24/3/13

Σκληρές αλήθειες

 της Ελίνας Γαληνού
Η Κύπρος διάγει τη χειρότερη κρίση της μετά το 1974, και όλοι λένε ότι ο κίνδυνος να χάσει το παιχνίδι, είναι ορατός.
Το νέο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα στους σκληρούς της ΕΕ, οι οποίοι ναι μεν δυσαρεστήθηκαν, πλήν όμως δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν ότι δεν αστειεύονται. Οι μέρες περνούν γεμάτες αγωνία για τον κυπριακό λαό, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα σκληρές αλήθειες....
Μια τέτοια αλήθεια, αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και αν μια χώρα είναι μικρή, όταν ο λαός της είναι ψυχωμένος, μπορεί να δώσει τολμηρές απαντήσεις στους ισχυρούς. Το ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου προ της ισοπέδωσης της χώρας όπως και κείνο του 2004 για το Σχέδιο Ανάν, μπορεί να εμπεριέχουν ρίσκο, αλλά έδειξαν ότι οι Κύπριοι ξέρουν να σηκώνουν ψηλά το κεφάλι με αξιοπρέπεια. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα προκύψει μετά απ΄αυτό, αλλά όταν κάποιος λέει ένα ΟΧΙ στον εξευτελισμό του, υποτίθεται ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του ρίσκου του.
Μια άλλη αλήθεια, είναι ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδεύουν ολοταχώς προς τη διάλυσή της. Η επιβολή σκληρότατων όρων Μνημονίων μετά τα κουρέματα χρέους, αφανίζουν τη μια χώρα μετά την άλλη, εξουθενώνοντάς τες οικονομικά και καθιστώντας τες πλήρως εξαρτημένες από τους δανειστές. Εχει αναλυθεί πολλαπλώς ότι εάν αυτό συνεχιστεί, Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορέσει να υπάρξει για πολύ. Εάν η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, θεωρούν ότι δεν πειράζει να θυσιαστούν μερικές χώρες για να σωθεί το ευρώ, τότε λάθος λογαριασμούς κάνουν. Οχι βεβαίως ότι η Γερμανία δεν βγαίνει ωφελημένη, καθώς οι καταθέσεις των προβληματικών χωρών, μεταφέρονται μαζικά εκεί, πράγμα που θα γίνει τώρα και με την Κύπρο. Αυτή όμως η πολιτική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι ισχυροί της ευρωζώνης, είναι πλέον απροκάλυπτα αδίστακτη και γελοιοποιεί πλέον την έννοια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από κάθε άποψη!
Μια τρίτη αλήθεια, είναι ότι στις διεθνείς σχέσεις και συναλλαγές, δεν υπάρχουν ούτε φιλίες ούτε προσωπικές συμπάθειες. Οι ισχυροί παίκτες, δεν παραιτούνται πόντο από τις δυνητικές να αντλήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από μια οποιαδήποτε κρίση που θα συμβεί σε μια άλλη χώρα. Επίσης, ζυγίζουν πολύ προσεκτικά τις σχέσεις τους με άλλες ισχυρές χώρες τις οποίες ουδέποτε θα αποφασίσουν να δυσαρεστήσουν για να βοηθήσουν μια χώρα σε κρίση, εκτός εάν το όφελος από αυτή τη "βοήθεια", έχει πολύ μεγάλο αντιστάθμισμα...
Μια ακόμα αλήθεια, είναι ότι γενικά οι οικονομίες που δεν βασίζονται στην παραγωγή και πώληση προϊόντων  δεν έχουν ισχυρές βάσεις. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η δική μας, η Κύπρος και η Ισλανδία. Η εξάρτηση από το δανεισμό ή από την απόφαση του κάθε ξένου να καταθέσει τα κεφάλαια του στις τράπεζες μιας χώρας, μας έδειξαν ότι αυτά είναι καταστάσεις που μπορεί να ανατραπούν εν μια νυκτί μόνον. Επίσης, επαληθεύεται για άλλη μια φορά, ότι χώρες με ενεργειακό πλούτο και σημαντικές γεωπολιτικές θέσεις, συνήθως είναι καταδικασμένες να μη βλέπουν άσπρη μέρα, γιατί όλοι ερίζουν για τα πλεονεκτήματά τους.
Το θέμα είναι να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις, οι οποίες δεν μπορεί κανείς να ξέρει την έκτασή τους. Πάντως ο Κυπριακός λαός δείχνει αποφασισμένος για πολλά πράγματα και είναι έτοιμος να κωφεύσει στις δηλώσεις της κας Μέρκελ, κατά τις οποίες "Θέλουμε την Κύπρο στο ευρώ". Διότι και η Κύπρος θα το ήθελε το ευρώ, αλλά με βιώσιμους όρους. Εάν είναι να καταντήσουν όλες οι χώρες αποικία του Βερολίνου με όρους διαβίωσης εξευτελιστικούς, κάπου υπάρχει και αξιοπρέπεια που μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους σε αποφάσεις ίσως και σκληρότερες απ΄αυτές που περιμένουν οι άλλοι...

