Η Μόσχα συντάσσεται με τις ΗΠΑ και την έντονη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας. Γι’ αυτό, θα στηρίξει ακόμα και το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο ΣΑ.
Η Ρωσία θα στηρίξει το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στην Βόρειο Κορέα για την πραγματοποίηση –πρόσφατα- πυρηνικής δοκιμής, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν.
«Θα στηρίξουμε το σχέδιο ψηφίσματος, και ήδη έχει γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία πάνω σε αυτό», είπε ο ρώσος διπλωμάτης, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA «Novosti». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σχέδιο εστιάζει στο πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας. Εγινε αυτό που επιδιώκαμε. Πετύχαμε μια ικανοποιητική απάντηση του ΣΑ στην πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε ένα σαφές μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ για το απαράδεκτο παρόμοιων ενεργειών. Όμως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής στις εξαμερείς συνομιλίες, στη διάρκεια των οποίων και θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», εξήγησε ο ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΣΑ.
Η θέση της Νοτίου Κορέας

Το ιστορικό των πυρηνικών δοκιμών στην κορεατική χερσόνησο

Την 12η Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας επιβεβαίωσαν επίσημα ότι στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή. Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι δοκίμασε μια συμπαγή πυρηνική συσκευή με μεγάλη καταστροφική ισχύ. Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε ως «απάντηση στην εχθρική πολιτική των ΗΠΑ και απαραίτητο μέτρο αυτοάμυνας της χώρας». Η παγκόσμια κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, καταδίκασε τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρειο Κορέα. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στην ασιατική Ανατολή «τρέχουν». Στις 15 Φεβρουαρίου, η Β. Κορέα ανακοίνωσε στην Κίνα ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε τουλάχιστον μια ακόμη πυρηνική δοκιμή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Κιμ Σουκ, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το σχέδιο που εκπονήθηκε από τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο, ο νοτιοκορεάτης διπλωμάτης δεν ανέφερε κάτι γύρω από συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ψηφιστεί η απόφαση. «Πρώτα πρέπει να δούμε που θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις», σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ITAR-TASS. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ, πάντως, δήλωσαν ότι το σχέδιο ψηφίσματος για τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, είναι πιθανό να εγκριθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Β. Κορέας για την ακύρωση των συμφωνιών περί εκεχειρίας, δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον ελπίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ θα επιδιώξει την ειρήνη και θα πάει σε διαπραγματεύσεις για να άρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ και των άλλων χωρών. «Θα θέλαμε να δούμε την Β. Κορέα να κάνει υπεύθυνα βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, αντί να απειλεί ότι θα «σπάσει» τη συμφωνία ανακωχής» είπε.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://vz.ru/news/2013/3/5/623202.html