3/3/13

ΑΠΟ ΤΟ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΣΤΟ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»

Mνημόνιο και επαναδιαπραγμάτευση, ΑΟΖ και ελληνοτουρκικά
 Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Η Ελλάδα δεν αντέχει, η Ελλάδα θα σκάσει. Είναι ηλίου φαεινότερο, μόνο ανόητοι ή απατεώνες ισχυρίζονται το αντίθετο.
Η εξέλιξη ΑΕΠ-ανεργίας, των βασικότερων δεικτών, είναι χειρότερη από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν την άνοδο του Χίτλερ – μόνο η πολιτικο-ψυχολογική αδράνεια εμπόδισε ανάλογα αίτια να παράγουν ήδη ανάλογης βιαιότητας αποτελέσματα. Ο αστικός κοινοβουλευτισμός, όπως τον γνωρίσαμε μετά το 1974 (στην Ευρώπη μετά το 1945), χάνει τους οικονομικούς όρους ύπαρξής του. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία, όχι με έννοια ελεγχόμενου κράτους, όπως ήταν μετά το 1947 από τις ΗΠΑ, αλλά με τη νομική, θεσμική έννοια της αποικίας χρέους. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι στη φαντασία του Στουρνάρα. Για να τα πετύχει έκανε εσωτερική στάση πληρωμών. Οι εγγεγραμμένοι φόροι δεν μπορούν να πήρωθούν. Τα ιδιωτικά δάνεια επίσης.
Πως θα τελειώσει αυτό; Τι προγραμματίζουν για μας, χωρίς εμάς, τα αφεντικά του κόσμου;
 
1ο σενάριο:
- η Ελλάδα ακολουθεί ηρέμως πορεία αυτοκτονίας, μετατρεπόμενη σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές. Μοιάζει πολύ απίθανο. Αν γίνει, θα είναι Βουλγαρία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές με το μεγαλύτερο χρέος στην παγκόσμια ιστορία
 Οσο «παίζει» τέτοιο σενάριο, υπό το παρόν καθεστώς μη βιώσιμου χρέους και αποικιοκρατικών συμβάσεων,  ιδιωτικοποιήσεις και εκμετάλλευση τυχών ορυκτών, συνιστούν λεηλασία τωρινής και μελλοντικής περιουσίας των Ελλήνων, χωρίς λύση του οικονομικού.
 
2ο σενάριο:
- το έθνος βρίσκει τη δύναμη, την ηγεσία, τα επιχειρήματα, τις συμμαχίες και θέτει στην ΕΕ το θέμα καταστροφής της χώρας, την ανάγκη διακοπής μνημονίων και έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η χώρα μπαίνει σε σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις της «Ευρω-Γερμανίας» και θέτει αναγκαστικά το όλο ζήτημα της Ευρώπης. Συσπειρώνει πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και φέρνει σε πολιτικά δυσκολότατη θέση Μέρκελ, «ευρωïερατείο» και τράπεζες. Αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της διακόπτει την εξυπηρέτηση των δανείων, οργανώνει εσωτερική κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης για την επιβίωση του πληθυσμού, ακολουθεί τακτική «άδειας καρέκλας» (Ντε Γκωλ) στην ΕΕ, κινητοποιεί όλα τα νομικά επιχειρήματα και απευθύνεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Κατά 80% μια τέτοια πορεία, εκτιμούμε, δεν θα απαιτήσει εισαγωγή εσωτερικού μέσου πληρωμής, γιατί θάναι πολιτικά πολύ δύσκολο στην ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση, κάτι που, πάντως, δεν πρέπει να γίνει με ελληνική πρωτοβουλία.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σε μια τέτοια σύγκρουση, αλλά πρέπει να αρχίσει σήμερα κιόλας να ετοιμάζεται.
 
