27/3/13

Κοινή δήλωση βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων και της ευρωβουλής για την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ

Κατά τη συνάντησή μας στο Δουβλίνο στις 24 και τις 25 Μαρτίου 2013, με την ευκαιρία της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης γα την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εμείς, τα μέλη των Εθνικών κοινοβουλίων και της Ευρωβουλής, εκφράζοντας τη διαφωνία μας με τις σημερινές πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ, δηλώνουμε τα ακόλουθα:


Κοινωνική ασφάλεια αντί για στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Ενόψει της επιδεινούμενης  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην ΕΕ και της συνεχιζόμενης τραπεζικής κρίσης, το κόστος των οποίων θέλουν να το φορτώσουν  στους πολίτες  - και κυρίως τους υπαλλήλους, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους, όπως βλέπουμε ότι γίνεται στην Κύπρο -, οι λαοί της ΕΕ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις κοινωνικές επιπτώσεις και αισθάνονται αυξανόμενη ανασφάλεια. Εν μέσω της κρίσης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να εξοπλίζονται, με τις όποιες περικοπές στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς να ακυρώνονται από την ενεργοποίηση κοινών εξοπλιστικών σχεδίων, κύρια μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA). Η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας παραμένει η ίδια: στοχεύει στην αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιρροής της ΕΕ, κυρίως προς όφελος των μεγάλων κρατών μελών, καθώς στην στήριξη της υλοποίησης αυτών των συμφερόντων μέσα από την αύξηση των δυνατοτήτων στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να γίνει δυνατή, στο μέλλον, η ακόμη συχνότερη διεξαγωγή πολέμου. Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και η διάβρωση της δημοκρατίας είναι τα χαρακτηριστικά της κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, καλούμε για μια ριζική αλλαγή  της εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας με τις εξής προτεραιότητες:

1. Τη διασφάλιση της απασχόλησης, καλών μισθών, της κοινωνικής ασφάλισης και καλών υπηρεσιών υγείας. Κονδύλια των προϋπολογισμών πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας. Πρέπει να υπάρξουν δραστικές περικοπές στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών.

2. Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Οι επιθετικές στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, που διεξάγει ή έχει διεξάγει πολέμους στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη, πρέπει να διαλυθούν. Ο ούτω καλούμενος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», που συνιστά τη λάιτ εκδοχή της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πρέπει να απορριφθεί. Πρέπει να μπει τέλος στη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

3. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι παγκόσμιος πρωταθλητές στις πωλήσεις όπλων. Τα όπλα που η ΕΕ εξάγει στον κόσμο, είναι συνώνυμα της επιδείνωσης των συγκρούσεων, της βίας και του θανάτου. Πρέπει να μπει τέλος στη δραστηριότητα των εμπόρων θανάτου. Πρέπει επίσης, πιο συγκεκριμένα, να εμποδιστούν οι εξαγωγές όπλων, που έχουν στόχο τις αλλαγές καθεστώτος παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, όπως συμβαίνει σήμερα στη Συρία.

4. Οι αποστολές της ΕΕ που παρέχουν εκπαιδευτικές και στρατιωτικές συμβουλές, θέτουν πραγματικό κίνδυνο για την ειρήνη στον κόσμο. Πρέπει να μπει τέλος στις αποστολές στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής ασφάλειας της ΕΕ που στοχεύουν στην επέμβαση σε εμφύλιους πολέμους, μέσα από την στρατιωτική εκπαίδευση, τις στρατιωτικές συμβουλές και την παροχή στρατιωτικού υλικού, όπως στο Μαλί και τη Σομαλία.

5. Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική κοινής ασφάλεια της ΕΕ κινείται πέρα από τα όρια της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η δημοκρατική κυριαρχία των εθνών – κρατών διαβρώνεται σταδιακά από την ευρωπαϊκή πολυμέρεια. Τα κοινοβούλια στα κράτη – μέλη της ΕΕ χάνουν τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των στρατευμάτων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει. Ειδικά σε αυτό το ευαίσθητο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας, οι λαοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν.

6. Στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, η σύζευξη των στρατιωτικών εργαλείων και πολιτικών εργαλείων ανθρωπιστικής βοήθειας με την αναπτυξιακή  συνεργασία, είναι ήδη αρκετά προχωρημένη, κάνοντας την τελευταία να μοιάζει με απλές τύψεις στο πλαίσιο μιας στρατιωτικοποιημένης εξωτερικής πολιτικής στη βάση ιδιοτελών συμφερόντων. Προκειμένου να γίνει σεβαστή η βασική αρχή της ουδετερότητας σε εύθραυστες και συγκρουσιακές περιοχές, οι οργανώσεις αρωγής πρέπει να αποκτήσουν χώρο και αυτονομία, πραγματικό και ουσιαστικό, έναντι των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σε συγκρουσιακές καταστάσεις κρίσης, ειδικά, η σημερινή σύζευξη συνιστά εμπόδιο στην επείγουσα παροχή της αναγκαίας ουδέτερης βοήθειας στους δοκιμαζόμενους λαούς. Η σημερινή «συνολική» ή «ολοκληρωμένη» προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας οι στρατιωτικές αποστολές στην Αφρική χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης , για παράδειγμα, πρέπει να εγκαταλειφθεί. 

7. Η Ευρώπη που γνωρίζει αυτή τη συστημική κρίση είναι όλο και περισσότερο μια Ευρώπη της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και του πολέμου. Όσοι πλουτίζουν από αυτά και οι υπεύθυνοι της κρίσης πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν. Πρέπει να σταθούμε σθεναρά κατά του μιλιταρισμού της ΕΕ. Είναι πλέον καιρός να οργανωθεί μια πολιτική ασφάλειας διαφορετική, μια πολιτική του να είναι κοινωνικά δίκαιη και φιλειρηνική,  και που να είναι προς όφελος των λαών της ΕΕ. 

Κυρίως σήμερα που κορυφώνεται η κρίση στην Κύπρο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον λαό της Κύπρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση της Τρόικας και επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη λιτότητα που τους έχει επιβληθεί. Επαναλαμβάνουμε την άποψη ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει πραγματική αλληλεγγύη. 

Sevim Dagdelen, βουλευτής, Die Linke "Αριστεράς" Γερμανίας
Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Sean Crowe, βουλευτής Sinn Fein, Ιρλανδίας
Sabine Losing , ευρωβουλευτής, GUE/NGL, Die Linke "Αριστεράς" Γερμανίας

Δουβλίνο,  25.3.2013

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.