4/3/13

Αντ. Σαμαράς: Μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Yπεγράφησαν 25 συμφωνίες

Με του τούρκο ομόλομό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κωνσταντινούπολη.
«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, κατά την οποία υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.
«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».
«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
«Νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με επίλυση του Κυπριακού»
Από τον Πρωθυπουργό έγινε εκτενής αναφορά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία -όπως είπε- η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Παράλληλα, υπενθύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της γείτονος στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις». «Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ζήτημα των μειονοτήτων, ο Πρωθυπουργός είπε πως «είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της».
Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο σημείωσε πως «ζητήματα τα οποία άπτονται των διερευνητικών επαφών, τα παρακολουθούμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο».
«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την επιθυμία οι μέρες αυτές να γίνουν πιο πολλές «χωρίς μεγάλα λόγια, με συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, με προσεκτικά βήματα».
«Η ανάπτυξη μιας καλής γειτονίας με μια συστηματική προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που υπάρχουν, η προσπάθεια να μην υπάρχουν αγκάθια στη σχέση μας, είναι πάντοτε θετική, πρόσθεσε.
Ερντογάν: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα, δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».
Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτέλεσει ένα ιστορικό παρελθόν».
Χρυσή Αυγή: Εθνικό έγκλημα
Εθνικό έγκλημα χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή τον διάλογο του Πρωθυπουργού με την τουρκική πλευρά.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο αρχιπέλαγος αποτελεί συνειδητή προδοσία», υποστηρίζει και κατηγορεί τον  Πρωθυπουργό ότι «διέπραξε εθνικό έγκλημα σύροντας τη χώρα μας σε διάλογο με τους Τούρκους».
Το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα και τα ενεργειακά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση.
ΚΚΕ: Σε βάρος των δύο λαών οι συμφωνίες
«Οι συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν και η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Οι συμφωνίες αυτές», συμπληρώνει, «θα είναι σε βάρος του ελληνικού και του τουρκικού λαού, καθώς οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των δύο χωρών και διεθνείς όμιλοι που ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά των κοιτασμάτων και των ενεργειακών δρόμων». 
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, τον οδήγησαν να καταθέσει;
    Ή δεν ασχολείται κανένας πια με το τεράστιο αυτό ζήτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.