3ο σενάριο
- συμβαίνουν ή υποκινούνται ανώμαλες εξελίξεις, που θα μπορούσαν να είναι εμφύλιες/ φυλετικές συρράξεις, τυφλές εξεγέρσεις, στρατιωτικο-αστυνομική εκτροπή, ένταση/στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία. Τότε, οι όροι συζήτησης του ελληνικού μεταβάλλονται άρδην. Αντί να τεθεί στην Ευρώπη το θέμα ενός προγράμματος καταστροφής μιας χώρας της ‘Ενωσης, λίκνου του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, θα τεθεί το θέμα το θέμα των «καθυστερημένων Βαλκάνιων», που δεν ξέρουν να λύνουν τα προβλήματά τους, παρά με βαρβαρότητες και πολέμους. Αν, ειδικά, πάμε σε κρίση με Τουρκία, υπό παρόμοιες συνθήκες, θα τρέχουμε γονυπετείς ανά την υφήλιο εκλιπαρώντας προστασία. Τα περιθώρια να ζητήσουμε διακοπή  μνημονίου, ανθρωπιστική βοήθεια, επαναδιαπραγμάτευση δανειακών εξαφανίζονται.  
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη τη χώρα αν γίνει αντικείμενο επιβουλής από τη γείτονα. Στην επιβουλή και στον πόλεμο θα απαντήσουμε με επιβουλή και πόλεμο. Αυτό πρέπει να γίνει κρυστάλλινα σαφές. Άλλο όμως να πάρουμε εμείς πρωτοβουλία κλιμάκωσης. Δεν έχει καν νόημα να επιχειρήσουμε λύση των ελληνοτουρκικών δια διαπραγματεύσεων ή δικαστικής κρίσης τώρα. Η λύση θα αντανακλά αναπόφευκτα τις συνθήκες ιστορικής αδυναμίας μας.
 Μέχρι στιγμής, η ‘Αγκυρα απέφυγε τον πειρασμό εκμετάλλευσης της ελληνικής κρίσης. ‘Οσο το πράττει, δεν έχουμε λόγο να μην ακολουθήσουμε, συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις στην απόκρουση του οικονομικο-πολιτικού πολέμου που δεχόμαστε, στον αγώνα αποκατάστασης της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας που διαθέταμε το 2010 και αποφεύγοντας τις, τόσο συχνές στην ιστορία μας, έξωθεν υποκινούμενες προβοκάτσιες.
konstantakopoulos.blogspot.com 
«Το Παρόν της Κυριακής», 3.3.2013

4 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι το τρίτο σενάριο θα είναι απόρροια του πρώτου. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε δύο και όχι τρία σενάρια.

    Αλλά τι θεωρεί ο αρθρογράφος σαν «πρωτοβουλία κλιμάκωσης» από πλευράς Ελλάδος?

    Αν βρισκόμασταν σε εποχή ανάλογη του ’87 που οι Τούρκοι προσπαθούσαν απλά να αποτρέψουν την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, τότε ο συγγραφέας θα είχε δίκαιο σε αυτά που γράφει. Το θέμα είναι ότι πλέον οι Τούρκοι δεν προσπαθούν να αποτρέψουν την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, αλλά προσπαθούν να τον σφετεριστούν. Εμείς να κάνουμε πίσω προσωρινά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό πόλεμο που μας έχει κηρυχθεί. Η Τουρκία θα κάνει το ίδιο? Με την αγορά του ερευνητικού σκάφους αλλά και με την ναυπήγηση ενός δεύτερου, με την συνεχή ενίσχυση των ΤΕΔ με νέα σύγχρονα μέσα τι συμπεράσματα βγάζουμε? Ότι θα κάνουν πίσω? Εγώ σαν ένας απλός πολίτης που ξέρω επιφανειακά κάποια πράγματα δεν το βλέπω να κάνουν πίσω. Αν κάποιος βλέπει κάτι άλλο, πολύ ευχαρίστως να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωστή η γραφή του Ανωτέρω δημοσιογράφου.Αναπτύσσει τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογούν τα συμπεράσματα του.

    Πολύ καλό το ευφυολόγημα ΑΕΠ-Ανεργία ίσως να μην βόλευε η αναφορά σε Έλλειμμα Εμπορικού Ισοζυγίου και Υφεση γιατί αν υιοθετηθεί το σχήμα αυτό τότε οι αιτίες της Ελληνικής Υπανάπτυξης οι οποίες και θα έρθουν στο φώς δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσε ο αρθρογράφος

    Σενάρια μπορεί κάποιος να παράγει όσα θέλει δεν είναι κακό το κακό είναι να υποκρύπτει σκέψεις πίσω απο αυτά Πάμε λοιπόν στο τρίτο σενάριο

    Η Ελλάδα αποκόπτεται απο τον Ευρωπαϊκό Νότο και εντάσσεται στο Βαλκανικό πρόβλημα.Απο την άλλη η σχέση με την Τουρκία δεν είναι σχέση χώρας μέλους της Ε.Ε. με άλλη χώρα μη μέλος όπου δεν θα υπάρξει το Ευρωπαϊκό αλληλέγγυο , όπως δεν υπήρξε και το Νατοϊκό το 1974.Βολική σκέψη γιατί οι διαφορές λύνονται με πολεμική δράση.