8 σχόλια:

  1. Μεγα λαθος να συγκρινουμε το οφελος του Οχι στο σχεδιο Αναν, με το αυτοκαταστροφικο οχι της "ανατολιτικης ψευτομαγκιας" για το κουρεμα.

    Εχει κοστος ο ληθαργος και η ελπιδα της ασχετοσυνης.

    - Γ. Κραλογλου, Βολευτήκαμε πάλι πίσω από τους κακούς Γερμανούς
    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1757744

    - Γ. Καισαριος, Η Κύπρος είναι μονάχα η αρχή
    www.capital.gr
    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1757949

    - Τακτική συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας: Στρατηγική αναμονή εμείς
    http://www.defence-point.gr/news/?p=71973&fb_action_ids=570924459593141&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ;

    http://www.gataros.net/2013/03/blog-post_3157.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε κάποια απλά πράγματα αν θέλουμε να λέμε οτι σκοπός είναι η σωτηρία του τόπου.

    Συνεχίζοντας να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες συγκαλύπτουμε το εγκλήματά τους εφόσον δεν τις αφήνουμε να καταρρέυσουν για να δούμε που πήγαν τα λεφτά και να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την προστασία αυτών των τοξικών τραπεζών. Για κανένα λόγο. Αυτό έκαναν οι Ισλανδοί οι όποιοι μάλιστα είχαν τραπεζικό τομέα 10πλάσιο του ΑΕΠ τους. Αλλά η διαφορά είναι οτι εκεί ο κόσμος δεν ανέχεται την κλεψιά και οτι η Ισλανδία δεν είναι εγκλωβισμένη στα δεσμά της ευρωζώνης.
    Και είναι επίσης γεγονός οτι ασχέτως με τα όσα μας λένε ΚΑΜΙΑ τράπεζα δεν έχει όλες τις καταθέσεις μας. Μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων δεν υπάρχει σε μετρητά παρά μόνο εικονικά πάνω σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογίστων.Αν πάμε όλοι μαζί να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες θα διαπιστώσουν πολλοί οτι τα λεφτά τους δεν μπορούν να τα πάρουν διότι πολύ απλά ΔΕΝ τα έχουν οι τράπεζες. Τότε είναι που θα καταλάβει όλος ο κόσμος πως οι τράπεζες κυριολεκτικά τζογάρουν με τα λεφτά των καταθετών τους και είναι ο πιο ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ τόπος να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του. Τότε είναι που κανένας πολιτικάντης δεν θα μπορεί να πείσει τον λαό οτι πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και νηφάλιος.
    Να αφεθούν στην ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ οι αποτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις τοκογλυφίας και να απαιτήσει ο λαός επιστροφή σε ΚΡΑΤΙΚΟ νόμισμα για να μπορεί η Κεντρική μας Τράπεζα να βάλει ρευστό στην αγορά. Επιβάλλεται όμως να επιδοτηθεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ κάθε εγχώρια παραγωγή σε όλα τα επίπεδα από μια κρατική τράπεζα που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα πάει ο τόπος μπροστά. Οι ισχυρές οικονομίες κτίζονται πάνω σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πλούτο, όπως είναι ο ορυκτός μας αλλά και ο πρωτογενής τομέας τον οποίο το κατεστημένο έχει εξαφανίσει. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ως σύνολο να ξεπουληθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ πλούτος -Φυσικό Αέριο - για να σωθεί η χάρτινη οικονομία της τοκογλυφίας και του ανύπαρκτου πλούτου που βασίζεται σε χαρτονομίσματα, δηλαδή ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ. Αυτό είναι η υπέρτατη ανωμαλία.
    Έίναι δύσκολες οι συνέπειες της επιστροφής σε δικό μας νόμισμα και η στροφή σε άλλο οικονομικό σύστημα αλλά οι συνέπειες του δανεισμού και της διατήρησης του υπάρχοντος αίσχους θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ. Οι πολιτικάντηδες δεν λένε στο λαό οτι οι λύσεις που προτείνουν απλά θα μας εξαθλίωσουν μακροπρόθεσμα, θα μας σκλαβώσουν περαιτέρω και θα μας εξευτελίσουν εντελώς. Οι πολιτικάντηδες δεν λένε οτι αν πάρουμε γενναίες αποφάσεις και αντισταθούμε στην Νέα Τάξη Πραγμάτων των νεοφιλελευθέρων αλητών και εθνομηδενιστών-γενοκτόνων των λαών θα διατηρήσουμε όση αξιοπρέπεια μας έμεινε και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες να κτιστεί μια ισχυρή οικονομία βασισμένη στην αυτάρκεια του λαού μας...(Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Συνέχεια προηγούμενου σχολίου)

    Τι να κάνουμε τους όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες και ‘ειδικούς’ εφόσον προτείνουν αποφάσεις ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ-ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ-ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ αντί τον δρόμο της ΤΙΜΗΣ-ΝΙΚΗΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ; Είμαστε πνευματικά ελεύθεροι άνθρωποι ή ραγιάδες τελικά; Βέβαια ομιλώ για πνευματική ελευθερία διότι φυσική ελευθερία δεν έχουμε εφόσον η πατρίδα μας λεηλατείται από τους Τούρκους και τους Άγγλους κατακτητές.

