20/3/13

Η Ρωσία ετοιμάζει σχέδιο Μάρσαλ για Κύπρο

Ο Πούτιν κάλεσε Αναστασιάδη για τετ-α-τετ. Στη Μόσχα ο Σαρρής και κλιμάκιο της Λαϊκής
Η Ρωσία ετοιμάζει σχέδιο Μάρσαλ για ΚύπροΜε γοργούς ρυθμούς έτρεξαν οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά την ακαταψήφιση από το κυπριακό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για τη διάσωση της οικονομίας και το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλ. Πούτιν του διευκρίνησε ότι η Κύπρος έπραξε τα δέοντα, εκδηλώνοντας την πρόθεση της Λευκωσίας να συζητήσει εφ όλης της ύλης με τη Μόσχα.


Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος κάλεσε στη Μόσχα τον Κύπριο πρόεδρο για να τεθούν σε νέες διευρυμένες βάσεις οι συνομιλίες των δυο χωρών. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τις κυπριακές τράπεζες κλειστές και τους καταθέτες εν πλήρη συγχύση οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και στιβαρές. 
Η απόρρηψη του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης από την Κύπρο και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις με τη Γερμανία δημιουργούν ανησυχία, νευρικότητα και αναστάτωση τόσο στις αγορές όσο και στην πολιτική σκηνή. Οι Βρυξέλλες μουδιασμένα προσπαθούν να κρατήσουν τη μπάλα στο γήπεδο της Λευκωσίας αδυνατώντας να αντιληφθούν τη δυναμική των εξελίξεων.
Στη Ρωσία βρίσκεται σήμερα ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ενώ στη Ρώσικη πρωτεύουσα έχει μεταβεί και κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο διεξάγει διαπραγματεύσεις για την πώληση στρατηγικού πακέτου της τράπεζας σε ρώσικα κεφάλαια τα οποία θα αναλάβουν να καλύψουν και τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης.
Το υπό συζήτηση deal αφορά όμως μόνο την κυπριακή τράπεζα, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα μπει πωλητήριο στην ελληνική θυγατρική CPB ή θα αφεθεί στην αγκαλιά του ΤΧΣ και εν συνεχεία θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα του ΤΤ, ή σε κάποια ιδιωτική τράπεζα.
Η πρωταγωνιστική παρέμβαση της Μόσχας προκαλεί την ανησυχία των Ευρωπαίων γεγονός που αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο μοχλού πίεσεις στις εξελίξεις. 
Οι ΗΠΑ επισήμαναν ότι παρακολουθούν το θέμα από κοντά, ενώ αρκετές χώρες της Ευρώπης και αξιωματούχοι των Βρυξελλών ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας και ανεβάζει τους τόνους χωρίς όμως να βρίσκει συνομιλητή από την κυπριακή πλευρά, καθώς ο ομολόγός του βρίσκεται στη Μόσχα και διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.
Ετσι η Λευκωσία εκτός από τις εντυπώσεις, κερδίζει χρόνο και μια διπλωματική νίκη έναντι της Γερμανίας. Οι απειλές του Βερολίνου κρίνονται για την ώρα κούφιες αν και ο Σόιμπλε συνεχίζει να τις προβάλει. 
"Το όπλο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα χτύπησε τις Βρυξέλλες" δήλωσε στο Sofokleousin.gr ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ. Η Ευρώπη πρέπει πρώρα να αντμετωπίσει ττο τραύμα στα σπλάχνα της και μετά να αντιμετωπίσει την κρίση που εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας η γερμανική πολιτική γύρισε μπούμερανγκ η σκληρή στάση οδήγησε σε σύγκρουση του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Τώρα θα υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα πράξουν το ίδιο. Η Γερμανία θα πρέπει να συσπειρώσει τους συνοδοιπόρους της και να πείσει τους εταίρους της...

Σοφοκλέους in

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.