6/3/13

Εμίρηδες στην Αθήνα για μπίζνες

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και Κατάρ προετοιμάζουν τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα αραβικά κεφάλαια βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα στοχεύοντας σε αγορές που ξεκινούν από ιδιωτικά νησιά μέχρι κρατικά περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ! 
Η έλευση του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Holding κ. Ahmad Al-Sayed, για τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που έχει συσταθεί για τη συνεργασία Ελλάδας-Κατάρ, συνέπεσε με έναν πραγματικό βομβαρδισμό φημών για ενδεχόμενο καταριανό ενδιαφέρον σε μία σειρά επενδυτικών στόχων
μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ελληνικό ο Αστέρας Βουλιαγμένης μέχρι και η Finansbank από την Εθνική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Il Sole 24 Ore», η αναβίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την καταρχήν απόσυρση του Κατάρ από το Ελληνικό, αποδίδεται στις επαφές που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τον ηγέτη της χώρας κ. Αλ Τάνι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του Κατάρ κατέχει ήδη έξι νησάκια στα ανοικτά του Πατραϊκού και σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για το Αστέρα Βουλιαγμένης όσο και για το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο θέλει να μετατρέψει στο ευρωπαϊκό Hub της Qatar Airways.
Στη σημερινή πάντως συνάντηση του εκπροσώπου του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και η δημιουργία του κοινού επενδυτικού ταμείου των 2 δισ. ευρώ, για δράσεις που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ
Πέραν του αραβικού ενδιαφέροντος, υψηλές προσφορές αναμένεται να δεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ και από άλλους υποψήφιους επενδυτές για τα ώριμα προς πώληση περιουσιακά του στοιχεία, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος, μάλιστα, του Ταμείου κ. Γ. Εμίρης, σε συνέντευξη του στη γαλλική «Les Echos» επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο αναμένει υψηλές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ αλλά και τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο, ενώ σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στη Ρόδο και αλλού. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΔΙΕ και την ΕΥΑΘ, ενώ η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, για να ακολουθήσει η πώληση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές, κατά τον κ. Εμίρη, θα ικανοποιήσουν τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Από την άλλη πλευρά η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι σημαντική για το ΤΑΙΠΕΔ με τον κ. Εμίρη να δηλώνει ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαμόρφωσης αστικών χώρων, ώστε να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα για τις εγκαταστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.