26/3/13

Διάγγελμα Αναστασιάδη: «Ποινική διαδικασία για όποιους ευθύνονται»

«Οδυνηρή συμφωνία αλλά η καλύτερη υπό τις περιστάσεις - Θα ξαναβρούμε τα πόδια μας»
Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πως θα ήμασταν χωρίς την συμφωνία, ανέφερε στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης. Είπε ότι δεν θεωρεί την αποστασιοποίηση από το ευρώ απάντηση στην λύση υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ ανακοίνωσε ποινική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών κατά όσων οδήγησαν την Κύπρο μια ανάσα πριν από την κατάρρευση.
Παράλληλα, ο κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες, τα οποία χαρακτήρισε προσωρινά, και συμπλήρωσε ότι σταδιακά θα χαλαρώσουν.
Διαβεβαίωσε ακόμη τους Κυπρίους ότι θα διασφαλιστούν όλα τα Ταμεία πρόνοιας των τραπεζών που θα πληγούν, ενώ ζήτησε να υπάρξει συμπαράσταση στους Κύπριους που θα το έχουν ανάγκη.
Επιπλέον ζήτησε ψυχραιμία, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται το αίσθημα οργής και στο σημείο ατό ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργικού συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για την απόδοση ευθυνών.
Ξεκινώντας το μήνυμά του ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά και ότι αν δεν έκλεισε η συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup θα ερχόταν η κατάρρευση και η χρεοκοπία.
Υπήρξαν δραματικές και δύσκολες στιγμές, βρεθήκαμε μια ανάσα πριν από την κατάρρευση, οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον ιδανικό.
«Με σκληρή διαπραγμάτευση και επιμονή πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η συμφωνία είναι οδυνηρή,  αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη».
Ακολούθως αναφέρθηκε στις τράπεζες λέγοντας πως η Λαϊκή Τράπεζα δεν χρεοκοπεί, εξασφαλίζεται πλήρως η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα με το υγιές τμήμα της Λαϊκής.
«Η σκέψη μου ήταν συνεχώς μαζί σας. Αισθανόμουν την αγωνία σας. Αντλούσα δύναμη από την θέλησή σας να ξεπεράσουμε κι αυτό το εμπόδιο. Δώσαμε μεγάλη μάχη, βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όρθιοι και αποφασισμένοι για νέα αρχή» υπογράμμισε ο κύπριος πρόεδρος.
Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίζουν να εφαρμόζονται οι δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες ήταν αναγκασμένος να πάρει.
Και συνέχισε: «Θα πράξουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στην πλήρη ομαλότητα. Καλώ όλους με ψυχραιμία να εργαστούμε μαζί για να πετύχουμε την επανεκκίνηση οικονομίας μας».
Επίσης είπε ότι η ρευστότητα προς τις κυπριακές τράπεζες και η δανειακή σύμβαση των 10 δισ. ευρώ δείχνουν ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους της.
Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και όλη την πολιτική ηγεσία, με την οποία -όπως είπε- ήταν σε διαρκή επικοινωνία.
«Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, για να χτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες βάσεις» είπε και ευχήθηκε στους Κύπριους κουράγιο και δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.