7/3/13

Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του χρυσού

Ποιοί και γιατί επενδύουν στην ένταση. Ευφλεκτη η ατμόσφαιρα, φόβοι εκτεταμένων επεισοδίων
Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του χρυσού Ανησυχητικά για την επικρατούσα κατάσταση και το κλίμα στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής είναι τα μηνύματα και οι πληροφορίες που διαρρέονται από τοπικούς παράγοντες. Το σκηνικό έντασης και υψηλών τόνων που στήθηκε με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων σε εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και συντηρείται από τα Media, αποτελεί ναρκοπέδιο για τους κατοίκους. Παράλληλα η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση και παράγοντες από κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνει ότι η υπόθεση θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κλιμάκωση της έντασης με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, τα media περιγράφουν την κατάσταση, παρεμβαίνουν και ανεβάζουν τους τόνους είτε προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το θέμα για λόγους ακροαματικότητας-τηλεθέασης είτε αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος.
Δεν είναι τυχαία η ανάδειξη του θέματος από τον Γιώργο Τράγκα, μέσα από τη συχνότητα του Kontra, ο οποίος έλαβε το μέρος των αντιδρόντων. Όπως επίσης εμρηστική ηταν και η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη σε κινητοποίηση των υπερμάχων της επένδυσης την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη απ ότι παρουσιάζεται, λαμβανομένου υπόψη και του κλίματος που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία. Οι νέες θέσεις εργασίας σε μια ρημαγμένη από την ανεργία περιοχή και ξεχασμένη από την πολιτεία, αποτελούν ισχυρό λόγο για να παραμερισθούν οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Χωριά διχασμένα, κοινωνικές ομάδες σε ψυχροπολεμική κατάσταση η οποία απειλεί να εξελιχθεί σε μετεμφυλιακού τύπου ένταση. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σε συνδυασμό με τις πρακτικές τοπικών αρχόντων και τα λάθη της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, μπορεί κανείς να διαγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η αντιπαράθεση.
Τοπικοί παράγοντες και άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εξέφρασαν στο sofokleousin.gr  ανησυχίες και φόβους για πρόκληση επεισοδίων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, με πρωταγωνιστές νέους της περιοχής, για τους οποίους το μείζον αυτή την εποχή είναι η εξασφάλσιη απασχόλησης και όχι η προστασία του περιβάλλοντος από μελλοντικούς κινδύνους.  Οι υψηλοί τόνοι και η επικοινωνιακή και πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την ευρύτερη περιοχή.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, καθώς ομάδες κατοίκων εκατέρωθεν απειλούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η εξάρτηση από το εργασιακό αντικείμενο, το βιοτικό επίπεδο ενισχύουν τις πιθανότητες κοινωνικής έκρηξης. Το ενδεχόμενο να λάβουν τέτοια τροπή τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους γνωρίζοντες. Ομως  η πολιτική ηγεσία της περιοχής και του κράτους των Αθηνών επιλέγει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις.
Τόσο το Μαξίμου όσο και η Κουμουνδούρου υποβαθμίζουν το θέμα. Δεν υπεισέρχονται όμως στην ουσία της αντιπαράθεσης, ούτε επεργάζονται λύσεις για την άρση των αδιεξόδων που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση. Η ενασχόληση και των υπόλοιπων κομμάτων - συμπολιετευόμενων και της αντιπολίτευσης - περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση, μην αφήνοντας περιθώρια για "ψύχραιμους" χειρισμούς.

Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.