24/3/13

Ο «Ιβάν ο τρομερός» θέλει στη συλλογή του τη ΣΕΚΑΠ

Εχοντας αγοράσει το 34,18 των μετοχών από τη ΣΕΚΕ, ο επιχειρηματίας γίνεται φαβορί και για το 50,36% που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα.
Εχοντας αγοράσει το 34,18 των μετοχών από τη ΣΕΚΕ, ο επιχειρηματίας γίνεται φαβορί και για το 50,36% που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα.
Πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην υπόθεση πώλησης της βορειοελλαδίτικης καπνοβιομηχανίας προκάλεσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πλέον το νέο αφεντικό του «Μακεδονία Παλάς», καθώς μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και λίγο προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 20ής Μαρτίου που έθεσε ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ κ. Μαράντος, εξαγόρασε το ποσοστό 34,18% της ΣΕΚΑΠ των συνεταιριστών της ΣΕΚΕ.
Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πλέον είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί πως αποκτά και το προς πώληση πλειοψηφικό πακέτο 50,36% της Αγροτικής Τράπεζας στη ΣΕΚΑΠ, κυριότερος υποψήφιος για την εξαγορά του οποίου μέχρι πρότινος ήταν η τουρκική Seba. Προ τεσσάρων περίπου εβδομάδων ο ομογενής επιχειρηματίας επισημοποίησε το ενδιαφέρον του για τη ΣΕΚΑΠ, η κίνηση όμως που του δίνει προβάδισμα έναντι της Seba ήταν η συμφωνία με τη ΣΕΚΕ για παραχώρηση του δικού της ποσοστού στη ΣΕΚΑΠ (34%) στη ρωσική Donskoy Tabac του Ιβάν Σαββίδη.

«Με ομόφωνη απόφαση -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΕ ενέκρινε τη πώληση του 34,18% των μετοχών που κατέχει στη ΣΕΚΑΠ Α.Ε. στη Ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του κ. Ιβάν Σαββίδη. Η συμφωνία των δύο εταιρειών επετεύχθη μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν επιτυχώς, ικανοποιώντας πλήρως τους όρους που η ΣΕΚΕ Α.Ε. εξαρχής είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναίνεσή της στην πώληση της ΣΕΚΑΠ».
Οπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ο ειδικός εκκαθαριστής τής υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΣΕΚΑΠ είχε πάρει παράταση έως τις 20 Μαρτίου.
Ο «Ιβάν ο τρομερός» θέλει στη συλλογή του τη ΣΕΚΑΠ
Το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου, είχε εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank στην κοινοπραξία SEBA - EΛΓΕΚΑ προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη ΣΕΚΕ την πώληση των μετοχών της τελευταίας. Η προθεσμία, ωστόσο, παρήλθε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Είχε άλλωστε διευκρινιστεί ότι για την κήρυξη προτιμητέου υποψηφίου απαιτούνταν η προηγούμενη έγγραφη συμφωνία του υποψήφιου αγοραστή με τον μέτοχο της καταστατικής μειοψηφίας της ΣΕΚΑΠ, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση της συναλλαγής πώλησης, στο μέτρο που απαιτείται η σύμπραξη του τελευταίου.
Ο «Ιβάν ο τρομερός» θέλει στη συλλογή του τη ΣΕΚΑΠ
Στην περιοχή πάντως επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα μεγάλος αναβρασμός, καθώς η τοπική κοινωνία αντιδρούσε έντονα στο ενδεχόμενο η καπνοβιομηχανία να περάσει σε χέρια τουρκικής εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία ονόματι Seba έκανε σύμπραξη με τη βορειοελλαδίτικη εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ, για να αποκτήσουν από κοινού το πλειοψηφικό κομμάτι της ΣΕΚΑΠ. Η εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη στο προσκήνιο της υπόθεσης άλλαξε άρδην το κλίμα, καθώς οι εργαζόμενοι άρχισαν να βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της πολύπαθης εταιρείας ένας Ελληνας επενδυτής.
Δεσμεύεται για τις θέσεις εργασίας
Με ρωσική «ρήτρα» η συμφωνία με τη ΣΕΚΕ
Με βάση τους όρους της συμφωνίας του Ιβάν Σαβίδη με τους καπνοπαραγωγούς διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στη ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρείας Donskoy Tabak JSC.
Ολα ξεκίνησαν προ τεσσάρων περίπου εβδομάδων, όταν ο ομογενής επιχειρηματίας έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον του για την ακριτική καπνοβιομηχανία και ζητώντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας προτού υποβάλει δεσμευτική προσφορά.
Η επιστολή
Στην επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι «δια της παρούσας επιστολής, επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση της επένδυσής μας στη ΣΕΚΑΠ, με την εξαγορά του ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, οι οποίες ανήκουν στην ΑΤΕBank. Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, προχωρούμε στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, η ολοκλήρωση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους μας».
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμφίβολα βγάζει από το αδιέξοδο την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πιθανότητα να βρεθεί η ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια σε μια περιοχή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες προκαλούσε έντονες ανησυχίες.
Οι μνηστήρες
Τουρκική ρελάνς με αυξημένη προσφορά
Στους τέσσερις ανήλθαν συνολικά οι μνηστήρες για τη ΣΕΚΑΠ που υπέβαλαν προσφορές εντός της προθεσμίας η οποία έληξε την περασμένη Τετάρτη, επιφυλάσσοντας νέες εκπλήξεις.
Εκτός από τον Iβάν Σαββίδη, παρών στη διαδικασία του διαγωνισμού δήλωσε εκ νέου το σχήμα της τουρκικής Seba με την ΕΛΓΕΚΑ, με υψηλότερη μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- της αρχικής προσφοράς που είχε υποβάλει για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της βορειοελλαδίτικης καπνοβιομηχανίας.
Στη λίστα όμως με τους υποψήφιους αγοραστές έχουν προστεθεί μία επιπλέον εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, καθώς και ένας γαλλικός όμιλος.
Συγκεκριμένα, η Αγροτική Τράπεζα (υπό Ειδική Εκκαθάριση) ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει στη βιομηχανία ΣΕΚΑΠ Α.Ε., υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορές τέσσερις συνολικά υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και ο Ιβάν Σαββίδης. Οι υποψήφιοι είναι:
  • Biosyntec S.A. (Γαλλία).
  • Donskoy Tabak JSC (Ρωσία).
  • European Tobacco A.S. (Τουρκία).
  • Seba/ΕΛΓΕΚΑ (Τουρκία/Ελλάδα).
Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησής της υπό Ειδική Εκκαθάριση ΑΤΕ σε συνεργασία με τον σύμβουλο πώλησης (Deloitte).
Το πρώτο λόγο
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Donskoy Tabac του Iβάν Σαββίδη έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο αφού είναι η μόνη που ικανοποιεί τον βασικό όρο του εκκαθαριστή, δηλαδή να έχει στα χέρια της έγγραφη συμφωνία με τη ΣΕΚΕ. Βέβαια, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει απλώς έγγραφη συμφωνία, αλλά έχει αγοράσει τις μετοχές της.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 82,33% της ΕΒΖ, έχουν καταθέσει οι Cristal Union από τη Γαλλία, η Polski Cukier από την Πολωνία, η Litex Commerce από τη Βουλγαρία και η Sunoko από τη Σερβία.
Πιθανότεροι διεκδικητές πάντως είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί που φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας την κάθε μετοχή στο 1,25 ευρώ. Στα επίπεδα δηλαδή που διαπραγματευόταν ο τίτλος της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο την περίοδο της υποβολής των προσφορών.
Κώστας Νάνος
nanos@pegasus.gr
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.