7/3/13

ΟΗΕ: Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας

Στη φωτογραφία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζουν για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο επεκτείνονται οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα.  
Το ψήφισμα, που είχαν συντάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και εγκρίθηκε ομόφωνα από το 15μελές συμβούλιο, ήταν το προϊόν τριών εβδομάδων διαπραγματεύσεων  μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Προσδιορίζει ποια είδη πολυτελείας δεν επιτρέπεται στην ελίτ της Βόρειας Κορέας να εισάγει, όπως σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα πολυτελείας και κάποια είδη κοσμημάτων.
Η εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευθεί από το 2006, ωστόσο η εφαρμογή της δεν ήταν αποτελεσματική καθώς έως τώρα επιτρεπόταν στις ίδιες τις χώρες που εξάγουν τα προϊόντα να προσδιορίζουν τι είναι είδος πολυτελείας.
Παράλληλα, προβλέπεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις στο εξωτερικό σε τρία άτομα και δύο εταιρείες που σχετίζονται με τον στρατό της Βόρειας Κορέας.
Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι-μουν, που έχει επίσης διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα «έστειλε ένα κατηγορηματικό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί τις πυρηνικές της φιλοδοξίες».
Ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λι Μπαοντόγκ είπε ότι το Πεκίνο επιθυμεί την «πλήρη εφαρμογή» του νέου ψηφίσματος.
Νέα απειλή
Νωρίτερα σήμερα και εν όψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Πιονγιάνγκ απείλησε να πραγματοποιήσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ.
«Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να πυροδοτήσουν πυρηνικό πόλεμο, θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας σε μία προληπτική πυρηνική επίθεση εναντίον της έδρας του επιτιθέμενου προκειμένου να υπερασπιστούμε το ανώτατο συμφέρον μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.
Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα ως εφαλτήριο για μία πυρηνική και συμβατική επίθεση εναντίον της, ενώ έχει απειλήσει με περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές.
Η Πιονγιάνγκ φέρεται πάντως να μην έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η απειλή αυτή δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. «Η Βόρεια Κορέα δεν θα καταφέρει τίποτα με συνεχείς απειλές και προκλήσεις. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να απομονώσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα και τον λαό της και να υπονομεύσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία», δήλωσε η κ. Ράις μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας στη Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο Βορράς διεξάγει σειρά στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμάζεται για ολική κατάσταση πολέμου σε ασυνήθιστη κλίμακα.
Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξάγουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσιά τους μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας έχοντας κατά του το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κανονική επίθεση, δήλωσε αξιωματούχος στη Σεούλ.
«Δεν είναι συχνό η Βόρεια Κορέα να διεξάγει στρατιωτική άσκηση σε κρατικό επίπεδο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο βόρειος γείτονας έχει επιβάλει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στα ανοικτά των ακτών του.
Αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα απείλησε με τερματισμό της κατάπαυσης πυρός με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1950-53.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.