26/3/13

Σι Τζινπίνγκ: «Η σινορωσικές σχέσεις εγγύηση διεθνούς ισορροπίας»

Τον ρόλο της Μόσχας και του Πεκίνου για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης εγκωμίασε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις ως «εγγύηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας».

«Οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες ανάμεσα στις σχέσεις των χωρών» δήλωσε ο Σι στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα.
«Αυτές οι ισχυρές σχέσεις αποτελούν σημαντική και σταθερή εγγύηση της διεθνούς ισορροπίας» τόνισε.


Ο νέος πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος επέλεξε τη Ρωσία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, απηύθυνε έκκληση «για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών στη διεθνή σκηνή, ώστε να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο». 
Δήλωσε μάλιστα ότι έμεινε «πολύ ικανοποιημένος» από την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία «υπερέβη όλες τις προσδοκίες».
Την Παρασκευή, ο Σι, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες απόψεις σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος στην Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «νέα σημαντικά αποτελέσματα», υπενθυμίζοντας πως συνήφθησαν περίπου τριάντα συμφωνίες, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου.

Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως. Ο Σι θέλει το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=504209


Bear & Dragon: China's new top man picks Moscow for his first foreign trip 

Geopolotics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.