι η οποία κριτική μας διάθεση-αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα-να μην γίνεται εμμονική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας έχει προειδοποιήσει για τα καλά και με το βιβλίο και πρόσφατα μ΄αυτά που είπε στη συνέντευξη.
    Και γενικά, δεν είδαμε η Τουρκία να κρύβει τις προθέσεις της προς εμάς.
    Μας τα έχει δείξει όλα, οπότε είναι σαν να μας λέει "τι θα κάνετε παιδιά, θα μας φάτε στη μάπα, αλλιώς αν μπορούσατε θα αντιδρούσατε..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Νταβούτογλου, δεν μας προειδοποιεί μόνο από το βιβλίο του, στο οποίο ωστόσο φαινόντουσαν ξεκάθαρα οι διαθέσεις και τα σχέδια της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια. Μας προειδοποιεί ο ίδιος καιη Τουρκία με τη στάση της, κάθε τόσο, με κάθε ευκαιρία, σαν να μας λέει "παιδιά, σας τα λέμε κατάμουτρα, γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε.."
    Κι΄εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε ευγενικά;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.