8/3/13

29χρονη πρόσφυγας από τη Συρία: «Προτιμώ τον πόλεμο από τον ρατσισμό στην Ελλάδα»

Μια ιστορία που συμπυκνώνει το δράμα όσων φτάνουν μετά από κακουχίες στη χώρα μας
Μία συγκλονιστική μαρτυρία της 29χρονης Ζιχάν από τη  Συρία, η οποία βρίσκεται πρόσφυγας στη χώρα μας, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.1againstracism.gr της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Μέσα από συγκρούσεις και κακουχίες, ταξίδευε για εβδομάδες αναζητώντας ασφάλεια. Φτάνοντας στον προορισμό της, γνώρισε από αδιαφορία μέχρι ρατσισμό. Η ιστορία της συμπυκνώνει το δράμα των Σύρων προσφύγων. Όμως η ίδια δεν το βάζει κάτω. Αγωνίζεται, επιμένει, διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, επιβιώνοντας μέρα τη μέρα σε ένα επικίνδυνο παρόν.
«Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια αγγλικών. Όμως εγώ παράτησα το σχολείο μετά το γυμνάσιο για την παντρειά» διηγείται χαμογελαστή η 29χρονη Ζιχάν, χαϊδεύοντας το κεφάλι του μικρότερου από τα έξι παιδιά της – της τετράχρονης Λουλού. «Ο άντρας μου ήταν φωτορεπόρτερ και μέναμε στο Καμισλί, στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας, με το Ιράκ και την Τουρκία. Είχαμε τρία μαγαζιά, χωράφια… Ζούσαμε καλά» αναπολεί.
«Όλα ξεκίνησαν με τις αντικαθεστωτικές πορείες και σύντομα ακολούθησε η ακρίβεια. Ό,τι έκανε στην αγορά ένα ευρώ, πλέον το έβρισκες με δύο. Σιγά σιγά, άρχισαν οι εκρήξεις, οι βόμβες στα σχολεία κι οι πυροβολισμοί στο πλήθος εν ψυχρώ. Απ’ τη σφαγή σε ένα διπλανό χωριό κανείς δεν ξέρει πόσοι έπεσαν νεκροί. Ο άντρας μου φωτογράφιζε τις πορείες, μέχρι που τον συνέλαβαν και μπήκε φυλακή» διηγείται με σπασμένη φωνή η Ζιχάν. Όταν τα πράγματα χειροτέρεψαν, ήταν ο γαμπρός της εκείνος που τους προέτρεψε να φύγουν παράνομα προς την Τουρκία. Άλλωστε μες στον πόλεμο πώς να βγάλεις διαβατήριο;
«Ήταν Σεπτέμβρης του 2012 και τα σύνορα κοντά στην πόλη μου ήταν κλειστά» συνεχίζει. «Έτσι, έπρεπε να διανύσουμε τα 400 χλμ. μέχρι το Χαλέπι, ώστε να φύγουμε από το πέρασμα Μπαμπ Ελ Χάουα. Για τους επτά μας δεν ζήτησαν πολλά χρήματα – δώσαμε περίπου 600 ευρώ για να διασχίσουμε τα σύνορα. Τα χρήματα όμως που ξοδέψαμε για να πάμε από τη μια πόλη στην άλλη ήταν πολύ περισσότερα. Αποφεύγαμε τον κεντρικό δρόμο και κάναμε τη διαδρομή πρώτα με το αυτοκίνητο, μετά με τα πόδια, μετά πάλι με αυτοκίνητο… Παντού είχε οδοφράγματα και μπλόκα, στα οποία έπρεπε να πληρώσουμε για να μας αφήσουν να φύγουμε. Κάποιες φορές μας πυροβολούσαν. Ήμουν μόνη με τα έξι παιδιά μου».
