3/3/13

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ: Στο σφυρί ο θησαυρός της Καμόρα

 Κοσμήματα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που κάποτε ανήκαν σε μαφιόζους της Καμόρα, βγαίνουν στο σφυρί.
Ο μαφιόζος Μισέλ Ζαγκάρια συνελήφθη το 2011. Μεγάλο μέρος από τη λεία της παράνομης δράσης του κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και βγαίνει τώρα σε δημοπρασία
Ο μαφιόζος Μισέλ Ζαγκάρια συνελήφθη το 2011. Μεγάλο μέρος από τη λεία της παράνομης δράσης του κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και βγαίνει τώρα σε δημοπρασία
Οχι, όμως, στο σφυρί κάποιου οίκου δημοπρασιών, αλλά σε αυτό του δικαστηρίου της Νάπολης, που έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια πώλησης και επαναχρησιμοποίησης των πολύτιμων αντικειμένων και ακινήτων αντίστοιχα που έχουν κατασχεθεί τα τελευταία 40 χρόνια στο κυνήγι της ναπολιτάνικης μαφίας.
Προχθές μέσα στη δικαστική αίθουσα στη Νάπολη μπορούσε κανείς να βρει ένα Rolex από λευκόχρυσο που ξεκινούσε από 12.000 ευρώ, δαχτυλίδια με σμαράγδια, ένα κολιέ με διαμάντια έναντι 11.000 ευρώ και άλλα κοσμήματα από τις διάφορες φαμίλιες της ναπολιτάνικης μαφίας, τα οποία το δικαστήριο ήθελε να ξεφορτωθεί και τα έδινε σε τιμή κάτω από τη μισή της αξίας τους στην αγορά.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από μία σειρά δημοπρασίες και το δικαστήριο της Νάπολης σκοπεύει στη συνέχεια να πουλήσει ακόμα και τα αυτοκίνητα, τις μηχανές και τα φορτηγά που χρησιμοποιούνταν από την Καμόρα.
Στο σφυρί ο θησαυρός της Καμόρα
«Ετσι ανακτούμε χρήματα, τα οποία το οργανωμένο έγκλημα είχε στερήσει από το κράτος», σχολίασε ο Κάρλο Αλέμι, ο πρόεδρος του τοπικού δικαστηρίου για την πρωτοβουλία του, ο οποίος πρόσθεσε ότι ένα μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα για την καλύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Τα τελευταία χρόνια οι Αρχές έχουν εντείνει τον αγώνα τους εναντίον της μαφίας και έχουν συλλάβει μεγάλους εγκεφάλους της Καμόρα, όπως ο Πασκουάλε Ρούσοτο το 2009 και ο Μισέλ Ζαγκάρια το 2011, ωστόσο το οργανωμένο έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή.

Τα κέρδη
Οι μάχες εναντίον της μαφίας μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένες, πάντως οι Αρχές έχουν ιδιαίτερη φαντασία όταν πρόκειται για την αξιοποίηση της κατασχεθείσας περιουσίας της μαφίας.
Το 1966 με νόμο που ψηφίστηκε ορίστηκε ό,τι κατάσχεται από τους καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη μαφιόζους να περνάει στην τοπική αυτοδιοίκηση και, έτσι, όσα αγαθά έχουν αποκτηθεί παράνομα διανέμονται σε οργανισμούς, στις κοινότητες και τις περιφέρειες, που τα επενδύουν με τη σειρά τους σε δημόσιες υπηρεσίες και προώθηση φιλανθρωπικών έργων.
Εκτός από τις δημοπρασίες οι Αρχές της Νάπολης έχουν και ένα άλλο σχέδιο στα σκαριά: τη μετατροπή του Καστέλ Καπουάνο, όπου φυλάσσονται περισσότερα από 20.000 αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί, σε μουσείο.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, όπως μία χάλκινη προτομή του Μουσολίνι, χρυσά νομίσματα της αυστροουγγρικής περιόδου και δύο πίνακες της Ναπολιτάνικης σχολής του 18ου αιώνα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Θεραπευτήρια και αγροκτήματα τα ακίνητα των μαφιόζων
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της κατασχεθείσας περιουσίας της μαφίας, οι Αρχές της Νάπολης έχουν ξεκινήσει την επαναχρησιμοποίηση ακινήτων του οργανωμένου εγκλήματος. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το κέντρο αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία που θα εγκαινιαστεί σύντομα στο παλάτι που είχε χτίσει ένα αφεντικό της Καμόρα, ο Ουόλτερ Σιαβόνε, σε μια αχανή έκταση στο Casal di Principe, το οποίο είναι ένα πιστό αντίγραφο της πολυτελούς βίλας του μαφιόζου Τόνι Μοντάνα στη διάσημη κινηματογραφική ταινία «Scarface».
Στο πλαίσιο της δράσης της, η οργάνωση-ομπρέλα Libera, που έχει αναλάβει την ανάπλαση ακινήτων της μαφίας σε όλη τη χώρα, έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα: στο Μπάρι ένας κινηματογράφος της μαφίας της Απουλίας μετετράπη σε θεατρική αίθουσα, στο Κορλεόνε, κοντά στο Παλέρμο, δύο ακίνητα της Κόζα Νόστρα της Σικελίας έγιναν βιολογικά αγροκτήματα, ενώ χάρη στα κτήματα της μαφίας που επαναχρησιμοποιήθηκαν, έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια αγροτικοί συνεταιρισμοί που δημιούργησαν θέσεις εργασίας.
Μάλιστα η Καμόρα είχε επενδύσει και σε ακριβά διαμερίσματα της Ρώμης. Ενα από αυτά βρίσκεται στον έβδομο όροφο ενός «palazzo» κοντά στην Piazza Venezia, το οποίο οι μαφιόζοι είχαν επιλέξει όχι λόγω της όμορφης θέας του, αλλά επειδή από εκεί θα ήταν εύκολο να διαφύγουν γρήγορα από τη στέγη και από το οποίο πλέον συντονίζει το έργο της η οργάνωση Libera.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.