5/3/13

Υπόμνημα Μιωνή για τα 550 εκατ. δολάρια της λίστας Λαγκάρντ

 Τι λέει για την Μαρία Παντελή, την Μαργαρίτα Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ευ. Βενιζέλο 
  Σταυρόπουλος Λάμπρος
  Υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, απέστειλε ο επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, «να αποτρέψει τον αποπροσανατολισμό που από καιρό επιχειρείται στην υπόθεση του χειρισμού της λεγόμενης ΄΄λίστας Λανγκάρντ΄΄, με την εμπλοκή του ονόματος μου, της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors Ltd., της οποίας υπήρξα διευθύνων σύμβουλος, καθώς και των ονομάτων πρώην συνεργατών μου».
Ο κ. Μιωνής, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται και στην λίστα των 49 φυσικών προσώπων που έχουν κληθεί από το ΣΔΟΕ να υποβάλλουν έγγραφα στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν τα δικαιώματά τους και οι προϋποθέσεις ανάκτησης συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη, κάνει λόγο για «αμέτρητα ψέματα» εις βάρος του και της εταιρείας CM Advisors Ltd., η οποία ανήκει από το 2006 στον διεθνή τραπεζικό όμιλο EFG International του Ομίλου Λάτση με έδρα την Ζυρίχη.
Ο πρώην επικεφαλής -και όχι ιδιοκτήτης, όπως υπογραμμίζει- της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης κεφαλαίων CM Advisors Ltd, δηλώνει ότι αυτή «δεν ήταν δικαιούχος κανενός τραπεζικού λογαριασμού, περιεχομένου στην λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ», και ότι «οι σχετικοί λογαριασμοί ανήκαν στα αμοιβαία κεφάλαια». Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του είναι «αναιτιολόγητη εσφαλμένη και απαράδεκτη η αναφορά δήθεν ΄΄ελληνικού΄΄ λογαριασμού, δήθεν 500 εκ. δολαρίων στην λίστα Λαγκάρντ», αφού, όπως σημειώνει «τα χρήματα ανήκουν σε διεθνή αμοιβαία κεφάλαια/ ΟΣΕΚΑ» (Οργανισμός Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες).
«Εντελώς εσφαλμένα όσα γράφονται για τα 550 εκ. δολ.»
«Εντελώς εσφαλμένα και αυθαίρετα γράφονται και άκριτα αναπαράγονται στον τύπο σχόλια περί δήθεν ύπαρξης ενός ΄΄ελληνικού λογαριασμού΄΄ ύψους € 500 εκ. ή $ 550 εκ. δολ, με παράλληλη αναφορά σε ονόματα διαφόρων off shore εταιρειών ως δικαιούχων του δήθεν ΄΄ενός΄΄ λογαριασμού, πίσω από τις οποίες δήθεν ΄΄κρύβεται΄΄ η κυρία Παντελή», επισημαίνει ο κ. Μιωνής προς την προανακριτική επιτροπή, τονίζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λογαριασμοί θεματοφυλακής (και όχι βέβαια ένας λογαριασμός κατάθεσης όπως ανακριβώς έχει γραφτεί στον Τύπο), οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο ο καθένας. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια ήταν αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και είχαν κατατεθειμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία στο τραπεζικό ίδρυμα- θεματοφύλακα HSBC Γενεύης, δυνάμει ειδικής σύμβασης θεματοφυλακής που είχαν υπογράψει με την τράπεζα. Έτσι λ.χ. τα περίφημα Αμοιβαία Κεφάλαια CMA Multi Hedge Ltd και Berkley Global Fund Ltd, που τόσο απασχόλησαν τη δημοσιότητα ως δήθεν καταθέσεις της κ. Παντελή ή και δικές μου, ήταν δύο διακριτά νομικά πρόσωπα, που διέθεταν δυο ξεχωριστούς λογαριασμούς θεματοφυλακής, ύψους 369 εκ. δολ. και 142 εκ. δολ. αντιστοίχως, οι οποίοι ανήκαν στους μεριδιούχους τους και όχι βεβαίως στην κ. Παντελή ή σε εμένα!».