Το πέρασμα στην Ευρώπη
Από την πόλη Ρεϊχανλί, η οικογένεια βρέθηκε στη Σμύρνη. Στόχος της ήταν να περάσει απέναντι, σε μια άλλη Ελλάδα από εκείνη που γνώρισε τελικά.
«Δεν ξέραμε κανέναν εδώ, όμως οι πληροφορίες που είχαμε ήταν πως η Ελλάδα είναι καλή», εξηγεί η Ζιχάν. «Πως είναι φιλόξενη και οι άνθρωποι θα μας βοηθήσουν να βρούμε σπίτι και σχολείο για τα μικρά. Περίμενα να είναι πολύ όμορφα, πραγματική Ευρώπη. Περίμενα ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τα χαρτιά από την πρώτη μέρα κι ότι θα αλλάξει η ζωή μου. Ότι φεύγω απ’ τον πόλεμο και θα πάω στον παράδεισο. Ότι εκεί εκτιμούν τις γυναίκες και τα παιδιά».
Σε συνεννόηση με τους διακινητές, η Ζιχάν περίμενε ένα μήνα μέχρι να φτιάξει ο καιρός και να κάνει το ταξίδι. Στο μεταξύ, έμενε σε ένα δώμα που της είχε βρει κάποιος μακρινός συγγενής σε μια ταράτσα. «Πληρώσαμε 10.000 ευρώ για το ταξίδι. Μας είπαν ότι θα γίνει με ένα μεγάλο καράβι και θα κρατήσει 40 λεπτά. Μια μέρα, μας πήραν με αυτοκίνητα και μας κατέβασαν σε ένα λιμάνι. Όταν είδα το φουσκωτό που μας περίμενε, τρελάθηκα. Τους είπα ότι δεν μπαίνουμε εδώ, γιατί είναι σίγουρο ότι θα πνιγούμε. Μου είπαν ότι, αν δοκιμάσουμε να γυρίσουμε πίσω, θα μας πυροβολήσουν».
Στο φουσκωτό βρίσκονταν 30 άτομα – όλοι Σύροι, άντρες, γυναίκες και παιδιά. «Συνολικά, μείναμε στο νερό για οχτώ ώρες. Η θάλασσα είχε φουσκώσει επικίνδυνα. Όταν όμως μας είδαν οι Έλληνες, μας έκαναν νόημα να γυρίσουμε πίσω. Εμείς μείναμε στο ίδιο σημείο. Άρχισε να έχει πολύ κύμα και με τα δύο μου χέρια σήκωσα το μικρό μου κοριτσάκι στον αέρα. Κάποια στιγμή πήγε να μου γλιστρήσει και να αναποδογυρίσει όλη η βάρκα. Τα κύματα έμπαιναν μέσα της και είχε αρχίσει να βυθίζεται. Τότε, οι Έλληνες μας πήραν. Μαζί μου είχα δύο μικρές βαλίτσες και μία τσάντα ώμου. Στη μια βαλίτσα βρίσκονταν τα τελευταία μου χρήματα – 6.000 ευρώ. Μέσα στην αναταραχή ωστόσο, έχασα ό,τι είχα και δεν είχα».