    Ο δανεισμός είναι σκλαβιά και κανένας δεν δανείζει φτωχούς, μας δίδαξε ο προπαππούς μας ο Πλούταρχος. Μας είπε επίσης οτι, εφόσον έχουμε τότε ας μην δανειστούμε· αν δεν έχουμε πάλι να μην δανειστούμε διότι δεν θα μπορούμε να ξεχρεώσουμε. Εμείς έχουμε πλούτο και το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Επιπλέον, η θεραπεία ενός κακοηθές όγκου δεν έρχεται με την διατήρησή του αλλά με την πλήρη απόρριψή του. Ή θα σηκώσουμε κεφάλι και θα επιδιώξουμε το ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ για να ζήσουμε κάποτε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ή θα συνεχίσουμε με την εμετική νοοτροπία του να διαλέγουμε το μη χείρον ανάμεσα σε προαποφασισμένες διλήμματα που μας σερβίρουν οι πολιτικάντηδες και εν τέλει θα εξαφανιστούμε. Προφανώς θέτω κι εγώ κάποιο δίλημμα εδώ· μόνο που είναι δίλημμα Ήθους και Ανθρωπιάς:

    ΚΑΛΛΙΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΤΑΧΤΗ, ΠΑΡΑ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

    (παραλλαγή του ‘Κάλλιο μια χούφτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου’ που είπε η μάνα του Αυξεντίου για τον ήρωα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελίνα δυστυχώς το ΟΧΙ της Τρίτης ΚΑΙ το ΟΧΙ του 2004 είναι μια απάτη. Ήταν και τα δύο ΝΑΙ καμουφλαρισμένα. Και εξηγώ γιατί. Καταρχήν ήτο φανερό από την Δευτέρα, πριν γίνει η πρώτη ολομέλεια της Βουλής δηλαδή, οτι εάν η Βουλή έλεγε ΟΧΙ θα το έλεγα απλά για να ΄τσιμεντώσει΄ το ΝΑΙ. Το ΟΧΙ ήταν ουσιαστικά ΄ΝΑΙ στο μνημόνιο και την σκλαβιά του δανεισμού αλλά ΟΧΙ με αυτούς τους όρους΄. Επαναδιαπραγμάτευση δηλαδή. Με συγχωρείτε αλλά είναι σαν να είπαμε ΄Όχι όλον μέσα από τώρα, σιγά σιγά΄. Αυτό εστί επαναδιαπραγμάτευση με τοκογλύφους, ειδικά τους συγκεκριμένους.

    Όσον αφορά το σχέδιο Αννάν δυστυχώς ούτε και αυτό ήταν ΟΧΙ. Τελικά ΟΛΟΙ είπαν ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ αλλά ο μόνος που το παραδέχθηκε ήταν ο Χριστόφιας. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί οτι λίγες μέρες μετά αποδεχθήκαμε τον κανονισμό της πράσινης γραμμής ο οποίος μας κατέστησε το ΠΡΩΤΟ κράτος μετά την Τουρκία που εμπορεύεται απευθείας με το κατοχικό μόρφωμα; Πώς αλλιώς να εξηγηθεί οτι η τότε κυβέρνηση πανηγύριζε για την συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 η οποία μιλούσε ξεκάθαρα για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία; Μπορούν να τεθούν πολλά άλλα τέτοια ερωτήματα. Τι είδους ΟΧΙ ήταν αυτό δηλαδή; Δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε άλλο.΄Οι πτυχές του σχεδίου Αννάν επιβάλλονται στον λαό πλαγίως ή και ξεκάθαρα από το πολιτικό κατεστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, είναι όντως διαφορετικό από το τωρινό ΟΧΙ.
    Ακόμα και αν το τωρινό ΟΧΙ όμως στόχευε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, κάτι είναι και αυτό. Κάτι μάλιστα, που εμείς δεν το κάναμε ποτέ.
    Οσο για το θέμα των τραπεζών, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Ετσι που πάνε, στο τέλος θα χαθεί παντελώς η λαική πίστη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τα περί δημιουργίας πραγματικής παραγωγής και πραγματικού πλούτου, συμφωνώ απόλυτα, το αναφέρω άλλωστε και στο άρθρο μου.
    Οταν αφήνεσαι στον δανεισμό και εγκαταλείπεις τις παραγωγές, κάποια στιγμή θα βρεθείς παγιδευμένος. Το είδαμε και αυτό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχως που ειμαστε στην ΕΕ, και δεν εχουμε τους ΤσιπροΚΚαμμενους δημαγωγους της αυτοκαταστροφης.

    - Α. Γεωργιαδης, Κύπρος όπως Μήλος 23Mar13
    http://www.youtube.com/watch?v=GOxBIQ8P3Mc&list=PL7406CAF69860BDD5&index=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.