5/3/13

Κατακραυγή εντός και εκτός Ισραήλ για τα λεωφορεία μόνο για Παλαιστίνιους

«Απαράδεκτα για τη δημοκρατία» καταγγέλλει η αριστερή εφημερίδα Maariv
Παλαιστίνιοι εργάτες στα «ειδικά» λεωφορεία που κάνουν τη διαδρομή Δυτική Οχθη - Τελ Αβίβ
Πολεμική εντός και εκτός Ισραήλ και κατηγορίες για πολιτικές διακρίσεων στη λογική καθεστώτος Απαρτχάιντ προκαλούν οι λεωφορειακές γραμμές μόνο για Παλαιστίνιους που έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση Νετανιάχου μεταξύ Δυτικής Οχθης και Τελ Αβίβ. 
Το υπουργείο Μεταφορών επικαλείται τη «βελτίωση των δημόσιων μεταφορών για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ», όμως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απαντά στις αντιδράσεις εποίκων που ισχυρίζονται ότι οι παλαιστίνιοι επιβάτες αποτελούν «κίνδυνο ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι δύο λεωφορειακές γραμμές που εγκαινιαστήκαν τη Δευτέρα ξεκινούν από τα σημεία ελέγχου της Δυτικής Όχθης και κινούνται βόρεια προς το Τελ Αβίβ. 

Η χρήση τους από τους Παλαιστίνιους «δεν είναι υποχρεωτική», λέει το αρμόδιο υπουργείο. Ομως παλαιστινιακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσει σε πλήρη διάκριση στα σημεία ελέγχου, με την ισραηλινή αστυνομία να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και να αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται μόνο στα συγκεκριμένα λεωφορεία, όπως επισημαίνει η βρετανική Telegraph.

Οι αντιδράσεις είναι θυελλώδεις και εντός Ισραήλ με την αριστερή εφημερίδα Maariv να καταγγέλλει σε πρωτοσέλιδό της «τα λεωφορεία των διακρίσεων» ως απαράδεκτα για τη δημοκρατία.

Την Τρίτη δύο από τα λεωφορεία αυτά πυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο αραβο-ισραηλινό χωριό Κφαρ Κασέμ.

Ο Ρον Νάχμαν, δήμαρχος του εβραϊκού οικισμού Άριελ στη βόρεια Δυτική Όχθη, ο οποίος πλέον δεν ζει, είχε ζητήσει μέσω του Facebook τον περασμένο Νοέμβριο από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών «να εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται» στα λεωφορεία που εξυπηρετούν τον οικισμό Αριελ.

«Οι νέες γραμμές λεωφορείων προορίζονται για παλαιστίνιους εργαζόμενους που εισέρχονται στο Ισραήλ από το πέρασμα του Εϊάλ για να αντικαταστήσουν τους πειρατές που μεταφέρουν τους εργαζόμενους με εξωφρενικό αντίτιμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Μεταφορών.

Ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ έδωσε οδηγίες, «ώστε οι Παλαιστίνιοι που εισέρχονται στο Ισραήλ να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των γραμμών λεωφορείων της Ιουδαίας-Σαμάρειας [Δυτική Όχθη]» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες για την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων.

Ωστόσο, η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem κατήγγειλε την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων που ολοκληρώνει τον ντε φάκτο διαχωρισμό ανάμεσα σε εβραίους εποίκους και παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Όχθης.

Οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι «διαθέτουν μία διαπίστευση ασφαλείας, κατά συνέπεια το να προσπαθεί κανείς να επικαλεσθεί το επιχείρημα της ασφάλειας ή της δικής τους άνεσης δεν είναι παρά επικάλυψη του ρατσισμού» δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαρίτ Μικαέλι.

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να εισέλθουν στο Ισραήλ, καταγγέλλουν την εφαρμογή ενός συστήματος απαρτχάιντ, βάσει του οποίου η πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους στα εδάφη τους τούς είναι απαγορευμένη, επισήμως, για λόγους ασφαλείας.

Περί τους 360.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
BHMA

2 σχόλια:

  1. Απεναντι στην φασιστοειδη βαρβαροτητα, ανταποκρινεσαι αναλογα - μηδεν ανοχη.

    myth, German "Verfassungsschutz" report a good read for US authorities
    http://www.danielpipes.org/comments/204003

    myth, transcript: Henryk Broder in a burqa at the Oktoberfest in Munich talking to Turkish teenagers
    http://www.danielpipes.org/comments/204023

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η κατάσταση με τα λεωφορεία επικρατούσε ατύπως και πριν, απλώς το Ισραήλ θεσμοθετεί ο Απαρτχάιντ σταδιακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.