30/3/13

Πιθανή η παραίτηση Ναπολιτάνο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία

Πιθανή η παραίτηση Ναπολιτάνο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία
Ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σκέφτεται να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτό ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στενός συνεργάτης του Ναπολιτάνο λέγοντας ότι «η παραίτηση βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με άλλες προτάσεις» προβλέποντας ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα Σάββατο, οπότε και αναμένεται δήλωση του Προέδρου της Ιταλίας.

Ο 87χρονος επικεφαλής του ιταλικού κράτους συναντήθηκε με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας, χθες Παρασκευή για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε εκ νέου το πολιτικό αδιέξοδο με την ελπίδα της απομάκρυνσης του ενδεχόμενου νέας προσφυγής στις κάλπες, να σβήνει.

Το κόμμα της κεντροαριστεράς του Μπερσάνι, που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι στη Γερουσία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την στήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς αρνήθηκε την πρόταση της κεντροδεξιάς που θα έδινε μερίδιο της εξουσίας στον Μπερλουσκόνι και τη δυνατότητα επιλογής του διαδόχου του Ναπολιτάνο.

Τόσο το κόμμα του Γκρίλο όσο και του Μπερλουσκόνι αρνήθηκαν επίσης την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία, που ήταν και η τρίτη εναλλακτική πρόταση.

Η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει στις 15 Μαΐου κι αν θελήσει να ολοκληρωθεί οι εκλογές μετατίθενται για 45 με 70 ημέρες αργότερα με αποτέλεσμα να οξύνεται και η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία και να εντείνεται η ανησυχία στην ευρωζώνη καθώς το ιταλικό χρέος ξεπερνά ήδη τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ.   

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.