9/3/13

Αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Πλήρης αντίθεση στη διασύνδεση του εθνικού προβλήματος με τη δανειακή σύμβαση - Η απόρριψη συσχέτισης της δανειοδότησης της Κύπρου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού διαφοροποιεί τη στρατηγική διαχείριση του παράγοντα χρόνος
«ΕΠΙΘΕΣΗ» ενημέρωσης Γερμανών Πρασίνων από το Κίνημα Οικολόγων.
Σε αναπροσαρμογή στρατηγικής στο Κυπριακό φαίνεται πως προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση του κρίσιμου παράγοντα του χρόνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών, αυτό έχει να κάνει, πέρα από τον σαφή προσανατολισμό διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος που υπαγορεύει το πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας με το ΔΗΚΟ, αφενός με τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης και των αφόρητων πιέσεων της Τρόικας, αλλά και ισχυρών πολιτικο-οικονομικών κέντρων στην Ευρώπη και αλλού, και αφετέρου στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα γεωστρατηγικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Συνυφαίνεται, δε, άρρηκτα με τη δεδηλωμένη θέση της Λευκωσίας, ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να δεχθεί διασύνδεση του Κυπριακού με τις διαδικασίες ρύθμισης του κυπριακού χρέους. Άλλωστε, βασική θέση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι, ενδεχόμενη ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό από τον διεθνή παράγοντα, υπό καθεστώς «ομηρίας» της κυπριακής οικονομίας, θα επιδείνωνε έτι περαιτέρω το ανισοζύγιο δυνάμεων στην τράπεζα της διαπραγμάτευσης, εις βάρος της δικής μας πλευράς.
Έτσι ερμηνεύεται η πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η επιβράδυνση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω ακριβώς της αξιοποίησης του στρατηγικού πλεονεκτήματος των υδρογονανθράκων. Η οποία είναι εμφανώς δηλωτική, παράλληλα, των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην εμπλακεί σε μια «παράλληλη ή διασταυρούμενη» διαπραγμάτευση των δύο θεμάτων -Κυπριακό και μνημόνιο- «από τα οποία κρίνεται το μέλλον της Κύπρου».

Αντιλήψεις συγκεκριμένου «κύκλου»

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τη δανειοδότηση της Κύπρου είναι ένα θέμα που εγείρεται με ανησυχητική επιμονή το τελευταίο διάστημα από διάφορες δυνάμεις στην Ευρώπη. Πρόσφατη είναι η προχθεσινή τοποθέτηση του απερχόμενου Συμπροέδρου του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος ήγειρε το συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Κυπρίων «πρασίνων» Το Κίνημα Οικολόγων, διά του βουλευτή του Γιώργου Περδίκη, ξεκαθάρισε ότι «είναι κάθετα αντίθετο στη διασύνδεση του Κυπριακού με την προσπάθεια δανειοδότησης της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», επισημαίνοντας ότι «οι δηλώσεις του απερχόμενου Συμπροέδρου του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων βρίσκονται εκτός των γραμμών του Πράσινου Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο ουδέποτε ήγειρε τέτοιο θέμα». Ο κ. Περδίκης σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι οι δηλώσεις αποτελούν προσωπικές θέσεις, που, ωστόσο, αντανακλούν τις αντιλήψεις ενός συγκεκριμένου πολιτικού κύκλου, «ο οποίος απλώνει τα πλοκάμια του σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπισθούν».
Διαμαρτυρία στους Γερμανούς Πράσινους
Ο κ. Περδίκης τόνισε, επίσης, πως το Κίνημα Οικολόγων ήδη διαβίβασε τη διαμαρτυρία του στον Συμπρόεδρο και στο γερμανικό Κόμμα των Πρασίνων, προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα οι Οικολόγοι θα συναντηθούν στην Κύπρο με τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μανουέλ Σάραζιν, ενώ διαβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση «θα υποστηρίξουμε ευθαρσώς και καθέτως τις προτάσεις και θέσεις της Κύπρου».
Ο βουλευτής του Κινήματος υπογράμμισε, επιπρόσθετα, ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει αποστολή των Οικολόγων στο Βερολίνο, παράλληλα με την αποστολή της Βουλής, για να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις που διευθετήθηκαν και να ξεκαθαρίσει ότι «επ’ ουδενί αποδεχόμαστε διασύνδεση του Κυπριακού με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και ότι απορρίπτουμε κούρεμα των καταθέσεων, διατυπωθείσες εισηγήσεις για τον εταιρικό φόρο και την εκστρατεία δυσφήμησης για ξέπλυμα παράνομου χρήματος».

Στηρίζουν τον Πρόεδρο

Ο κ. Περδίκης είπε, ακόμα, ότι το Κίνημα Οικολόγων στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ιδιαίτερα την ξεκάθαρη απόρριψη κάθε συζήτησης για κούρεμα καταθέσεων, προσθέτοντας ότι «αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να επιδιώξουμε επίσημες δηλώσεις από τους Ευρωπαίους, ότι αυτό το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ολοκληρωθούν οι επαφές του με την Τρόικα και τους παράγοντες από τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, πριν καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, να ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και, εάν είναι δυνατόν, να υπάρξει συναπόφαση». 

η σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.