14/3/13

Ο Μπαγίς ζήτησε συγγνώμη από τους Ασσυρίους για τον χαρακτηρισμό «Αυνανισμό» για την εκστρατεία αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσυρίων και των Ελληνοπόντιων

13.3.2013 – mesop.de με το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων των Ασσυρίων  (μτφ. Κριστιάν)
Σχετική ανάρτηση: Μια Κούρδισσα έκρινε το αποτέλεσμα στη Σουηδία
Τρία χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Σουηδία
Ο Τούρκος υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς υπέστη την έντονη κριτική από τα σουηδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τις παρατηρήσεις του σχετικά με την αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβουλίου της τουρκικής γενοκτονίας των Ασσυρίων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε «αυνανισμό» την εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων της Σουηδίας στις 18 Ιανουαρίου στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη (AINA 26/02/2013), είχε δηλώσει: 

«Τι επιτυγχάνετε εσείς οι Ασσύριοι επιμένοντας στο ζήτημα της Seyfo [γενοκτονίας], αυτή τη μ@@...ία (αυνανισμό), με διακηρύξεις στα μέσα ενημέρωσης και στο σουηδικό κοινοβούλιο; Γιατί συμπεριλάβετε τους  Έλληνες του Πόντου σε αυτή τη υπόθεση;».

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα europaportalen.se, η οποία πρώτη διέρρευσε την είδηση, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε αρχικά ότι ο υπουργός είχε εκφραστεί με τέτοιο προσβλητικό τρόπο, δηλώνοντας: «Οι Ασσυρίοι φίλοι μας που ήταν στη συνάντηση μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο υπουργός δεν πρόφερε τέτοιες  λέξεις».

Ωστόσο, ο Αφράμ Γιακούμπ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων της Σουηδίας, επιτέθηκε πάλι ενάντια στην προσπάθεια της Άγκυρας να δυσφημήσει το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας, λέγοντας: «Ο ισχυρισμός της Άγκυρας δεν είναι σωστός, δυστυχώς ο υπουργός χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα». 

Σε μια απροσδόκητη τροπή, ο κ. Μπαγίς, ο οποίος συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ στην επίσκεψη του τριών ημερών στη Σουηδία, προσέφερε μια ανειλικρινή απολογία τη Δευτέρα σχετικά με την προσβολή του των Ασσυρίων. 
Μιλώντας στην ασσυριακή τηλεόραση της Στοκχόλμης είπε: «Αν έχω πει κάτι τέτοιο και πρόσβαλα κόσμο, τότε λυπάμαι, ζητώ συγγνώμη».



Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Σουηδία

Συμπληρώνονται σήμερα 3 χρόνια από την ημέρα που η Σουηδική Βουλή ψήφισε υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων και όλων των Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Τουρκίας. Ημέρα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης ήταν η 11η Μαρτίου 2010 για τους Έλληνες του Πόντου σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν στη Σουηδία. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.
poe_souidia1_730369818.jpg

Η Εύξεινος Λέσχη Στοκχόλμης προκειμένου να τιμήσει τους Έλληνες αλλά και Σουηδούς βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων διοργάνωσε μια εκδήλωση προς τιμήν τους.
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής προσήλθαν στο χώρο της ελληνικής κοινότητας της βόρειας Στοκχόλμης προσκεκλημένοι το συλλόγου Ποντίων Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης για να τιμήσουν τους ελληνικής καταγωγής αλλά και Σουηδούς βουλευτές που προώθησαν ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε στην Σουηδική βουλή την 11 Μαρτίου του 2010 το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία τον Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Aσσυρο/Χαλδαίων από τον οθωμανικό και κεμαλικό ρατσισμό την περίοδο 1914-1923.

Παρόντες στην εκδήλωση τιμής και μνήμης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Παρχαρίδης, ο β’ αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιάννης Αντωνιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Π.Ο.Ε. δημοσιογράφος της EΡT 3 Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Παρχαρίδης συνεχάρη από βάθος καρδιάς τους Έλληνες Ποντίους της Σουηδίας και ιδιαίτερα τον σύλλογο Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης καθώς και όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν στην Σουηδική βουλή την απόφαση για την αναγνώριση, κάλεσε δε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μιμηθούν το παράδειγμα τις δημοκρατικής Σουηδίας με απώτερο στόχο την διεθνή και παγκόσμια καταδίκη της γενοκτονίας ως όρο συμφιλίωσης της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν.

Οι βουλεύτές που τιμήθηκαν ήταν οι:

1. Fredrick Malm βουλευτή του κόμματος τον Φιλελεύθερων που ανήκει στο κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος μάλιστα πήρε και αντίθετη θέση από την επίσημη γραμμή του κόμματος του που ήταν αρνητική.
2. Τον Ποντιακής καταγωγής βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σουηδίας Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα έχει αποδεχτεί σχετική πρόσκληση της Π.Ο.Ε. να είναι ο κεντρικός ομιλητής τις παλλαϊκής εκδήλωσης μνήμης της 19ης Μαΐου 2010 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.
3. Ulla Hoffman πρώην πρόεδρο του Αριστερού κόμματος Σουηδίας
4. Mats Pertoft βουλευτή Οικολόγων Πρασίνων Σουηδίας.
5. Τον πολιτευτή του Αριστερού κόμματος Ποντιακής καταγωγής Τάσο Σταφυλίδη. 


Pontios-News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.