7/3/13

Κύπρος: «Πιθανό ‘κούρεμα’ καταθέσεων ισοδυναμεί με έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη»

Αυτό διαμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
«Πιθανή επιμονή για ‘κούρεμα’ των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες θα οδηγήσει την Κύπρο σε έξοδο από την Ευρωζώνη», διαμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός συνεργάτης του Προέδρου της Κύπρου, όπως μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» καταθέσεων».

Η δήλωση αυτή του κ. Νεοφύτου έγινε ενώ το μεσημέρι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, επικεφαλής του οποίου είναι η αρμόδια του ΔΝΤ Ντέλα Βερκουλέσκου.

Στις ΗΠΑ ο κ. Νεοφύτου είχε επαφές με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Ταμείου και άλλους παράγοντες, ενώ οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ένθερμο φίλο της Κύπρου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή του υποστήριξη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στη συζήτηση ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ζητήσει ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους δυτικούς/ ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, αφού επανέλαβε ότι παραμένει ακλόνητος υποστηρικτής της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ και της επανένωσης της νήσου, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις προσπάθειες στρατικοποίησης του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο κ. Νεοφύτου, ενημέρωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και τον προσκάλεσε, εκ μέρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου Αναστασιάδη, να επισκεφθεί την Κύπρο.

Το μήνυμα για τους όρους του ΔΝΤ και την πιθανή έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μεταφέρθηκε από τον κ. Νεοφύτου και σε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία και εκβιασμός τότε τί;
    Εκβιάσουν για δήθεν κούρεμα καταθέσεων, ώστε να φοβηθούν οι καταθέτες και να αποσύρουν καταθέσεις με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της πίεσης προς τις κυπριακές τράπεζες...
    Δηλ. σχέδιο ισοπέδωσης με τον Α ή Β τρόπο...
    Όπως οι φήμες για αποχώρηση της ΕΚΤ κλπ ωραία και κλασσικά ευρωπαϊκά.
    Αλλά αφού ανήκομεν εις την Δύσιν ας τα λουστούμε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.