26/3/13

Morgan Stanley: Η Κύπρος δεν είναι πια μέλος της Ευρωζώνης

Morgan Stanley: Η Κύπρος δεν είναι πια μέλος της Ευρωζώνης
Αιχμηρό είναι το σχόλιο κορυφαίου αναλυτή της Morgan Stanley, Ντανιέλ Αντονούτσι, για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο οποίος θεωρεί πως η χώρα τουλάχιστον προσωρινά δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης και εκτιμά πως οι πιθανότητες οριστικής εξόδου φτάνου στο 30%.

Αιτιολογώντας το σχόλιό του, ο αναλυτής της Morgan Stanley, αναφέρει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες (κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη) η Κύπρος θα χρειαστεί να επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίουν για να αποτρέψει την μαζική φυγή των καταθέσεων.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι πρόθυμοι να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη, αν και, ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η Κύπρος στην ουσία δεν είναι πλέον πλήρες μέλος της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, ενώ παραμένει τυπικά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, ένα ευρώ σε μια κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο δεν είναι το ίδιο με ένα ευρώ σε άλλη χώρα - μέλος. Μόνο όταν αρθούν όλοι οι έλεγχοι κεφαλαίων, τότε θα αποκατασταθεί η θέση της Κύπρου ως πλήρους μέλους του ευρώ. Για να κάνω έναν παραλληλισμό με την περίπτωση της Ελλάδα, υπολογίζουμε ότι η πιθανότητα μιας οριστικής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ είναι 30% κατά προσέγγιση», αναφέρει ο Αντονούτσι.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Κύπρος είναι κάτι παραπάνω από μια «μοναδική περίπτωση» που αντιμετωπίστηκε με «μοναδικό τρόπο» ενώ δεν αποκλείει καθόλου την πιθανότητα να ανοίξει το δρόμο και για παρόμοιου τύπου λύσεις πλήττοντας την αρχή της ασφάλισης των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.