24/3/13

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΙΛΛΗΚΑ

23 Μαρτίου 2013

Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Αναστασιάδη

Οι χθεσινές αποφάσεις έχουν αλλάξει το πρόσωπο της Κύπρου. Η Κυπριακή οικονομία έπαψε να είναι ένα διεθνές κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν, τις επόμενες λίγες εβδομάδες, στον τερματισμό των εργασιών τους ή σε μαζικές απολύσεις προσωπικού. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη σε πολύ σύντομο χρόνο και η κοινωνική εξαθλίωση θα είναι πρωτοφανής.


Την ίδια ώρα, η Κύπρος δεν έχει έτοιμη στρατηγική και σχεδιασμό για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ούτε και διαθέτει τους πόρους και τα μέσα για επαναφορά, στο άμεσο μέλλον, της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι η «λύση» που δόθηκε στις, απαράδεκτες, απαιτήσεις του Eurogroup και της Τρόικας είναι ημιτελής, αφού επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εμπειρία μας των τελευταίων εβδομάδων (αλλά και η εμπειρία των άλλων χωρών που υπέγραψαν Μνημόνιο με την Τρόικα) μας διδάσκει ότι, δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας στην βάση λογικών και οικονομικών όρων, αλλά πνεύμα επιβολής διά εκβιασμών των δικών τους παράλογων απαιτήσεων με πολιτικά κίνητρα και σκοπιμότητες.
Είμαι βέβαιος, ότι συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την Τρόικα θα μας οδηγήσει σε νέους εκβιασμούς και νέες ακραίες απαιτήσεις, υιοθέτηση των οποίων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό και μιζέρια.
Διαπιστώνω, όπως και εσείς πιστεύω, πως οι πολίτες είναι έτοιμοι να υποστούν μεγάλες θυσίες και να συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τους ζητείται, για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης, δεδομένου ότι θα υπάρξει προοπτική ανάπτυξης αλλά κυρίως θα διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία και θα διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αυτά θα επιτευχθούν αν διατηρήσουμε την ελευθερία να αποφασίζουμε εμείς για την παραπέρα πορεία της χώρας μας και όχι οι τεχνοκράτες της Τρόικας και του Eurogroup. Οι πολίτες συμμερίζονται τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση».
Όπως σας έγραψα στην τελευταία μου επιστολή ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2013, «η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Για να βρούμε άκρη και να μπορέσουμε να χαράξουμε μιαν αποτελεσματική στρατηγική θα πρέπει, πρώτον να θυμηθούμε το πώς και γιατί προσκαλέσαμε την Τρόικα, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων που είχαμε και δεύτερο, τις πραγματικές μας ανάγκες για τα έτη 2013 – 2016, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις χθεσινές αποφάσεις και τα προηγούμενα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου. Από τη λίγη ενημέρωση που έχω, οι ανάγκες μας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Εισηγούμαι, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε τα ακόλουθα:
Πρώτον: Την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων Ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντλήσουμε ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια.
Δεύτερο: Την πρόσκληση στην Κύπρο εταιρειών που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, αλλά και άλλων, για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για προπώληση Φυσικού Αερίου ύψους τουλάχιστον 10 δις Ευρώ. Να ακολουθηθεί διαφανής και γρήγορη διαδικασία υποβολής προτάσεων και διαπραγμάτευσης, έξω από γραφειοκρατικές νοοτροπίες.
Τρίτον: Τον άμεσο καθορισμό διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και διορισμό Συμβουλίου Διοίκησης από τεχνοκράτες του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόσκληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον απανταχού Ελληνισμό για να στηρίξει το Ταμείο και τους σκοπούς του.
Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να μαζέψουμε ικανοποιητικά κεφάλαια, αν παράλληλα διοριστεί ποινικός ανακριτής για να διερευνήσει το ζήτημα των ευθυνών για όσους οδήγησαν τις τράπεζες σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
Τέταρτο: Την άμεση διαμόρφωση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία της ενεργειακής μας υποδομής. Πρόσκληση όλων όσων ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ενεργειακή υποδομή με στόχο την έναρξη εργασιών στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Να ακολουθηθούν διαδικασίες ταχείας διεκπεραίωσης και διαφάνειας.
Πέμπτο: Να δοθούν κίνητρα στην TOTAL για να επισπεύσει τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου που μπορεί να μας επιφέρει άμεσα έσοδα, αφού δεν χρειάζεται οποιαδήποτε υποδομή για την πώληση του.
Για να έχουν νόημα και αποτέλεσμα αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να αποφύγουμε να εγκλωβιστούμε στο όποιο Μνημόνιο με την Τρόικα και το Eurogroup. Αν ικανοποιήσουμε, από άλλους πόρους, τις κεφαλαιουχικές μας ανάγκες, δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούμε με ένα Μνημόνιο, το οποίο θα δίνει λόγο στην Τρόικα για τη διαχείριση των Υδρογονονθράκων μας, αλλά και θα υποτάξει την Κυβέρνηση μας στην εποπτεία και κηδεμόνευση των τεχνοκρατών της Τρόικας, οι οποίοι θα αποκτήσουν ρόλο Κομισάριου. Η εμπειρία της Ελλάδας έχει πολλά να μας διδάξει.
Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά ως χώρα. Μπορούμε, όμως, με μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική και αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έπονται και να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτικές στον Κυπριακό Ελληνισμό.
Είμαι στη διάθεση σας για την όποια βοήθεια σ’ αυτήν την προσπάθεια που πρέπει να γίνει συλλογικά και με εθνική συστράτευση.


Γιώργος Λιλλήκας

2 σχόλια:

  1. Πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε κάποια απλά πράγματα αν θέλουμε να λέμε οτι σκοπός είναι η σωτηρία του τόπου.

