9/4/13

Τουλάχιστον 37 νεκροί και 850 τραυματίες από τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ στο Ιράν

Στο σημείο βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Τουλάχιστον 37 νεκροί και 850 τραυματίες από τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ στο Ιράν
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπουσέρ στο νότιο Ιράν.


Περισσότεροι από 850 είναι οι τραυματίες.

Στο σημείο βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε η δημόσια ιρανική τηλεόραση.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προσδιόρισε το μέγεθος της σεισμικής δόνησης στους 6,3 βαθμούς.

Ωστόσο, το Ιρανικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στο Κακί, περίπου 90 χλμ. νότια της Μπουσέρ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ντουμπάι, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν. Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέσα στην επόμενη ώρα.


Ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές στην πυρηνική μονάδα της Μπουσέρ


Το Ιράν ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι ο σεισμός που έπληξε τη χώρα δεν προκάλεσε ζημιές στην πυρηνική μονάδα της Μπουσέρ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

«Το Ιράν ενημέρωσε το Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών της ΙΑΕΑ, αναφέροντας ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στην πυρηνική μονάδα της Μπουσέρ ούτε σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από την εγκατάσταση αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Στο μεταξύ, από την Τεχεράνη ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ) Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί δήλωσε ότι το Ιράν αρνείται να αναστείλει τον εμπλουτισμό του ουρανίου του κατά 20% ή να αποστείλει στο εξωτερικό τα αποθέματά του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Δεν θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό κατά 20% που χρησιμοποιείται για τα καύσιμα του ερευνητικού μας αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο κ. Νταβανί στον Τύπο στο περιθώριο των εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας πυρηνικής τεχνολογίας.

«Εχουμε ακόμη ανάγκη να παράγουμε καύσιμο», πρόσθεσε, καθώς το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει πέντε νέους ερευνητικούς αντιδραστήρες.

«Παράγουμε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% σύμφωνα με τις ανάγκες μας», είπε. «Σε κάθε σχέδιο έργου, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα επιπλέον αποθεματικό».

«Οι δραστηριότητες του εμπλουτισμού μας είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε ο Νταβανί.

«Ως εκ τούτου, εμείς δεν θα στείλουμε στο εξωτερικό τα αποθέματά μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη μια λύση για την πυρηνική κρίση, «θα είναι καλύτερα να έχουν λογικές προτάσεις».

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.