3/3/13

Η Εθνική Τράπεζα δεν πουλά τη Finansbank

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ 
Η Εθνική Τράπεζα δεν σκοπεύει να πωλήσει την τουρκική θυγατρική της Finansbank στην Qatar National Bank
Η Εθνική Τράπεζα δεν σκοπεύει να πωλήσει την τουρκική θυγατρική της Finansbank στην Qatar National Bank
Η Εθνική Τράπεζα δεν σκοπεύει να πωλήσει την τουρκική θυγατρική της Finansbank στην Qatar National Bank.
Με ανακοίνωσή της διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα και επισημαίνει: «Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι σε διαπραγμάτευση με κανέναν αναφορικά με τη Finansbank, ούτε έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα, που συχνά επανέρχεται στη δημοσιότητα άνευ λόγου και αιτίας».
Σημειώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων στον ελληνικό αλλά και τον τουρκικό τύπο για πώληση της Finansbank, είτε στην Qatar National Bank, είτε στην Emirates Bank, ή στην HSBC.
Τα τελευταία δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Qatar National Bank έχει εγγράφως ενημερώσει τη διοίκηση της Εθνικής για την απόκτηση της Finansbank προσφέροντας συνολικά 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ ως τίμημα για την τουρκική τράπεζα, και ότι θα συμμετάσχουν με 1 δισ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.
Η Εθνική Τράπεζα δεν πουλά τη Finansbank
Πηγές της Εθνικής Τράπεζας ανέφεραν ότι η διοίκηση έχει αρκετό χρόνο μπροστά της μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με τη Eurobank και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποφασίσει τόσο για τη στρατηγική επιλογή της σε ό,τι αφορά τη Finansbank όσο και για τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού της.
Και επαναλάμβαναν ότι στόχος είναι η πώληση μέχρι του 49% των μετοχών της Finansbank, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης είτε απευθείας με ιδιωτική τοποθέτηση.
Προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει επισήμως καμιά διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, η οποία σήμερα αποτελεί τη μόνη πηγή καθαρών κερδών για τον όμιλο της ΕΤΕ.
Σημειώνουμε ότι τα καθαρά κέρδη της τουρκικής τράπεζας ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2012. Την τρέχουσα περίοδο στην Τουρκία οι τράπεζες σαν τη Finansbank πωλούνται στο διπλάσιο της λογιστικής τους αξίας.
Δηλαδή στην περίπτωση της Finansbank η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα τίμημα περί τα 6 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών.
Ωστόσο 6 δισεκατομμύρια θα πλήρωνε κάποιος μόνο αν είχε την πλειοψηφία της τράπεζας και επομένως το management.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Στις 19 Μαρτίου η πρώτη φάση για τον Αστέρα
Στις 19 Μαρτίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους. Θα ακολουθήσει επιλογή των επενδυτών και θα υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου οι επενδυτές θα λάβουν τα οικονομικά και νομικά στοιχεία. Θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και τον Νοέμβριο θα ανακοινωθεί η συμφωνία. Το συγκρότημα του Αστέρα, που περιλαμβάνει 3 ξενοδοχεία («Αρίων», «Ναυσικά» και «Αφροδίτη» που δεν λειτουργεί) και 58 μπανγκαλόουζ, εκτείνεται σε έκταση 306 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.