9/3/13

"Η Ελλάδα διεκδικεί και ελπίζει στον πλούτο της θάλασσας"

Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε νέα υποβολή επίσημου εγγράφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ελπίζοντας ότι ο πλούτος της θάλασσας θα την σώσει από την οικονομική κρίση. Την ίδια όμως στιγμή, το θέμα της ΑΟΖ δημιουργεί αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Η παραπάνω θέση προβάλλεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Συγκεκριμένα, στην ανταπόκριση από την Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανανέωσε τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, όπου η υπερχρεωμένη χώρα ευελπιστεί ότι θα βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που απειλεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία.



Στο δημοσίευμα τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προβεί σε μια σειρά δηλώσεων -εντός και εκτός της χώρας-, προβάλλοντας τη διεθνή συνθήκη που παραχωρεί εδώ και δυο δεκαετίες τα δικαιώματα για την κήρυξη ΑΟΖ, τα οποία η Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν είχε ασκήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, την ίδια στιγμή που προωθεί διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής, η Ελλάδα προχωρεί με προσεκτικά βήματα για να αποφύγει μια αντιπαράθεση και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομήσει την υπόθεσή της, με απώτερο στόχο διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης 200 ναυτικών μιλίων και έχοντας ως βάση των ισχυρισμών της την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία, αντιθέτως, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ανέφερε ότι η Αθήνα «επιθυμεί να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά της, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, προχωρούμε με αργά βήματα διαμέσου νομικών οδών».

Επίσης, επισημαίνεται ότι ένα τέτοιο βήμα έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέβαλε επισήμως διάβημα στον ΟΗΕ, με αφορμή τη δήλωση της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο ότι θα εκδώσει άδειες έρευνας σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα νότια της Ρόδου.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η επόμενη κίνηση για την Ελλάδα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα -όπως τονίζεται-, η νέα υποβολή προς τον ΟΗΕ επίσημου εγγράφου που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, μία κίνηση πρελούδιο για την ανακήρυξη μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), βάσει των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, φάνηκε ότι στηρίζει την ελληνική θέση.

Η εφημερίδα καταγράφοντας τη δήλωση στην οποία είχε προβεί τότε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ότι «η παρουσία κοιτασμάτων αερίου που θα ανευρεθούν και εν συνεχεία θα τύχουν εκμετάλλευσης, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας».


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.