24/3/13

Ένταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η πρωτεύουσα. Στη ΛΔ Κονγκό έχει καταφύγει ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Μποζιζέ. Η Γαλλία έστειλε επιπλέον στρατεύματα.

Τουλάχιστον έξι Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε συγκρούσεις με τους αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν σήμερα την πρωτεύουσα Μπανγκουί και ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

"Είδα τα πτώματα έξι Νοτιοαφρικανών στρατιωτών. Όλοι είχαν πυροβοληθεί. Τα οχήματά τους ήταν επίσης κατεστραμμένα. Άλλοι Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες ήρθαν να περισυλλέξουν τα πτώματα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Στο μεταξύ, στο Μπανγκουί γίνονται λεηλασίες από ενόπλους, αλλά και από τον πληθυσμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Επωφελούμενοι από την αναρχία που επικρατεί, ένοπλοι, αντάρτες αλλά αναμφίβολα και ληστές ή μέλη των δυνάμεων της τάξης με πολιτικά, προχωρούν σε λεηλασίες καταστημάτων, ιδιωτικών κατοικιών και οχημάτων. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο πληθυσμός, κάνουν γνωστό αυτόπτες μάρτυρες από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.
Υπό τον έλεγχο των ανταρτών βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Μποζιζέ κατέφυγε στη ΛΔ Κονγκό, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
"Οι αντάρτες ελέγχουν την πόλη. Ελπίζω να μην υπάρξουν αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Γκαστόν Μακουζάνγκμπα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κρεπίν Μπόλι-Γκούμπα, οι αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα ελέγχουν όλες τα στρατηγικά σημεία της πόλης.
Προεδρικός σύμβουλος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μποζιζέ κατέφυγε στη ΛΔ Κονγκό σήμερα το πρωί.

 

Οι αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέλαβαν σήμερα το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, ανακοίνωσε ο στρατηγός Τζούμα Ναρκόγιο, ένας εκ των στρατιωτικών ηγετών τους."Καταλάβαμε το προεδρικό μέγαρο. Ο Μποζιζέ δε βρισκόταν εκεί. Τώρα πηγαίνουμε στη εθνική ραδιοφωνία απ΄όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος του συνασπισμού (Μισέλ Τζοτόντια), τόνισε ο στρατηγός Ναρκόγιο.
Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από το πρωί στο Μπανγκουί ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι αντάρτες συνεχίζουν την προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, ωθώντας τη Γαλλία να στείλει κι άλλες δυνάμεις στη χώρα για να ασφαλίσουν το διεθνές αεροδρόμιο.
Ο Σελέκα, ένας συνασπισμός οργανώσεων των αντικυβερνητικών ανταρτών, ξανάρχισε τις εχθροπραξίες αυτή την εβδομάδα στην πρώην γαλλική αποικία που διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτά, δεσμευόμενη να εκδιώξει τον Μποζιζέ από την εξουσία. Οι αντάρτες κατηγορούν τον πρόεδρο ότι παραβίασε την ειρηνευτική συμφωνία της 11ης Ιανουαρίου, που προέβλεπε ότι οι μαχητές της Σελέκα θα συσσωματώνονταν στις ένοπλες δυνάμεις και ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της παράταξης του Μποζιζέ, της αντιπολίτευσης κι εκπροσώπων των ανταρτών.
Η χώρα παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στον κόσμο παρά τα τεράστια κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών και ουρανίου που διαθέτει.
Ο Σελέκα, ένας συνασπισμός διαφόρων οργανώσεων, είχε φθάσει στα όρια της πρωτεύουσας και το 2012, στην προσπάθειά του να ανατρέψει τον Μποζιζέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 2003 ανατρέποντας πραξικοπηματικά τον Ανζ-Φελίξ Πατασέ.
Η Γαλλία, που διατηρεί περίπου 250 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην αποικία της που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, έστειλε ένα λόχο 150 ανδρών για να ασφαλίσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. «Το αεροδρόμιο είναι τώρα ασφαλές», είπε γαλλική διπλωματική πηγή.
«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους (Γάλλους) πολίτες αυτή τη στιγμή», δήλωσε η ίδια γαλλική διπλωματική πηγή. Στη χώρα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 1.200 Γάλλοι υπήκοοι. Η γαλλική κυβέρνηση τους κάλεσε «να παραμείνουν στα σπίτια τους».
Το Παρίσι ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τον Μποζιζέ.
Την Παρασκευή, το κρατικό ραδιόφωνο είχε μεταδώσει ότι η Νότια Αφρική επίσης επρόκειτο να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της οι οποίες σταθμεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η εξέλιξη ακολούθησε μια επίσκεψη-αστραπή του Μποζιζέ στην Πρετόρια, όπου συναντήθηκε με το νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.
Ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να προστατεύσουμε τις περιουσίες (Νοτιοαφρικανών) εκεί, και τους στρατιώτες μας εκεί».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Αφρικής απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις. Το πώς θα αντιδράσουν οι Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με τους αντάρτες είναι άγνωστο.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.