28/3/13

Ξεκινά η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

Διαβουλεύσεις Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών για ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών 
Του Νίκου Στέλγια
Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών ξεκινά εντατικές διαβουλεύσεις με το Τελ Αβίβ για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών.
Ο κ. Σινιρλίογλου θα συντονίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά.
Έπειτα η Τουρκία θα ελέγξει την υλοποίηση των ισραηλινών δεσμεύσεων για την άρση του αποκλεισμού στην Γάζα. Θα ακολουθήσει η αμοιβαία αποστολή πρέσβεων, διαδικασία που θα διαρκέσει περί τους 3-4 μήνες. Στο τελικό στάδιο οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν την αποκατάσταση του μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων.
Την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ αναμένεται να παρακολουθήσει από κοντά και με πολύ προσεκτικά βήματα η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους τουρκικούς δημοσιογραφικούς κύκλους, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις δυο χώρες να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στην πλήρη αποκατάσταση και ομαλοποίηση των σχέσεων τους.
Σήμερα, στο σύνολο του, ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στο καλό κλίμα το οποίο επικρατεί πλέον στις σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ καθώς και στις αποζημιώσεις που θα καταβάλλει το Ισραήλ στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μάρμαρα. Η τουρκική εφημερίδα «Vatan» αναφέρει ότι το Ισραήλ έκανε πρόταση για παροχή αποζημίωσης ύψους 100.000 δολαρίων σε κάθε μια από τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα η ισραηλινή Υπουργός Δικαιοσύνης Tzıpı Lıvnı συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Νταβούτογλου και πρότεινε την σύσταση επιτροπής για την συζήτηση των λεπτομερειών των αποζημιώσεων για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά. Η εν λόγω Επιτροπή από το Ισραήλ αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα , ενώ  την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο κ. Σινιρλίογλου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι όταν  επιλυθεί το θέμα των αποζημιώσεων , τότε ο κ. Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Ισραήλ.
Η «Ηurrıyet» αναφέρει ότι η ισραηλινή επιτροπή θα αποτελείται από τους Υφυπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και από διπλωμάτες και νομικούς.
Η «Milliyet» σημειώνει ότι σύμφωνα με δηλώσεις μελών των οικογενειών των θυμάτων, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας είναι πολύ σημαντικότερο ζήτημα από ότι η παροχή αποζημιώσεων σε αυτούς.
Η «Hurriyet» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της διαδικασίας απολογίας του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάxου προς την Τουρκία για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα μαζί με τον κ. Νετανιάχου του τηλεφώνησαν από το αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από το Ισραήλ  και πρόσθεσε: «Είπα στον Νετανιάχου ότι νοστάλγησα την φωνή του Ομπάμα και ότι ήθελα να μιλήσω σε αυτον πρώτα. Αφού συνομίλησα με τον Ομπάμα , τότε συζήτησα με τον Νετανιάχου το κείμενο της συμφωνίας, παρουσία του Ομπάμα. Έπειτα επιβεβαιώσαμε με τον Ομπάμα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας  Έτσι ολοκληρώσαμε την διαδικασία . Όλα υπάρχουν γραπτώς  , ακόμα και η καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός απολογήθηκε. Αποδέχθηκα την απολογία του και του είπα ότι θα παρακολουθώ τα βήματα για την παροχή αποζημιώσεων και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Η απολογία αυτή δεν θα φέρει τους «μάρτυρές» μας, πίσω, αλλά τουλάχιστον θα είναι μια «αποκατάσταση»  για τον θάνατό τους» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Άγκυρα, οι κύκλοι της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονο προβληματισμό σε ότι αφορά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας στα πλαίσια του επίσημου απολογισμού του κ. Νετανγιάχου. Σύμφωνα με την άποψη της αντιπολίτευσης, το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Από την άλλη, το «συγγνώμη» του κ. Νετανγιάχου συσχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Συρία. Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, η Δύση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο Ισραήλ - Τουρκίας - σουνιτικών κρατών - Κούρδων, το οποίο, στο άμεσο μέλλον στα στραφεί κατά του Ιράν. 


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.