9/3/13

Προσωρινή "ανακωχή" στην Ιερισσό μετά την "πυροσβεστική" παρέμβαση του εισαγγελέα

 Προσωρινή "ανακωχή" αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης μετά την χτεσινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό και τα επεισόδια που ακολούθησαν μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων της περιοχής. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γιαννάκης σε ρόλο "πυροσβέστη" είχε καλέσει όλες τις πλευρές με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Εκτός από το Χρήστο Πάχτα, δήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη όλοι όσοι κλήθηκαν ήταν εκεί.


Κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού και νομικοί τους εκπρόσωποι, εκπρόσωπος - δικηγόρος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός καθώς και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Βάιος Χονδρός. Ο κ.Πάχτας σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύκεψης τηλεφώνησε στοπ γραφείο του εισαγγελέα αναφέροντας ότι δεν είχε κληθεί για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι θα εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων της ποινικής δικονομίας κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης στα μεταλλεία ενώ υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους του εμπλεκόμενους. Ωστόσο ο εισαγγελέας διεμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος για να ματαιωθεί η συμφωνία της κυβένρησης με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι η δικαστική οδός και συγκεκριμένα μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει οι κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις των κατοίκων καθώς όπως είπε «εμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν έρευνες στην Ιερισσό» ενώ ανέφερε ότι «η χρήση χημικών έγινε για να απωθηθούν οι συγκεντρωμένοι και σε καμία περίπτωση δεν ήταν στόχος το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή».
«Ζητήσαμε ότι γίνεται να βρίσκεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος και όλοι συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την εκτόνωση της κατάστασης. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία βούληση να γίνουν εμπόδιο στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εμπρηστική επίθεσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Λαμτζίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση ως εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής. Από την πλευρά της η δικηγόρος Ελεάνα Ιωαννίδου αμφισβήτησε τη διαδικασία με την οποία γίνεται λήψη γενετικού υλικού από κατοίκους της περιοχής που προσάγονται ως ύποπτοι τονίζοντας ότι «η αστυνομική καταστολή διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την εξιχνίαση της υπόθεσης». Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να "παγώσει" τις όποιες έρευνες με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε πριν από λίγο για τις 20 Μαρτίου η δίκη των τεσσάρων ατόμων  ηλικίας 23, 44, 43 και 44 ετών, που συνελήφθησαν χτες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και οι τέσσερις συνελήφθησαν κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για αδικήματα της νομοθεσίας «περί όπλων», «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων», αλλά και για το αδίκημα της «άνευ αδείας κατοχής ασυρμάτου – ραδιοπομπού», καθώς σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν μονόκαννες καραμπίνες, κροτίδες και ραδιοπομποί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν εννέα κυνηγητικά όπλα - τα επτά με την προβλεπόμενη άδεια και τα υπόλοιπα δύο χωρίς άδεια, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση, τρεις ασύρματοι φορητοί πομποδέκτες, χωρίς άδεια κατοχής και 27 κροτίδες.

Στο μεταξύ, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία της Ιερισσού και κατευθύνθηκαν προς το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν χθες. Οι κάτοικοι φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας και των μεταλλείων, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από νωρίς ισχυρή αστυνομική δύναμη. Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένη, επίσης στον Πολύγυρο, και η δίκη τεσσάρων ακόμη ατόμων από τη Χαλκιδική, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 9 Σεπτεμβρίου και πάλι για επεισόδια στις Σκουριές. Ωστόσο και η συγκεκριμένη η υπόθεση αναβλήθηκε εκ νέου για τον Ιανουάριο του 2014.

Ηρεμη είναι, πάντως, σήμερα η κατάσταση στην Ιερισσό, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν φτάσει χτες στην περιοχή έχουν ήδη αποσυρθεί και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι χτες οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχουν αναλάβει την έρευνα για την τελευταία εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, έξι σπίτια και αποθήκες και σημειώθηκαν συνολικά έξι προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τελικά συνελήφθησαν τα τέσσερα. 

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποίησαν απόψε κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου χθες σημειώθηκαν επεισόδια. Στους συγκεντρωθέντες μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματός της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από την εταιρία "Ελληνικός Χρυσός", στην περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής. Να σημειωθεί, ότι αύριο οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, διοργανώνουν συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, έξω από το δημαρχείο, στις 11.30΄το πρωί.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.