5/3/13

Εκβιασμοί για έξοδο από την ευρωζώνη και στην Κύπρο!

Δεν πρόλαβε να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο και ξεκίνησαν οι εντονότερες πιέσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και το γνωστό παιχνίδι του εκβιασμού. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Ολι Ρεν ανέλαβε, όπως φαίνεται, να μιλήσει για την πιθανότητα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει η Κύπρος την ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, για να ασκήσει, όπως είπε, κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί τη συστημική σημασία της χώρας.
«Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία» δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τόνισε: «Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την ευρωζώνη». Οι λέξεις χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη είχαν όμως ακουστεί.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δώσει τον ρυθμό λέγοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες σήμερα. «Στο Eurogroup θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί» είπε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα «Tagesspiegel», θέλοντας προφανώς να δείξει ότι το πρόβλημα το έχει η Κύπρος και, εάν θέλει να βιαστεί, θα πρέπει και να δεχτεί τους όρους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, πάντως, θα προτείνει στο Eurogroup τη διενέργεια ελέγχου του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε μια για πάντα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες» δήλωσε ο κ. Σαρρής. Για τη στάση που θα τηρήσει στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για υλοποίηση του μνημονίου.
Ταυτόχρονα, διακομματική αντιπροσωπία της Βουλής μεταβαίνει εντός των ημερών στη Γερμανία για ενημέρωση γύρω από το θέμα των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η αντιπροσωπία θα ενημερώσει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο γερμανικό Κοινοβούλιο πως στην Κύπρο τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας του χρηματοοικονομικού εγκλήματος. Κι ενώ το παιχνίδι στις Βρυξέλλες για το μνημόνιο της Κύπρου κορυφώνεται, η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου έκανε γνωστό ότι σχεδόν 200.000 Κύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 120.000 ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.