11/3/13

Tρίζει η καρέκλα του Ερντογάν;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Αναμφίβολα ο Ταγίπ Ερντογάν, με την παρουσία του στην πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στη θέση του πρωθυπουργού, έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη νεώτερη ιστορία της χώρας του, αφού στην ουσία εγκαινίασε την περίοδο της μετακεμαλικής Τουρκίας.
Κάνοντας έναν απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι την πρώτη δεκαετία ο Ερντογάν, με την καθοριστική υποστήριξη των ΗΠΑ και του εβραϊκού παράγοντα,  «ξεμπέρδεψε» με το λεγόμενο βαθύ κράτος, που αποτελούσε τον σκληρό πυρήνα του κεμαλικού συστήματος εξουσίας, που καθόριζε την πολιτική πορεία της Τουρκίας από το 1923 μέχρι το 2010, με κύριο όπλο την άσκηση αμείλικτης βίας σε ό,τι θεωρούσε πολιτική ή εθνική απειλή. Επίσης, την πρώτη δεκαετία τέθηκαν τα θεμέλια της οικονομικής γιγάντωσης της Τουρκίας, η οποία από μόνιμος «τρόφιμος» του ΔΝΤ, έγινε χρηματοδότης του, ενώ πήρε θέση και ανάμεσα στις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G-20).
Τη δεύτερη δεκαετία ο Ερντογάν έθεσε δυο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι η πολιτειακή αλλαγή μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, με την Τουρκία να μετατρέπεται από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία, με τον πρόεδρο, που εκλέγεται πλέον απ’ ευθείας από το λαό, να αποτελεί τον κυρίαρχο του παιχνιδιού, στο -εθνοφυλετικά, πολιτικά και διεθνοπολιτικά- δύσκολο τοπίο της Ανατολής.
Ο δεύτερος στόχος, που σχετίζεται με τον πρώτο, είναι η πολιτική επίλυση του Κουρδικού, που απειλεί πλέον όχι μόνο την ενότητα αλλά και την επικυριαρχία των αποκαλούμενων Τούρκων σε πολιτικό, οικονομικό, πληθυσμιακό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο στην Τουρκία. Οι κύριες αιτίες που οδήγησαν τον Ερντογάν στην απόφαση να αποπειραθεί για τρίτη φορά να κάνει άνοιγμα προς τους Κούρδους, είναι η σταδιακή πολιτική και οικονομική ισχυροποίηση και πορεία προς την ανεξαρτησία του κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν, η αυτονόμηση των Κούρδων και η ίδρυση ανάλογων δομών στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία), η ανθεκτικότητα του ΡΚΚ και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος στην Τουρκία και η δραματική -σύμφωνα με την τουρκική λογική- αύξηση του κουρδικού πληθυσμού σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, που έχουν αρνητικούς ρυθμούς άυξησης.
Βλέποντας, λοιπόν, ο Ερντογάν ότι οι προσπάθειες του τουρκικού κράτους να αντιμετωπίσει το Κουρδικό με μεθόδους βίαιης αφομοίωσης μοιάζουν με τις προσπάθειες ενός -έστω και μεγάλου- ψαριού να καταπιεί έναν …ελέφαντα, αποφάσισε να αποπειραθεί να λύσει το Κουρδικό με πολιτικούς όρους, για να υποβοηθήσει με τον τρόπο αυτό τον πρώτο του στόχο, που είναι η προεδρική δημοκρατία με τον ίδιο στη θέση του πρώτου προέδρου.
Ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και για τα δυο ως άνω ζητήματα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων "Gezici Araştırma Şirketi" στις 23-24 Φεβρουαρίου, σε 46 νομούς της χώρας και σε δείγμα  9.272 ατόμων, αποτελέσματα που προβληματίζουν σοβαρά τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΑΚΡ έχει σοβαρές απώλειες ψήφων στους νομούς της Κεντρικής και της Δυτικής Ανατολίας, ψήφους που καρπούνται αναλόγως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τον Οτζαλάν και τον ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμό του, το 91% είναι αντίθετο, δείχνοντας ότι η τουρκική κοινωνία δεν έχει απαλλαγεί από το σύνδρομο του διαμελισμού της χώρας. Το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με την προεδρική δημοκρατία, (το ποσοστό αυτό στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ είναι 26,7%) ενώ το 30,2 απαντά ότι θέλει στη θέση του προέδρου τον Αμπντουλλάχ Γκιούλ, με τους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ταγίπ Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς και Σελαχατίν Ντεμιρτάς να ακολουθούν!
Τα ποσοστά που θα έπαιρναν τα κόμματα αν γινόταν σήμερα δημοτικές και γενικές εκλογές, είναι: ΑΚΡ 38,6 και 43%, CHP 28,6 και 28%, ΜΗΡ 19,8 και 18,2% και BDP 7,6 και 8,1%.
Δηλαδή, η δημοτικότητα του Ερντογάν κατακρημνίζεται, ενώ το κόμμα του καταγράφει πτώση από 7 μέχρι 15%.
Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να προβλέψει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, είναι φανερό ότι οι δυο κεντρικές επιλογές του Ερντογάν δεν βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην ισλαμοναζιστική νοοτροπία που έχει ριζώσει στη συλλογική συνείδηση του μέσου πολίτη της Τουρκίας, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί και να κατανοήσει ότι όσο μεγάλο στόμα και να έχει ο Τούρκος, που έχει ιδιαίτερο DNA, με βάση την εθνικιστική ιδεολογία, δεν θα μπορέσει να καταπιεί ποτέ έναν ελέφαντα, ο οποίος στο τέλος μπορεί να τον πατήσει!
κυριακάτικη δημοκρατία

