27/3/13

Την πτώχευση της Λευκωσίας αναμένει η τ/κ πλευρά

Του Νίκου Στέλγια
 Δηλώσεις του «υπουργού Οικονομικών» των Κατεχομένων 
Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται ότι οι δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, την παρούσα στιγμή, η τελική πτώχευση της Λευκωσίας είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια στην Κύπρο και στην ευρωζώνη. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θεωρεί δεδομένη την τελική έγκριση της κυπριακής βουλής στα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Ακόμη, δεν αποκλείει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Μιλώντας στο επίσημο Πρακτορείο Ανατολή της Τουρκίας, ο «Υπουργός Οικονομικών», Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της απόρριψης των έκτακτων μέτρων από το κυπριακό κοινοβούλιο. «Σε περίπτωση που η βουλή δεν εγκρίνει το πακέτο η Νότια Κύπρος θα πτωχεύσει επισήμως και θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Ο λαός θα τρέξει στις τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται ότι οι δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για την παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Παράλληλα, προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εισροή κεφαλαίου από τις ελεύθερες περιοχές προς τα Κατεχόμενα. Κατά την άποψη του, η ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή διευκολύνει αυτή την διαδικασία. Ο κ. Τατάρ, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Από τώρα και στο εξής, η Νότια Κύπρος δεν θα είναι φορολογικός παράδεισος. Στην Ε.Ε. όλα είναι ξεκάθαρα. Η Ε.Ε. αποδίδει σημασία στην διαύγεια και στην ισότητα. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάποιους κανόνες. Η Ε.Ε. δεν αποδέχεται το γεγονός ότι μια χώρα - μέλος της ένωσης συμβάλλει στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος». Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο χειρότερη από αυτήν την Κύπρου. Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τατάρ υπερασπίστηκε το οικονομικό πακέτο, το οποίο επιβάλλει στην κοινότητα του η Τουρκία. Σύμφωνα με την άποψη του, αυτό το πακέτο έχει εξασφαλίσει την σταθερότητα στην τουρκοκυπριακή οικονομία.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Του Νίκου Στέλγια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.