9/3/13

Δάκρυσε ο Πατριάρχης για τη "σιωπηλή" Σχολή

DSC 6365
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Δάκρυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την έναρξη του θεολογικού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μετά από πολλές δεκαετίες τα φώτα άναψαν και πάλι στη σιωπηλή Σχολή της Χάλκης, φωνές ακούστηκαν στη μεγάλη αίθουσα και ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα.
Εύχομαι σύντομα, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες και σύντομα να έρθει η τελική δικαίωση και να λειτουργήσει η Σχολή εκπληρώνοντας τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της.
Εξήντα πέντε κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ι. Μητροπόλεων της Ευρώπης και της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος νήσου Χάλκης που συμμετείχαν, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδος, σε ταχύρρυθμο μεταπτυχιακό επιμορφωτικό θεολογικό σεμινάριο που έγινε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος ζητά την επαναλειτουργία της ιστορικής Σχολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Romfea.gr ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Ι. Μονής παρείχε στους φιλοξενούμενους «αβραμιαία φιλοξενία» και οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι με την άρτια οργάνωση του Σεμιναρίου.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου στον ιστορικό χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αμέσως μετά την πιστοποίησή του από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσε ουσιαστικά μία κίνηση με ειδικό συμβολικό βάρος από έναν εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό οργανισμό - τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος - ισότιμο πλέον σήμερα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Το Σεμινάριο υπό τον γενικό τίτλο «Η Περίοδος της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου» διοργάνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και τη φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.
Υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. υπό τον Διευθυντή του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη και ήταν χωρισμένο σε δύο επιστημονικές ενότητες αποτελούμενες η κάθε μία από έξι επιστημονικές διαλέξεις.
Ακολούθησαν επιπλέον δώδεκα ώρες επεξεργασίας των θεμάτων κατά τμήματα και κοινές συζητήσεις υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων.
Πηγή: 

3 σχόλια:

  1. Νὰ λειτουργήση ἡ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης, ἀλλὰ ὄχι σὲ συνδυασμὸ μὲ ἑλληνικὰ θέματα.
    Ὅσο αὐτὸς ὁ ἐκβιασμὸς τὴς Τουρκίας δείχνει νὰ περνᾶ πρὸς τὴν ἑλληνικὴ πολιτεία καὶ νὰ λειτουρήση ἡ Σχολὴ μετὰ θὰ ὑπάρχη ὁ ἐκβιασμὸς νὰ μὴν κλείση.

    Κάπως ἀλλιῶς πρέπει νὰ πολιτευθοῦμε ἐπὶ τοῦ θέματος. Πόσο δειλοὺς καὶ φυγόπονους πολιτικοὺς ἔχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δακρύζω που αιώνες παρακαλάμε και δακρύζουμε. Ως πότε! Και όχι για την... Χάλκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι στην Τουρκία χωρίς αντάλλαγμα;
    Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε, παρά τις δηλώσεις "καλής θέλησης" που εκφράζει ο Νταβούτογλου στην συνέντευξή του στον Αθ.Ελλις-βλ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/3/13.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.