Όπως εξηγεί, εξάλλου, «η εταιρεία CM Advisors Ltd διαχειριζόταν επενδυτικά τα εν λόγω κεφάλαια», ενώ «τα εν λόγω χρήματα είχαν κατατεθεί από το εκάστοτε αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο εδρεύει εκτός Ελλάδος στην τράπεζα HSBC Ελβετίας, δυνάμει της συμβάσεως θεματοφυλακής μεταξύ του αμοιβαίου κεφαλαίου και της εν λόγω τράπεζας»Έτσι, όπως υποστηρίζεται, «δεν είχαν δηλαδή κατατεθεί χρήματα από την Ελλάδα στην Ελβετία, αλλά οι λογαριασμοί είναι λογαριασμοί θεματοφυλακής των διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία απευθύνονταν σε θεσμικούς επενδυτές».
«Προκύπτει επομένως ότι όχι μόνον τα αμοιβαία κεφάλαια υπόκειντο σε διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της περιουσίας τους, αλλά και ότι η περιουσία τους, η οποία αποτυπώνεται στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχει σχέση ή σύνδεση με την Ελλάδα, τη CM Advisors και βέβαια εμένα ή τους συναδέλφους μου ατομικά», σημειώνει ο κ. Μιωνής.
«Η Μαρία Παντελή ήταν μια απλή υπάλληλος»
Αναφορικά με την κυρία Παντελή, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεσται στην λίστα Λαγκάρντ δίπλα στο υπέρογκο ποσό των 550 εκ. δολ., αναφέρεται ότι ήταν υπάλληλος του υποστηρικτικού γραφείου της εταιρείας που λειτουργούσε στην Ελλάδα, στο οποίο δεν ασκούνταν πράξεις επενδυτικής διαχείρισης. «Στο ανωτέρω γραφείο του α.ν. 87/1967 εργαζόταν η κυρία Μαρία Παντελή, η οποία τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί από αυτό το ΄΄φιάσκο΄΄ δήθεν σύνδεσής της με δήθεν λογαριασμό 500 εκ. δολαρίων», υποστηρίζεται. Μάλιστα αναφέρεται ότι η ίδια «αναφέρεται στα στοιχεία της λίστας απλά και μόνο ως χρήστης Ίντερνετ (Internet user) όπως άλλωστε άλλοι δυο υπάλληλοι της εταιρείας επενδύσεων από τη Γενεύη και μια υπάλληλος της εταιρείας διαχειριστικού έλεγχου από το Δουβλίνο».
«O μόνος λόγος που η κυρία Παντελή έχει βρεθεί στο στόχαστρο της παραπληροφόρησης, είναι ότι από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές είτε μετεφράσθη κατά το δοκούν και εσφαλμένα, είτε δεν μετεφράσθη καθόλου ο αγγλικός όρος “internet user”, που προσδιόριζε την ιδιότητά της», επισημαίνεται. Όσον αφορά το όρο internet user, διευκρινίζει ότι αυτός σημαίνει: «πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον κάτοχο του λογαριασμού να έχει πρόσβαση (δικαίωμα επισκόπησης) στο λογαριασμό μέσω του διαδικτύου».
«Η διεύθυνση του γραφείου του α.ν. 87/1967 στην Αθήνα και το όνομα της Μαρίας Παντελή είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο λογαριασμός του αμοιβαίου συμπεριλήφθηκε στην ΄΄λίστα Λαγκάρντ΄΄. Κατά τα λοιπά όλα τα νομικά πρόσωπα που αφορά ο λογαριασμός έχουν έδρα εκτός Ελλάδος και αντικείμενο εργασιών στην αλλοδαπή. Σημειώνω επίσης ότι ενώ και το δικό μου όνομα δεν αναφέρεται πουθενά στον λογαριασμό των $369 εκ. εντούτοις φέρομαι από μεγάλο μέρος του Τύπου ως δήθεν δικαιούχος της κατάθεσης των 550 εκ. δολ.!», προσθέτει ο κ. Μιωνής.
«Δεν γνωρίζω την Μαργαρίτα Παπανδρέου»
Επίσης, δηλώνει κατηγορηματικά «αυτό που από την αρχή αυτής της δυσάρεστης υπόθεσης κατασυκοφάντησης έχω ήδη δηλώσει, ότι δηλαδή δεν γνωρίζω την κ.Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου, ούτε γνωρίζω να συμμετείχε οποιοδήποτε μέλος της οικογενείας Παπανδρέου σε αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειριζόταν επενδυτικά η CM Advisors Ltd.».
