26/3/13

Δείτε το βίντεο ομιλίας του Σάββα Καλεντερίδη στη Μυτιλήνη με θέμα:

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Μυτιλήνη 19 Μαρτίου 2013, με θέμα:
"Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Κουρδιστάν - Μέση Ανατολή - Α. Μεσόγειο και οι Επιπτώσεις τους στον Ελληνισμό της Κύπρου και της Ελλάδος"
Δείτε το βίντεο:



8 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα προβληματάκι στο video. Το κομμάτι 0:51-1:13 επαναλαμβάνεται στο 1.13-1:47.

    Μου λύσατε πολλές απορίες αλλά μου δημιουργήσατε και άλλες τόσες. Σας ευχαριστώ για αυτήν την προσφορά της γνώσης.

    Μιλήσατε για κάποιες υπερβολές και ίσως ψέματα στην ελληνική ιστορία. Θα μπορούσατε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα?

    Στην διάρκεια της ανάλυσής σας αναφερθήκατε εκτενώς στον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων για την διαμόρφωση του γεωπολιτικού σκηνικού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής. Το συμπέρασμα που κομίζω εγώ είναι ότι ασχέτως με την πολιτική που θα ακολουθήσει το κάθε έθνος, την βούληση του λαού, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πάντα προς όφελος των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό που θέλουν στο κάτω κάτω θα το πάρουν είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο. Άρα πιο το νόημα ο Έλληνας πολίτης να αποκτήσει γεωστρατηγική σκέψη την στιγμή που δεν θα έχει την δύναμη να συμβάλει αποτελεσματικά στην διαμόρφωση αυτής της πολιτικής? Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

    Μήπως υπάρχουν τελικά άλλες δυνάμεις που δρουν πιο παρασκηνιακά από τους παρασκηνιακούς σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων και εκεί πρέπει να έχουμε την ελπίδα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά.
    Όταν οι πολίτες έχουν εθνική, πατριωτική ΚΑΙ γεωπολιτική συνείδηση και έχουν θεσμικά διασφαλισμένο ρόλο και λόγο στις αποφάσεις των κυβερνήσεων, τότε η χώρα έχει ιδιαίτερη δυναμική και διεκδικεί αυτό που της ανήκει με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
    Τώρα οι πολίτες είναι στον ...κόσμο τους και κάποιοι μ΄γκες αποφασίζουν για την πατρίδα και για μας, χωρίς εμάς, ερήμην μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο ρεαλιστική όμως είναι η αφύπνιση του κόσμου (ούτε καν συζήτηση για γεωστρατηγική σκέψη)? Σε μία κοινωνία που η γνώση είναι ελεύθερη, τα μέσα απόκτησής της πολλά, τα ερεθίσματα για να αρχίσει ο κόσμος να ξυπνάει ακόμη περισσότερα και παρ' όλα αυτά πάλι το Έθνος κοιμάται. Τι κι αν είμαστε, όχι ένα βήμα πριν τον γκρεμό αλλά στον κατήφορο του?

    Από την άλλη στην ομιλία σας αναφερθήκατε για την ποιότητα της πολιτικής σκέψης των απλών, φτωχών και αγράμματων Κούρδων. Και αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς μέσα ενημέρωσης, εντελώς αποκομμένοι από την γνώση να έχουν αυτήν την ικανότητα και εμείς να μην την έχουμε? Τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί τόσο πολύ σαν άτομα, σαν κοινωνία? Μήπως από αυτό το ερώτημα να αρχίσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο, την απάντηση θα τη βρεις στο βιβλίο του Καραγιλάν "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν".
    Εθνικός στόχος, κίνημα και ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω, με την ελπίδα να βρω απαντήσεις για τα προβλήματα μας σαν Έθνος. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσα χρόνια πριν που έγινε η μοιρασιά μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οι ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως στηρίζονταν στο πετρέλαιο.
    Πλέον με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια, γεωθερμία, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ) η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει μειωθεί; Το πετρέλαιο έχει σήμερα την ίδια αξία ώστε οι διπλωματικές και πολεμικές επιχειρήσεις που είχαν σχεδιαστεί τόσα χρόνια πριν να αποδώσουν κέρδη μεγαλύτερα των επιχειρήσεων; Συμπεριλαμβάνοντας και τις ανθρώπινες απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. hrs_gr
    οι στρατηγικοί σχεδιασμοί έχουν ορίζοντα 30-40 ετών.
    Αυτά τα χρόνια ακόμα το πετρέλαιο και το φ. αέριο θα συνεχίσουν να είναι από τους πρωταγωνιστές.
    Υπάρχουν σε αρκετές περιοχές που τα αποθέματα δεν έχουν καν αγγιχτεί.
    Οπότε, προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστά τα είπες Σάββα, αλλά δυστυχώς σε "trendy" συνομήλικους μου το να έχεις γεωπολιτική άποψη και παιδεία γιατί αγωνιάς για τον τόπο και το περιβάλλον που βρίσκεσαι, θεωρείται "μάλλον" ακροδεξιά αντίληψη των πραγμάτων, εκτός και άν εντάξει τον όρο ο cool alexis tsipras στο λαικίστικο προγραμμά του..καθώτι οι μαθουσάλες καπιταλοδεξιοί του συστήματος που πάνω κάτω έχουν ευρύτερη άποψη για την παγκόσμια οικονομική πιάτσα και τα συμφέροντα της,αρκούνται μόνο στο βολεματάκι τους και σπάνια βγάζουν τσιμουδιά.Ο κομματισμός όντως μας έχει διαλύσει.Οι υπεύθυνοι πατριώτες παραμένουν διάσπαρτοι δεξιά και αριστερά.Μεσαία τάξη "καπούτ".Αυτό που έμεινε πλέον είναι ο ακραίος λαικισμός..Δύσκολα αποκτάς γεωπολιτική παιδεία εκεί.Με το συμπάθειο , αν δε σφίξουν οι κώλοι μπας και πάρουμε μπροστά και οργανοθούμε ,δε μας βλέπω κάλα.. ξέρω πολύ καλά τι λέω γιατί έχω επαφή με τον νέο κόσμο λόγω δουλείας, τα βλέπω να έρχονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.