26/3/13

Έκτακτη συνεδρίαση στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια
Η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να ετοιμάζεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό
 Ας σημειωθεί ότι η τουρκική πρωθυπουργία επιχειρεί να αποσιωπήσει την χθεσινή σημαντική συνάντηση Ερντογάν - Κιουτσούκ.
Τις τελευταίες ώρες, τουρκικοί δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Άγκυρα αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να ετοιμάζεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κύκλους, υπό το πείσμα της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και της κυπριακής οικονομικής κρίσης, η τουρκική πλευρά συμπεραίνει ότι έχει έρθει η στιγμή για την δημιουργία μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό Ζήτημα.
Οι τουρκικοί δημοσιογραφικοί κύκλοι, οι οποίοι προβληματίζονται για τις ενδεχόμενες, νέες πρωτοβουλίες της Άγκυρας στο Κυπριακό Ζήτημα, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην χθεσινή, έκτακτη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον «Πρωθυπουργό» Ιρσέν Κιουτσούκ.


Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκε με τον «Πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ» Ιρσέν Κιουτσούκ στην Άγκυρα επί μια ώρα κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy», Ερντογάν - Κιουτσούκ τέθηκαν επί τάπητος πολύ σημαντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, οι δυο πλευρές εστίασαν στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού Προβλήματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα περίοδο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται οικονομικά και διπλωματικά σε μια πολύ δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, οι δυο πλευρές μελέτησαν διάφορες νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό Ζήτημα. Επίσης, το ενεργειακό ζήτημα βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ας σημειωθεί ότι η τουρκική πρωθυπουργία επιχειρεί να αποσιωπήσει την χθεσινή σημαντική συνάντηση Ερντογάν - Κιουτσούκ. Η πρωθυπουργία ζητά από τους Τούρκους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την σημαντική συνάντηση. Από την άλλη, η χθεσινή συνάντηση έχει και μια άλλη σημαντική πτυχή, η οποία αφορά τα εσωτερικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Για πρώτη φορά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιλέγει να συζητήσει με τον κ. Κιουτσούκ και όχι τον Ντερβίς Έρογλου το μέλλον του Κυπριακού Προβλήματος.


Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Άγκυρα για το κυπριακό δράμα

Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται με αναλυτικά ρεπορτάζ στην μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομική κρίσης.
 

Σήμερα, η «Bugun» γράφει για την οικονομική κρίσης στην Κύπρο στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Ε.Ε. έδειξε την πόρτα και οι Ε/κ παραδόθηκαν». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο «Ε.κ τομέας’ που δίνει μάχη με την κρίση, συμφώνησε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης των 10 δις ευρώ. Η Ε.Ε. έπεισε την «Ε/κ διοίκηση» που δεν ήθελε να επιβάλλει φόρους στις καταθέσεις, δείχνοντας την πόρτα. Ακόμα γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης για κάποια στιγμή έναντι των συνεχών αιτημάτων της Λαγκάρντ , απείλησε φέροντας στην επικαιρότητα θέμα παραίτησης και δημοψηφίσματος. Όμως ο Μπαρόζο επενέβη λέγοντας «Η το κάνετε ή βγαίνετε από το ευρώ». Σημειώνεται ότι μετά την συμφωνία έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ΕΕ στην Λευκωσία καθώς επίσης και βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου.
 

Η «Milliyet» αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Κύπρο στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Για μια χούφτα ευρώ» και γράφει ότι οι Ε/κ αποδέχθηκαν το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. έστω και με απειλές και δεν χάλασε η αλυσίδα ευρώ. Όμως μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα το τιμολόγιο στην Κύπρο θα το πληρώσει πάλι ο λαός. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας θα αυξηθούν οι φόροι , θα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν στην πτώχευση του λαού και στο να χαλάσει η κοινωνική ζωή.
 

Η «Hurriyet» στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Κύπρο τονίζοντας ότι επιβάλλεται φόρος 30% στους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ στον «Ε/κ τομέα» και τονίζει ότι οι Ε/κ πληρώνουν πολύ ακριβά το τιμολόγιο του τραπεζικού τομέα που βούλιαξε κατά την κρίση στην Ελλάδα. Ακόμα γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έβγαλαν πολύ βαρύ τιμολόγιο για τους Ε/κ για την πίστωση διάσωσης των 10 δις ευρώ.
 

Η «Vatan» στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «κάηκαν τα λεφτά» αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Κύπρο και τονίζει ότι η Ε.Ε. «έβαλε χέρι» στο 1/3 των χρημάτων των Ε/κ που βρίσκονται στις Τράπεζες έναντι της οικονομικής βοήθειας. Στο μεταξύ , η Ισπανία και η Ιταλία άρχισαν να φοβούνται μήπως φτάσει η σειρά τους. 

H «Αksam» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Ε.Ε. μετά από μια σύσκεψη 10 ωρών δεν άφησε την νότια Κύπρο στους Ρώσους». 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης απείλησε ότι θα παραιτηθεί αλλά μετά έκανε πίσω. 
Ακόμα γράφει πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα καλέσει τους Ρώσους επιχειρηματίες σε γεύμα εργασίας και τόνισε « Θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά θα το ξανακερδίσουν με τους τόκους».  

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.