Για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Παπασταύρου
Αλλά και για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Στ. Παπασταύρου δηλώνει ότι «δεν ήταν συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου, όπως και πάλι ανακριβώς έχει γραφτεί σε μερίδα του τύπου, δεν ήταν καν υπάλληλος της εταιρείας διαχείρισης». «Ήταν εξωτερικός δικηγόρος της εταιρείας επενδυτικής διαχείρισης, δεν είχε σύμβαση εργασίας με την εταιρεία. Είχε σύμβαση εξωτερικής συνεργασίας με την εταιρεία που ρητά όριζε ότι δεν είχε κανένα εκτελεστικό δικαίωμα εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας», αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «το όνομά του, ως δικηγόρου μου, βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ σε τελείως διαφορετικό, δικό μου εταιρικό λογαριασμό (Stabri Ltd), στον οποίο ενεργούσε για καθαρά προσωπικούς μου λόγους και για κάποιο χρονικό διάστημα ως πληρεξούσιος (attorney), και μαζί με δυο στενά συγγενικά του πρόσωπα, άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης μου». Για το σύνολο δε των χρημάτων του εν λόγω λογαριασμού, αναφέρει ότι «μεταφέρθηκαν σε δικό μου προσωπικό λογαριασμό».
Αιχμές για τον κ. Παπακωνσταντίνου
Στο υπόμνημα αναφέρεται, εξάλλου, ότι «είναι εξοργιστικό το πως χρησιμοποιείται το αμοιβαίο κεφάλαιο για να επιχειρηθεί ο αντιπερισπασμός και αποπροσανατολισμός σχετικά με τον χειρισμό της λίστας». «Διότι όπως όλοι γνωρίζουν, τα αγγλικά αλλά και τα γαλλικά του πρώην υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου είναι άπταιστα και η τραπεζική του εμπειρία μεγάλη ώστε να δεχτεί κανείς ότι δεν αντελήφθη το περιεχόμενο των τραπεζικών εγγράφων στα οποία αν μη τι άλλο ήταν σαφές ότι η Μαρία Παντελή πουθενά δεν περιγράφεται ως δήθεν δικαιούχος του λογαριασμού αυτού!», δηλώνει ο κ. Μιωνής και συμπληρώνει: «Η κοινή γνώμη όμως, είναι πια υποψιασμένη και είμαι σίγουρος ότι όπως και εγώ ζητάει να μάθει την αλήθεια. Δεν μπορεί το βάρος της έρευνας να μετατοπίζεται τόσο εύκολα ενοχοποιώντας στην προκειμένη περίπτωση τον πρώτο τυχόντα Έλληνα πολίτη, που βρίσκεται μπροστά τους!. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου είχαν άγνοια όσον αφορά τα διεθνή τραπεζικά θέματα, ήταν τόσο δύσκολο να απευθυνθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους λύσει τις απορίες τους;».
Πυρά κατά Βενιζέλου για τον «στοχοποίηση» Εβραίων
Ο κ. Μιωνής αναφέρεται, εξάλλου, και στις «γνωστές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στη Βουλή περί ατόμων ΄΄Εβραϊκής καταγωγής΄΄ στην λίστα Λανγκάρντ», που όπως αναφέρει «έδωσαν την σκυτάλη σε κάθε λογής ακραία και φασιστικά στοιχεία από διάφορες παρατάξεις να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου με έντονα στοιχεία υποβόσκοντος αντισημιτισμού». Και καταλήγει στο υπόμνημά του: «Προσωπικά δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω και θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθήσω την Επιτροπή Σας, στο βαθμό που έχει γίνει αντικείμενο των εργασιών της, να διαπιστώσει και να αποκαλύψει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού κυρίως της κοινής γνώμης και να καταδειχθεί το μεγάλο φιάσκο του δήθεν ΄΄μυστηριώδους μεγαλύτερου λογαριασμού της λίστας΄΄ που ανενδοίαστα αποδίδεται άλλοτε σε εμένα, και άλλοτε σε μια απλή υπάλληλο!».
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Αυτός δεν είναι που εμφανιζόταν στα ΜΜΕ,ως εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης,στην υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.