27/3/13

Ο Αρτέμη/Κύπρου παραιτείται και κατηγορεί Δημητριάδη για στημένο παιχνίδι

Ο Αρτέμη/Κύπρου παραιτείται και κατηγορεί Δημητριάδη για στημένο παιχνίδιΣε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο Οικονομικών και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου οδηγούνται οι τραπεζίτες, στρεφόμενοι μάλιστα κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας τον οποίο κατηγορούν ότι με τις επιλογές του έβλαψε το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά τις δηλώσεις Φειδία και Χατζηγιαννάκη από τη Λαϊκή Τράπεζα έρχεται σήμερα η παραίτηση του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη, ο οποίος διατυπώνει κατηγορίες ότι το σχέδιο συρρίκνωσης των τραπεζών είχει ετοιμασθεί πολύ καιρό πριν  επιβληθεί με απόφάσεις της τρόικας και του Eurogroup.

Ο κ. Αρτέμη υπέβαλε παραίτηση, καταγγέλοντας ως προσχεδιασμένη την μεταβίβαση του ελληνικού δικτύου της Τρ. Κύπρου και εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στην απόφαση να μεταφερθεί στην Τρ. Κύπρου η υποχρέωση 9,2 δισ. ευρώ που έχει η τον Λαϊκής προς ELA (Μηχανισμό Έκτακτη ρευστότητα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ο διορισμός διαχειριστή για την τράπεζα, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η διοίκηση του συγκροτήματος. Αυτό σε συνδυασμό με την πώληση των παραρτημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα και την αναγκαστική ανάληψη του χρέους ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ της Λαϊκής προς ΕΛΑ από την τράπεζα Κύπρου, οδήγησαν τον κ. Αρτέμη σε παραίτηση. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Λαϊκής είχαν ταχθεί κατά του κλεισίματος και της εκκαθάρισης τραπεζών και υπέρ της ανακεφαλαιοποίησής τους από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ. 
Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως επισημάνει τη διαφοροποίηση των τραπεζιτών από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και είχαν επισημάνει τους κινδύνους που ενέχουν οι αποφάσεις. Παράλληλα είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ρυθμίσεις που επιβάλλονται τώρα με το μανδύα της τρόικα, αποτελούσαν μέρος ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε ετοιμάσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ανδρέας Αρτέμη κατηγορεί τόσο τον Πανίκο Δημητριάδη όσο και την πολιτική ηγεσία για μεθοδεύσεις που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις. 
Οι ισχυρισμοί αυτοί αφήνουν έκθετο τον κεντρικό τραπεζίτη και τον προκάτοχό του, για την παραασκηνιακή προετοιμασία λύσης στο ημίφως. Έλληνες τραπεζίτες έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει επίσης την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για επικίνδυνα και διαφανή παιχνίδια τα οποία έθεταν σε κίνδυνο την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.