6/3/13

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Τσάβες

Τριήμερο πένθος και στην Κούβα
Στη μάχη με τον καρκίνο υπέκυψε, σε ηλικία 58 ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες
Πλήθος διεθνών αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής - συμμάχων της Βενεζουέλας- του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του Τσάβες κάνοντας λόγο για «εξαιρετικό άνθρωπο» η απώλεια του οποίου «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.
Με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κούβας.

Στη δήλωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανέφερε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη».

«Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία (...) Συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά», προστίθεται στην ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της Βενεζουέλας. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε .
Διαφορετική ήταν ήταν η αντίδραση κάποιων μελών του κογκρέσου. «Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο», δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες» και πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, επισημαίνοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευσή του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.
Ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής),. «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», σημείωσε.
Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».
Στην Ευρώπη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.