«Φτάσαμε στο Αγαθονήσι» συνεχίζει η Ζιχάν. «Μείναμε τρεις ημέρες φυλακή, με τα ρούχα μας ακόμα βρεγμένα. Το χαρτί που μας έδωσαν ήταν χαρτί απέλασης. Μας έβαλαν στο πλοίο και μας κατέβασαν στη Σάμο. Κι εκεί ξαναβρεθήκαμε στα κρατητήρια. Αφού μας άφησαν να φύγουμε, κοιμόμασταν στην παραλία για δυο μέρες. Φυσούσε πάρα πολύ κι ήμουν αναγκασμένη να χτυπάω τις πόρτες και να ζητάω φαγητό για τα παιδιά. Η αστυνομία είπε ότι όποιος δεν έχει 35 ευρώ, δεν ανεβαίνει στο καράβι για Πειραιά. Ευτυχώς, μου έδωσαν τα χρήματα οι άλλοι Σύροι που βρίσκονταν μαζί μου».
Μια αθηναϊκή ιστορία
«Στον Πειραιά, τρεις νέοι από τη Συρία με ρώτησαν πού θα πάω. Τους είπα ότι δεν ξέρω κανένα και ότι δεν έχω καθόλου χρήματα. Κι έτσι, με πήραν μαζί τους. Μέναμε σε ένα υπόγειο 20 άτομα, μέχρι να βρούμε κάποιον να μας βοηθήσει. Μια μέρα μας πέταξαν όλους μαζί στο δρόμο, κάτω απ’ τη βροχή. Μέχρι σήμερα, έχουμε αλλάξει πέντε σπίτια. Αυτό που μένω τώρα, το νοικιάζει ένας άλλος Σύριος νεαρός, ο οποίος με είδε με τα παιδιά και μου πρότεινε να με φιλοξενήσει. Από ντροπή και σεβασμό ωστόσο, εκείνος δεν έρχεται καθόλου. Μου μίλησαν και μια άλλη γυναίκα, που μου είπαν ότι βοηθά. Τελικά είναι κι αυτή μια χήρα πρόσφυγας, που της στέλνει λεφτά ο αδελφός της από τη Νορβηγία».
«Για φαγητό, πηγαίνω στις λαϊκές και μαζεύω ό,τι περισσέψει» συνεχίζει η Ζιχάν. «Εγώ, που είχα μια καλή ζωή, πηγαίνω στην εκκλησία και μου δίνουν συσσίτιο! Κάποιοι άλλοι Σύροι μου φέρνουνε κουβέρτες. Εν τω μεταξύ, ο άντρας μου δεν ξέρω που βρίσκεται. Το τηλέφωνο στους συγγενείς μας κοστίζει και δεν υπάρχουν γραμμές…»
«Η κοινωνία μάς φέρεται εχθρικά» προσθέτει με απογοήτευση. «Όταν ακούνε τα παιδιά μου να μιλάνε ξένη γλώσσα, τα διώχνουν για να πάνε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Στη λαϊκή τις προάλλες, μια γυναίκα έπιασε την κόρη μου και άρχισε να την σπρώχνει. Τι διαφορά έχουμε εμείς για να μας αντιμετωπίζουν έτσι; Αυτοί δεν πέρασαν δυσκολίες, δεν πέρασαν πολέμους; Γιατί μας κάνουν αυτά που μας κάνουν; Εχθές είχα φωνάξει δύο νεαρούς απ’ τη Συρία για να φτιάξουν το πλυντήριο του σπιτιού. Τη στιγμή που έμπαιναν στην πολυκατοικία μου, πέρασαν αστυνομικοί και τους συνέλαβαν. Η μεγάλη μου κόρη κατέβηκε να δει τι γίνεται. Παραλίγο να τη συλλάβουν και αυτή. Έκλαιγα όλο το βράδυ. Αν μου πειράξουν τα παιδιά, κι έγκλημα κάνω».
