4/3/13

Πολίτικη κουζίνα με υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και μνημόνια συνεργασίας

Της Μαρίνας Μάνη
Συνοδευόμενος από 10 υπουργούς έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Αντώνης Σαμαράς για τη 2η συνεδρίαση (από τη σύστασή του το 2010) του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας –ή αλλιώς του άτυπου ελληνοτουρκικού μίνι υπουργικού συμβουλίου.
Οπως συνέβη και με την επίσκεψη στο Κατάρ, στην αποστολή μετέχουν και 100 Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία –σε πολλές περιπτώσεις δε, τις προτάσεις τους θα προωθήσουν οι αρμόδιοι (για το αντικείμενό τους) υπουργοί.



Παρουσία των δύο πρωθυπουργών άλλωστε θα πραγματοποιηθεί κοινό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή και περίπου 200 Τούρκων επιχειρηματιών.
Τα φώτα, φυσικά, θα πέσουν στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα μιλήσουν για την ΑΟΖ και τις ενεργειακές έρευνες στο Αιγαίο, επιχειρώντας να αποκλιμακώσουν την ένταση του τελευταίου διαστήματος. Με αφορμή την απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων σε «οικόπεδα» που παραβιάζουν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την απάντηση της Ελλάδας με τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.


Ερντογάν για... «κουτσομπολιά»
Από την προετοιμασία που έγινε τις τελευταίες ημέρες για τη σημερινή ελληνοτουρκική συνεδρίαση, προκύπτει πως οι τόνοι θα πέσουν, αν και η Αγκυρα θα αναδείξει την ανάγκη απευθείας συνομιλιών για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είναι ενδεικτική η φράση που χρησιμοποιεί ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και θα μεταδοθεί σήμερα: «Χαρακτηρίζουμε στρατηγική τη συνεργασία με την Ελλάδα και θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει δηλαδή στο εξής, στις διμερείς σχέσεις, μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα ‘σου ‘πα, μου ‘πες’».


Το Δίκαιο της Θάλασσας
 Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση των δύο ανδρών απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. 
Κι αυτό διότι λίγες ημέρες μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το Δίκαιο της Θάλασσας έχει κυρωθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου (σ.σ. από 162 του ΟΗΕ) στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Στην ανταπάντησή της η Άγκυρα χαρακτήρισε αβάσιμους τους ελληνικούς ισχυρισμούς και επέμεινε ότι οι άδειες που έδωσε από το 2007 στην κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΑΡΟ για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών είναι εντός ορίου τουρκικής υφαλοκρηπίδας.


Συμφωνίες και μίνι μνημόνια
Τη συνεδρίαση –που θα είναι τελικά μονοήμερη και όχι διήμερη– θα σφραγίσουν συμφωνίες και «μνημόνια» συνεργασίας σε τομείς «χαμηλής πολιτικής», όπως αναφέρεται από Μαξίμου και ΥΠΕΞ.
Ανάμεσα σ’αυτά, η κοινή δράση των δύο χωρών στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (καθώς από την γείτονα έρχεται ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων μεταναστών), στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές (για μεγαλύτερη και οργανωμένη συνεργασία ανάμεσα στις ναυτιλιακές εταιρίες), στον τουρισμό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην από κοινού αντιμετώπιση καταστροφών, καθώς και σε θέματα Τύπου και αθλητισμού. 
Κεντρική θέση θα έχει η συζήτηση για τις μειονότητες και το τζαμί στην Αθήνα.


Στην αποστολή μετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Δ.Σταμάτης, Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης, Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Α.Λυκουρέντζος, Αγροτικής Ανάπτυξης Θ.Τσαυτάρης, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Κ.Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.

Capital

1 σχόλιο:

  1. Στρατηγική σχέση Αντωνάκη ονομάζεται τώρα η επίκυψη;
    Φοβάμαι ότι θα σου στοιχίσει αυτή η κίνηση. Μέσα και έξω. Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.