24/3/13

Η El Pais απέσυρε άρθρο που παρομοίαζε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις - Πολλοί μιλούν για λογοκρισία
Φωτογραφία αρχείου - Δεν είναι μόνο η El Pais που παρομοίασε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ. Η φωτογραφία προέρχεται από διαδήλωση στην Κύπρο
Η ισπανική εφημερίδα El Pais απέσυρε την Κυριακή από την ιστοσελίδα της άρθρο πολύ επικριτικό κατά της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο η καγκελάριος συγκρινόταν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το άρθρο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter, όπου χρήστες εξέφρασαν τη λύπη τους για τους «ανάρμοστους ισχυρισμούς».
Στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην περιφερειακή, ανδαλουσιανή έκδοση της El Pais και στον ιστότοπό της, ο Χουάν Τόρες Λόπες, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, έγραφε πως «η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στην υπόλοιπη ήπειρο, αυτή τη φορά για να εξασφαλίσει έναν οικονομικό ζωτικό χώρο».
Η γερμανίδα καγκελάριος «μας τιμωρεί για να προστατεύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις της και τις τράπεζές της και επίσης για να ξεχαστεί από το εκλογικό σώμα της το επαίσχυντο μοντέλο εξαιτίας του οποίου το επίπεδο της φτώχειας στη χώρα της είναι το υψηλότερο των 20 τελευταίων ετών, το 25% των μισθωτών κερδίζουν λιγότερα από 9,15 ευρώ/ώρα ενώ ο μισός πληθυσμός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόλις ένα άθλιο 1% του συνόλου του εθνικού πλούτου» συνέχιζε ο συντάκτης του άρθρου.
«Η El Pais απέσυρε από τον ιστότοπό της το άρθρο με τίτλο "Η Γερμανία εναντίον της Ευρώπης" που υπογραφόταν από τον Χουάν Τόρες Λόπες και δημοσιεύθηκε στην έκδοσή της στην Ανδαλουσία, επειδή περιείχε ισχυρισμούς που η εφημερίδα θεωρεί ανάρμοστους», εξηγεί η εφημερίδα σε ανακοίνωση η οποία αντικατέστησε το άρθρο στον ιστότοπό της.
«Η El Pais εκφράζει τη λύπη της που ένα λάθος στην επίβλεψη επέτρεψε τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Οι απόψεις που εκφράζονται από τον Τόρες Λόπες δεν αντιπροσωπεύουν παρά τον συντάκτη τους» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Στο Twitter, χρήστες είχαν εκφράσει το σοκ και την αγανάκτησή τους πριν αποσυρθεί το άρθρο.
«H El Pais τρελάθηκε και αρχίζω να φοβάμαι» έγραφε το πρωί ο Ματιέ φον Ρορ, επικεφαλής του γραφείου του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στο Παρίσι.
«Πικρό. Τώρα η El Pais δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίο η Μέρκελ συγκρίνεται με τον Χίτλερ» έγραψε ο Ρόμπιν Αλεξάντερ, ένας δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Η απόσυρση του άρθρου προκάλεσε, όμως, και τις αντίθετες αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι χρήστες διαμαρτυρήθηκαν για λογοκρισία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.