«Έχω σκεφτεί μέχρι και να γυρίσω στον πόλεμο» καταλήγει η Ζιχάν. «Τον προτιμώ απ” την Ελλάδα. Σκέφτομαι να πουλήσω ό,τι έχω και δεν έχω στη Συρία, μόνο και μόνο για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά μου, να σπουδάσουν και να πάρουν καλά πτυχία. Ξεφύγαμε απ” τον πόλεμο και το θάνατο, για να ζήσουμε αυτό;»
ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Και γιατι η κα Ζιχαν δεν εμεινε στην πλουσια Τουρκια η οποια ειν και στους G20;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα
    η Ζιχάν δεν έμεινε στην Τουρκία, επειδή δεν είναι Ευρώπη.
    Η Ελλάδα, ακόμα και τώρα, έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτική με ορισμένες ομάδες προσφύγων.
    Δεν θα επεκταθώ, όμως δεν είναι ίδιας τάξης ζήτημα ένας πρόσφυγας από τη Συρία με έναν πρόσφυγα από το Πακιστάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ακόμα δεν καταλαβαίνω όμως που ακριβώς ήταν χειρότερη η Ελλάδα από την Τουρκια που της είπε ότι αν κοιτάξει πίσω θα την Πυροβολήσουν και από τη Syria που σκοτώνεται ο κόσμος και συνέλαβαν τον άνδρα της. Έχω κάπου λάθος? Επειδή βρέθηκε μια κυρια να σπρώξει την κόρη της στη λαϊκή, το ότι πάει για συσσίτιο, από ο,τι γνωρίζω και παρα πολλοί Έλληνες πηγαίνουν, το ότι την συνέλαβαν όταν μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή? Την ήξεραν και από χτες. Το συσσίτιο που τρώει δεν της το δίνει η Εκκλησια της Ελλάδος, οι Έλληνες άρα? Τι περίμενε δηλαδή να φύγει πρόσφυγας πολεμου να πάει σε μια χωρα με 30% ανεργία που ο κόσμος πεινάει και αυτή να πάει να ζήσει σε σπιταρόνα και με ησυχία? Όσον αφορά με το ότι διώχνουν τα παιδιά της από τα πεζοδρόμια, εντελώς ωμά λέω ότι λέει ψέματα! 100% κιόλας και θα πρέπει να ντρέπεται! Για αυτούς που συνέλαβαν, έτσι δηλαδή τους σταμάτησε η αστυνομία χωρίς λόγο και τους συνέλαβε? Ψέματα επίσης! Εδώ δεν έχουν που να τους βάλουν όλους αυτούς που βουτάνε πορτοφόλια και κλέβουν και τους αφήνουν ελεύθερους στο μισάωρο και βουτήξανε δυο γιατί έτσι τους ήρθε. Που τα πουλάει αυτά αυτή η κυρια δεν μπορώ να καταλάβω! Νόμιζε ότι στην Ελλάδα σέβονται τις γυναίκες και τα παιδιά, τι νόμιζε, οι μονοι που δεν σέβονται τα παιδιά και τις γυναίκες είναι οι στερημένοι Ισλαμοφασίστες, που έχουν έρθει μετανάστες. Από ψέμα σε ψέμα, επαναλαμβάνω πρέπει να ντρέπεται, ας πάει πίσω στον πόλεμο άμα θέλει, οι δρόμοι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα! Έχει παραγίνει το κακό με την αχαριστία.

