2/3/13

Η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης στην Αλεξανδρούπολη

Με συμμετοχή 160 αντιπροσωπειών από 28 χώρες της Ε.Ε., παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας κ. Ζαν Υβ Λε Ντριάν και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
Διμερή συνάντηση εργασίας, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, είχαν την Παρασκευή το απόγευμα, ο Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και Πρόεδρος της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης κ. Ζαν Υβ Λε Ντριαν.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, συνεχίζοντας το καλό κλίμα που δημιούργησε η πρόσφατη συνάντηση του Πρόεδρου Ολάντ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον κ. Λε Ντριάν για την παρουσία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και εξήγησε την ουσιαστική και συμβολική αξία της, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Περιφέρειά μας, του είπε, είναι μια ακριτική Περιφέρεια η οποία λειτουργεί σε πάρα πολλά επίπεδα υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
-Πρώτον, αντιμετωπίζει για λογαριασμό της Ευρώπης την παράνομη μετανάστευση, η οποία κατά 90% διέρχεται μέσα από την Ελλάδα, ενώ το βάρος της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και κυρίως της ενσωμάτωσης των παρανόμων μεταναστών το επωμίζονται αποκλειστικά οι Έλληνες πολίτες.
Δεύτερον, εξήγησε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σημαντικότατος περιφερειακός κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου και συνδυασμένων μεταφορών που διευκολύνει την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία, γενικότερα.
-Τρίτον, υπογράμμισε, ότι παράλληλα, η Θράκη μετεξελίσσεται σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο που φιλοξενεί και θα φιλοξενήσει αγωγούς μεταφοράς ενέργειας συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης αλλά και στην κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
-Τέλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του ακροτελεύτιου ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο όχι απλά θωρακίζει την ευρωπαϊκή μεθόριο πνευματικά, αλλά λειτουργεί και ως φάρος παροχής ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεσμεύτηκε μετά από αίτημα του Γάλλου Υπουργού Άμυνας να ενθαρρύνει όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, ώστε να συμμετάσχουν στην Ένωση που αυτός εκπροσωπεί και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Επίσης, υπογραμμίστηκε ο ειδικός ρόλος που έχει αναλάβει η Γαλλία, στο πλαίσιο της Task Force, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, η Γαλλία να υποστηρίξει τεχνικά την Ελληνική Προεδρία το 2014 και μέσα από την Προεδρία να αναδειχθούν και θέματα Περιφερειακής Συνεργασίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας για την παρουσία του στην περιοχή και του προσέφερε έναν Τόμο με την Ιστορία και τα Μνημεία της Θράκης ώστε να ενημερωθεί για τη συμβολή του θρακικού ελληνισμού στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον κάλεσε να επισκεφθεί και πάλι στην περιοχή, στην πρώτη ευκαιρία για να τη γνωρίσει καλύτερα.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών κατά την έναρξη του Συνεδρίου των Παράκτιων Περιφερειών, στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες γενικότερα, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει για λογαριασμό των ευρωπαϊκών συμφερόντων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ο πιο κρίσιμος κόμβος συνδυασμένων μεταφορών και διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ευρώπη γιατί συνδέει την ευρωπαϊκή αγορά με την αγορά της Τουρκίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής. Αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα υποδομής που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, όπως η Εγνατία Οδός οι Κάθετοι Άξονες, αλλά και τα δυο Αεροδρόμια και Λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης, του Πόρτο Λάγος και της Καβάλας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η περιοχή μας είναι και ενεργειακός κόμβος με όλους τους Αγωγούς που διέρχονται ή θα διέλθουν από αυτήν προκειμένου να τροφοδοτήσουν σε ενέργεια τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη και να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά και της περιοχής και βεβαίως δεν παρέλειψε να τονίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, το οποίο είναι ανοιχτό στο να παράσχει συνεχώς ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στους γειτονικούς λαούς, αλλά και τις αγορές τους, προωθώντας όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό προς ανατολάς.

 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.