    Συνεχίζοντας να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες συγκαλύπτουμε το εγκλήματά τους εφόσον δεν τις αφήνουμε να καταρρέυσουν για να δούμε που πήγαν τα λεφτά και να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την προστασία αυτών των τοξικών τραπεζών. Για κανένα λόγο. Αυτό έκαναν οι Ισλανδοί οι όποιοι μάλιστα είχαν τραπεζικό τομέα 10πλάσιο του ΑΕΠ τους. Αλλά η διαφορά είναι οτι εκεί ο κόσμος δεν ανέχεται την κλεψιά και οτι η Ισλανδία δεν είναι εγκλωβισμένη στα δεσμά της ευρωζώνης.
    Και είναι επίσης γεγονός οτι ασχέτως με τα όσα μας λένε ΚΑΜΙΑ τράπεζα δεν έχει όλες τις καταθέσεις μας. Μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων δεν υπάρχει σε μετρητά παρά μόνο εικονικά πάνω σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογίστων.Αν πάμε όλοι μαζί να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες θα διαπιστώσουν πολλοί οτι τα λεφτά τους δεν μπορούν να τα πάρουν διότι πολύ απλά ΔΕΝ τα έχουν οι τράπεζες. Τότε είναι που θα καταλάβει όλος ο κόσμος πως οι τράπεζες κυριολεκτικά τζογάρουν με τα λεφτά των καταθετών τους και είναι ο πιο ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ τόπος να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του. Τότε είναι που κανένας πολιτικάντης δεν θα μπορεί να πείσει τον λαό οτι πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και νηφάλιος.
    Να αφεθούν στην ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ οι αποτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις τοκογλυφίας και να απαιτήσει ο λαός επιστροφή σε ΚΡΑΤΙΚΟ νόμισμα για να μπορεί η Κεντρική μας Τράπεζα να βάλει ρευστό στην αγορά. Επιβάλλεται όμως να επιδοτηθεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ κάθε εγχώρια παραγωγή σε όλα τα επίπεδα από μια κρατική τράπεζα που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα πάει ο τόπος μπροστά. Οι ισχυρές οικονομίες κτίζονται πάνω σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πλούτο, όπως είναι ο ορυκτός μας αλλά και ο πρωτογενής τομέας τον οποίο το κατεστημένο έχει εξαφανίσει. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ως σύνολο να ξεπουληθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ πλούτος -Φυσικό Αέριο - για να σωθεί η χάρτινη οικονομία της τοκογλυφίας και του ανύπαρκτου πλούτου που βασίζεται σε χαρτονομίσματα, δηλαδή ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ. Αυτό είναι η υπέρτατη ανωμαλία.
    Έίναι δύσκολες οι συνέπειες της επιστροφής σε δικό μας νόμισμα και η στροφή σε άλλο οικονομικό σύστημα αλλά οι συνέπειες του δανεισμού και της διατήρησης του υπάρχοντος αίσχους θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ. Οι πολιτικάντηδες δεν λένε στο λαό οτι οι λύσεις που προτείνουν απλά θα μας εξαθλίωσουν μακροπρόθεσμα, θα μας σκλαβώσουν περαιτέρω και θα μας εξευτελίσουν εντελώς. Οι πολιτικάντηδες δεν λένε οτι αν πάρουμε γενναίες αποφάσεις και αντισταθούμε στην Νέα Τάξη Πραγμάτων των νεοφιλελευθέρων αλητών και εθνομηδενιστών-γενοκτόνων των λαών θα διατηρήσουμε όση αξιοπρέπεια μας έμεινε και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες να κτιστεί μια ισχυρή οικονομία βασισμένη στην αυτάρκεια του λαού μας... (Συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Τι να κάνουμε τους όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες και ‘ειδικούς’ εφόσον προτείνουν αποφάσεις ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ-ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ-ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ αντί τον δρόμο της ΤΙΜΗΣ-ΝΙΚΗΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ; Είμαστε πνευματικά ελεύθεροι άνθρωποι ή ραγιάδες τελικά; Βέβαια ομιλώ για πνευματική ελευθερία διότι φυσική ελευθερία δεν έχουμε εφόσον η πατρίδα μας λεηλατείται από τους Τούρκους και τους Άγγλους κατακτητές.

    Ο δανεισμός είναι σκλαβιά και κανένας δεν δανείζει φτωχούς, μας δίδαξε ο προπαππούς μας ο Πλούταρχος. Μας είπε επίσης οτι, εφόσον έχουμε τότε ας μην δανειστούμε· αν δεν έχουμε πάλι να μην δανειστούμε διότι δεν θα μπορούμε να ξεχρεώσουμε. Εμείς έχουμε πλούτο και το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Επιπλέον, η θεραπεία ενός κακοηθές όγκου δεν έρχεται με την διατήρησή του αλλά με την πλήρη απόρριψή του. Ή θα σηκώσουμε κεφάλι και θα επιδιώξουμε το ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ για να ζήσουμε κάποτε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ή θα συνεχίσουμε με την εμετική νοοτροπία του να διαλέγουμε το μη χείρον ανάμεσα σε προαποφασισμένες διλήμματα που μας σερβίρουν οι πολιτικάντηδες και εν τέλει θα εξαφανιστούμε. Προφανώς θέτω κι εγώ κάποιο δίλημμα εδώ· μόνο που είναι δίλημμα Ήθους και Ανθρωπιάς:

    ΚΑΛΛΙΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΤΑΧΤΗ, ΠΑΡΑ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

    (παραλλαγή του ‘Κάλλιο μια χούφτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου’ που είπε η μάνα του Αυξεντίου για τον ήρωα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.