4 σχόλια:

  1. 1)Η πρωτοβουλία Ερντογάν για συνταγματική μεταρρύθμιση (Προεδρική Δημοκρατία)αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια απεγκλωβισμού του από το λόμπυ και την ισχύ των Γκιουλενιστών. Σημειώνουμε ότι το 1/3 περίπου των Βουλευτών του ΑΚΠ ανήκουν ή είναι συμπαθούντες της κοινότητας Hizmet του Ιμάμη Γκιουλέν. Έχει μεγαλό ενδιαφέρον να δούμε ΑΝ οι Γκιουλενιστές ΘΑ στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία Ερντογάν. Ταυτόχρονα αν πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία (λόγω της υγείας του Ερντογάν) πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
    2) Το Κουρδικό έχει πολλές πτυχές, πολλούς πρωταγωνιστές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η συνταγματική μεταρρύθμιση μπορεί να αναγνωρίσει δικαιώματα και ελευθερίες ΑΛΛΑ δεν θα επιλύσει θέματα όπως το δημογραφικό των Κούρδων αλλά κυρίως τα ανταποδοτικά τέλη ύπέρ των Κουρδικών επαρχιών από τη διέλευση των αγωγών Κιρκούκ-Μοσούλης-Τσειχαν
    3) Αναφορικά με τις ιδιωτικοποίησεις στην Ελλάδα πρεπει να πουμε το εξής. Στα ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ οι Υπηρεσίες Πληροφοριών ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΝ τους επίδοξους επενδυτές. Εξετάζουν το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ αυτών, τη γεωπολιτική σημασία της επένδυσης, τη σχέση των επενδυτών με τις κυβερνήσεις των κρατών όπου έχουν έδρα. Αυτό ονομάζεται στα αγγλικά ΕCONOMIC INTELLIGENCE. Δυστυχώς στη Ψωροκώσταινα, η ΕΥΠ δεν διαθέτει Διεύθυνση (ούτε καν Τμήμα) οικονομική διπλωματίας - κατασκοπίας. Δείτε τι έγινε με τη ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη. Τρέχανε από το Μαξίμου τελευταία στιγμή (δηλαδή χύμα στο κύμα) να αποτρέψουν τους Τούρκους από την εξαγορά. Γιατί δεν έδειξαν την ίδια "ευαισθησία" για τις Μαρίνες Φλοισβου, Μυτιλήνης, Ζέα, Κέρκυρας;
    Η εξαγορά της νήσου από τον Εμίρη του Κατάρ έτυχε ανάλυσης από την ΕYΠ; Αν αύριο φιλοξενήσει στη ΒΙΛΑ του, αξιωματούχους της Χαμάς (που διώκονται από την ΕUROPOL/INTERPOL ως "τρομοκράτες") ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης;
    Θα κάνει τα "στραβά μάτια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ Τουρκία μπορεῖ νὰ ἔχη πολλὲς ἀντιφάσεις ἐντός της. Αὐτὸ ὅμως δὲν τὴν κάνει λιγότερο ἐπικίνδυνη γιὰ τὴν Ἑλλάδα μὲ τὸ χάλι τῆς δημοσίας διοικήσεως καὶ τὸν κατευνασμό της ἀπὸ τοὺς πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Koς Πικραμένος θα γνωρίζει πως με την συνεργασία των Βουλευτών του BDP δύναται να υπερκεράσει τον σκόπελο ο Ταγίπ Ερντογάν και αυτό ίσως να αποτέλει και μέρος της Συμφωνίας Τουρκίας -Κούρδων η οποία και δεν αποτελεί προιόν της διάθεσης των δύο πλευρών (Τουρκίας-Κούρδοι) αλλά προιον Αμερικανικής και Ισραηλινής Παρέμβασης προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή.Μην εκπλαγείται αν συμβεί λοιπόν.Ισλαμικό Τάγμα Γκουλέν και ΑΚΠ δείχνουν μια περίεργη ομοφωνία σε ότι αφορά το Κουρδικό Ζήτημα και όχι μόνο στα πλαίσια της Τουρκικής επικράτειας

    Σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα ώς αναφέρει το άρθρο.Ο Βασικός στόχος είανι της ΑμερικανοΙσραηλινής πολιτικής είανι η περικύκλωση -γεωστρατηγική
    και γωπολιτική -του Ιράν.

    Το ΠΚΚ εντός της Τουρκίας απέτυχε.Ναί μεν δεν μπορεί να νικηθεί στρατιωτικά, δεν μπορεί επίσης να επιτύχει την απόλυτη στρατιωτική νίκη, δεν μπορεί επίσης να επιτύχει την Λαική Εξέγερση την απόλυτη μορφή Πολέμου
    Αν συνεχίσει την πολεμική δραστηριότητα θα χάσει την όποια εκτίμηση διαθέτει επί του ντόπιου πληθυσμού.Βασική αρχή του ανταρτοπολέμου να παράγονται πάντα θετικά αποτελέσματα για τον τοπικό πληθυσμό απο την στρατιωτική δράση.

    Οι Κούρδοι της Συρίας εντάσσονται στην Συριακή Αντιπολίτευση αργά και σταθερά και τίθενται εναντίον του Καθεστώτος Ασάντ.Εκτός Ρωσίας, Κίνας, Ιράν,Ιράκ καμία χώρα δεν στηρίζει την Συρία.Είναι απορίας άξιον γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το μέρος ενός καθεστώτος τέτοιας μορφής καθώς και οι Κουρδοι συντάσσονται με την Τουρκική Πολιτική

    Το καθεστώς Μππαρζανί προσκολλάται προς την Τουρκία , αναφέρομαι στον αγωγό Τουρκίας-Κουρδιστάν για μεταφορά Κουρδικού Πετραλαίου.

    Τέλος σε ότι αφορά την δημοσκόπηση ας ανατρέξει κάποιος στα επικοινωνιακά τρύκ με βάσει τα οποίαο Ερντογάν κέρδισε τις προηγουμενες εκλογές.Θα δεί ότι η επίκληση τοΥ Σιωνισμού ως εχθρού κάτι εξυπηρετεί.

    Το σύστημα Ερντογάν ως μορφή διακυβέρνησης -πανίσχυρο κομμα, φιλελευθερισμός,ήπιο Ισλάμ,Στοιχεια Δυτικής Δημοκρατίας-να θεωρείται δεδομένο όποιος κιαν εκλεγεί στην θέση Προέδρου και Πρωθυπουργού

    Σε ότι αφορά την ευκολία με την οποία ο καθείς μας τοποθετείται επι παντός επιστητού καλό θα είναι να υπάρχει εκτός απο κριτική διάθεση και σεβασμός.Μην απαξιωνόνται στο όνομα της όποιας λογικής τα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως αυτό που ειπώθηκε για το θέμα της δικής μας ανοργανωσιάς στα ζητήματα οικονομικής διπλωματίας, είναι πολύ σωστό.
    Μας βρίσκουν συνεχώς αδιάβαστους και όλα γίνονται άρπα κόλλα, οπότε και στις αναμπουμπούλες, χαίρονται οι λύκοι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.