    Η Ελλάδα γυμνή λοιπόν στις ορέξεις του Τούρκου γείτονα και τις ονειρώξεις του Αρθρογράφου. Η Άγκυρα δεν έχει εκμεταλλευτεί την Ελληνική κρίση γιατί πολύ απλά η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων έχει επιτύχειι.με καμιά απο τις γειτονικές χώρες η Τουρκία δεν έχει ανοικτά θέματα.Στο εσωτερικό της έχει επιτύχει την σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης του πολιτικού συστήματος. Είπαμε σενάρια είναι αυτά ή καλύτερα ασκήσεις επί χάρτου

    Η Ελλάδα λοιπόν αδύναμη και η Τουρκία πανίσχυρη αρα διαπραγματεύσεις και μάλιστα με το τέλος προδιαγεγραμμένο ο γιατί η πολεμική σύρραξη δεν αποτελεί σώφρονα πολιτική.Πολύ σωστό συμπέρασμα.Αδύναμη γιατί το επιθυμεί ο αρθρογράφος πανίσχυρη το ίδιο , τον διάλογο Μηλίων-Αθηναίων με ότι παράγει τον αγνοεί, είπαμε σενάριο είναι.Καμιά αναφορά στην καρδιά του Αμυντικού συστήματος στην Νοτιοανατολική μεσόγειο η οποία και βρίσκεται στην Σούδα.Καμιά αναφορά στα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούντια στην Ελλάδα και έχουν ζωτικότατα συμφέροντα στην περιοχή

    Για να δούμε τι λέγει ο Καθηγητής Καρυώτης "- Η τροπολογία Μανιάτη ήταν μια σημαντική πράξη, γιατί ο χάρτης, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατατέθηκε στον ΟΗΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ανεπίσημος χάρτης της ελληνικής ΑΟΖ, που δείχνει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτή είναι η περιοχή που τώρα ερευνά το νορβηγικό πλοίο της PGS. Αυτός ο χάρτης φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ελληνικών υδρογονανθράκων. Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση για τα θαλάσσια σύνορά μας. Οχι μόνο διότι πιστεύουν ότι εάν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα χάσουν, αλλά κυρίως διότι θέλουν να υπάρχει πάντα μια διένεξη με την Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα να μην μπορεί να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να αναπτύξει την οικονομία της"

    Για να δούμε τι λέγει ο Αντιστρατηγος Κούτρης "
    Ο Κεμάλ διακήρυξε την αρχή «ειρήνη στην Τουρκία, ειρήνη στον κόσμο» και προχώρησε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε προσέγγιση των δύο κρατών, με κοινή επιδίωξη την ελληνοτουρκική φιλία. Μετά το θάνατό του, σταδιακά επικράτησαν αναθεωρητικές τάσεις απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και η Τουρκία προχώρησε στην προσάρτηση της επαρχίας Αλεξανδρέττας, στην εμπλοκή στο Κυπριακό, στην εισβολή και κατοχή μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παρουσίαση πάμπολλων διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Με το δόγμα του νεοοθωμανισμού που υιοθετεί, κατέχει πλέον και το θεωρητικό εργαλείο για να δικαιολογεί τον αναθεωρητισμό της.

    Ισχύει ο ισχυρισμός ότι οι δημοκρατίες δεν πολεμούν μεταξύ τους; Στη χώρα μας κάποιοι το πίστεψαν και ελπίζουν ότι όσο η Τουρκία «εκδημοκρατίζεται» από τον Ερντογάν και αποκαθηλώνεται το στρατοκρατικό κεμαλικό κατεστημένο, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα συμπλοκής των δύο γειτονικών χωρών. Τελικά όμως η Τουρκία μετατρέπει τον ισχυρισμό σε μύθο της φιλελεύθερης αντίληψης των διεθνών σχέσεων;"

    Το 2010 ήμασταν ανεξάρτητη χώρα και λαϊκή κυρίαρχη και σήμερα δεν είμαστε; ΑΝΆΞΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΎ ΛΟΓΙΚΌ ΣΧΉΜΑ

    Η Σύνθεση παράγει το αποτέλεσμα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Τι και ποιός κρύβεται, αν κρύβεται κάτι/κάποιος, πίσω από τον κ. Κωνσταντακόπουλο πέρα από την όποια αγωνία του για την πατρίδα; Παίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μου φαίνεται ότι μοιάζει το "λεφτά υπάρχουν" με τα πετρέλαια.
    Το ένα το είπε για να πάρει τις εκλογές,ξέροντας ότι ο κόσμος θα τσιμπήσει.
    Το άλλο,είναι κάτι δεδομένο και γνωστό από παλιότερα. Δεν το είπε δε κανένας για να πάρει τις εκλογές.
    Και γιατί συμφέρει να φοβόμαστε να το πούμε τώρα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.