26/3/13

Οι Κούρδοι, φορείς ενός τρίτου δρόμου στη συριακή σύγκρουση

JOLPRESS GLOBALPOST        (μτφ. Κριστιάν)
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΒΡΟΖ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ – Δείτε το βίντεο
Στις 21 Μαρτίου, οι Κούρδοι γιόρτασαν για πρώτη φορά ελεύθερα το Νεβρόζ , το κουρδικό νέο έτος, στη βόρεια Συρία (εδώ στο Αφρίν).  Φωτογραφία: screenshot / GlobalPost
Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας, παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) της Τουρκίας, είναι ένας από τους πολλούς κουρδικούς συνασπισμούς που ασκεί την επιρροή του στη Συρία: τον περασμένο Ιούλιο, θέσπισε μια κουρδική περιοχή στο βόρειο της χώρας. Μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των κυβερνητικών δυνάμεων, οι Κούρδοι χάραξαν μια τρίτη γραμμή εντός της  συριακής σύγκρουσης.
«Εμείς επιλέξαμε να μην υποστηρίξει ούτε το καθεστώς ούτε την αντιπολίτευση», δήλωσε πρόσφατα η Σινάμ Μωάμεθ , συμπρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν και μέλος του Ανωτάτης Κουρδικής Επιτροπής. «Επιλέξαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι, μια τρίτη γραμμή , η οποία είναι μια ειρηνική και δημοκρατική γραμμή για να πάρουμε τα δικαιώματά μας ως κουρδικό λαό», πρόσθεσε.
Οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν το 9% του πληθυσμού της Συρίας , ήτοι περίπου το ίδιο ποσοστό της μειονότητας των Αλαουιτών που κυριαρχεί στη κυβέρνηση. Όμως, υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι Κούρδοι ήταν καταπιεσμένοι και, μέχρι τον Απρίλιο 2011, στερήθηκαν την συριακή υπηκοότητα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τους, η λογοτεχνία και οι παραδόσεις τους ήταν απαγορευμένες, καθώς και την εκμάθηση της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία.

Οι κουρδικές αρχές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην επανάσταση
Παρά την καταστολή, οι κουρδικές αρχές αρνήθηκαν να πάρουν θέση στη συριακή επανάσταση, η οποία άρχισε εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 70.000 Σύρους. Αντ 'αυτού, οι Κούρδοι εκμεταλλεύτηκαν το κενό που άφησε η εξουσία ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για να αναλάβουν τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων  στη βόρεια Συρία.
Από τότε συγκρούστηκαν τακτικά με τα στρατεύματα του Ελευθέρου Συριακού Στρατού και του καθεστώτος . Ορισμένοι λένε ότι ένα ενωμένο μέτωπο μεταξύ Αράβων και Κούρδων θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της επανάστασης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Άλλοι κατηγορούν τα κουρδικά κόμματα ότι συνάδουν συμφωνίες με το καθεστώς. Όμως, σύμφωνα με τη Σανάμ Μωάμεθ, το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί το κόμμα της είναι αυτό του κουρδικού λαού.
«Δεν επιτεθούμε σε οποιονδήποτε», λέει. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει στις κουρδικές περιοχές μας  -είναι η κόκκινη γραμμή μας. Όποιος μας επιτίθεται, είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε».
Μέχρι πρόσφατα, οι κάτοικοι εδώ έχουν ξεφύγει από τις χειρότερες επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, αλλά οι γραμμές του μετώπου είναι όλο και πιο δυσδιάκριτες και ορισμένες περιοχές του Ashrafieh [κουρδική γειτονιά του Χαλεπίου] βρέθηκαν ήδη υπό των πυρών της μάχης μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Παρά τις εντάσεις με το PKK, οι Κούρδοι αναζητούν την ενότητα
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το PKK συναλλάσσεται με το καθεστώς», δήλωσε ο Μπασάρ Ισμαήλ, ένας από τους λίγους Κούρδους που εντάχθηκε στο Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
«Υποτίθεται ότι προστατεύουν τις κουρδικές περιοχές , αυτή είναι η δουλειά τους . Όταν ο στρατός του καθεστώτος μπήκε στο Ashrafieh, αυτοί αποσύρθηκαν. Και το Σέιχ Maqsood [κουρδική γειτονιά του Χαλεπίου] έχει γεμίσει με κυβερνητικές πολιτοφυλακές. Τι κάνουν εκεί;».
Ο Ντελσάντ Αφρίν, μέλος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, μας δήλωσε ότι το ύστατο όνειρο κάθε Κούρδου ήταν να ενωθεί το σύνολο του Κουρδιστάν . Με πληθυσμό περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους κατανεμημένους μέσα στα σύνορα τεσσάρων χωρών, οι Κούρδοι αποτελούν από μακράν η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα χωρίς χώρα. Αλλά για την ώρα, ο στόχος είναι να διατηρηθεί η αυτονομία εντός της Συρίας.
"Θέλουμε να καθιερώσουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα κάτω από μια ενωμένη δημοκρατική συριακή κυβέρνηση» , δήλωσε ο Ντελσάντ Αφρίν. «Δεν θα είναι εύκολο. Το μεγαλύτερο επίτευγμα μας  μέχρι στιγμής είναι ότι αποκτήσαμε το δικαίωμα να είμαστε Σύροι».



JOLPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.