    Δεν καταλαβαίνω πραγματικά όμως, όλο αυτό το κείμενο είναι υστερόβουλο εντελώς και προβοκατόρικο!

    Δεν είναι διαφορετικοί ούτε οι Πακιστανοί, ούτε οι Σύριοι, ούτε οι Έλληνες, όλοι είμαστε το ίδιο, η προσφυγιά δεν είναι εύκολη για κανέναν και πουθενά, ειδικά όταν πρόκειται για μια χωρα στην κατάσταση της Ελλάδος, η οποια είναι ουσιαστικά εμπόλεμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζοντας προσεκτικὰ τὸ ἄρθρο βλέπουμε πῶς κάποιοι ἔλεγαν ὅτι ἡ Ἑλλὰς εἶναι παράδεισος καὶ κορόιδευαν τοὺς πρόσφυγες. Ἐνδιαφέρον.
    Φθάνοντας ἐδῶ οἱ πρόσφυγες μᾶς κατηγοροῦν καὶ γιὰ ρατσισμὸ ἀπὸ πάνω. Χμμ ἡ πλύσις ἐγκεφάλου ἔχει δουλέψει μιὰ χαρά. Ἐμεῖς εἴμαστε οἱ θύτες καὶ οἱ ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες τὰ θύματα ποὺ ἔμεῖς ἐκμεταλλευόμεθα. Στὶς χῶρες τῶν προσφύγων δὲν ὑπάρχει ρατσισμός, εἶναι κοινωνίες «μαγικές», κάπως ἔτσι δὲν μᾶς ἔδιωξαν ἀπὸ τὴν Μικρά Ἀσία;
    Ἡ προπαγάνδα τῆς Τουρκίας καὶ αὐτῶν ποὺ θέλουν τὴν διάλυσι τῆς Ἑλλάδος γίνεται πιστευτὴ μιὰ χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευτυχώς που αρχίζουν όλοι και μαθαίνουν διεθνώς οτι εδώ δεν είναι παράδεισος, μπας και μας αφήσουν ήσυχους. Μας φτάνει η φτώχεια μας κυρία μου, ας έμενες Τουρκία ή Συρία να "καλοπερνάς" κάθε μέρα αφού δεν σου αρέσει η Αθήνα.Είδαμε και την Αίγυπτο και την Αλβανία που ταϊσαμε τόσα χρόνια πως φέρονται οι κυβερνήσεις τους στη χώρα μας Και τα λεφτά οι Τούρκοι στα φάγανε κορόιδο....Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. Ισραήλ ρε, χρόνια μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που δεν μας λένε όλοι οι ψυχοπονιάρηδες είναι πόσους εισβολείς/λαθρομετανάστες θα μπορέσει να φιλοξενήσει μια κατεστραμμένη χώρα όπως η δική μας. Ποιος θα πληρώσει την στέγαση τους όταν οι Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους; Ποιος θα σιτίσει τα έξη παιδιά (!) της κυρίας αυτής όταν οι Έλληνες πεινάνε; Που θα δουλέψουν όλοι αυτοί όταν το 30% των Ελλήνων είναι άνεργοι; Ποιος θα πληρώσει τα φάρμακα τους όταν οι Έλληνες πεθαίνουν γιατί κατέρρευσε το σύστημα υγείας; Σύντομα όλοι αυτοί οι νεοφερμένοι, που έχουν ξεπεράσει την κρίσιμη μάζα, θα διεκδικήσουν πολιτικά δικαιώματα και μερίδιο στον πλούτο της χώρας που δεν φτάνει καν για να ζήσει τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν κορόϊδεψα κανέναν πρόσφυγα και ζητάω από κάθε πρόσφυγα να μιλάει προσεκτικά για την πατρίδα μου. Αν εννοεί αυτά που λέει η κ Ζιχάν προτείνω να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο για όπου νομίζει καλύτερα. Αν προτιμάει να γυρίσει στη Συρία νομίζω το κράτος τα τακτοποιεί αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα "τουίτ" της Φωτεινής Πιπιλή,πρίν λίγους μήνες...

    «Προς Κορινθίους...twitter! Η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης έχει και κέρδη! Ζεστό Ευρωπαϊκό χρήμα»

    Είναι καλή μπίζνα για ορισμένους πολιτικούς....

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι "δεχόμαστε" λαθρομετανάστες απο χώρες που δεν πρέπει,ενώ σε περιπτώσεις όπως της Συρίας,πράγματι πρέπει να δεχτούμε ορισμένο αριθμό ανθρώπων.

    Απο εκεί και πέρα,πως νόμιζαν ότι θα είναι στην Ελλάδα ή πώς τους φέρθηκαν ορισμένοι,νομίζω ότι δεν πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπουρδες
    ολα αριστεριστικα ψεματα για να νιωσει κιαλλες ενοχες ο ελληνικος λαος ουτως ωστε να δεχτει αλους 5-6 εκατομυρια λαθροεποικιστες και σφαγεις των παιδιων του.

    ευχομαι μεσα απο τα βαθη της ψυχης μου να πεθανουν ολοι οι λαθροεισβολεις που ερχονται εδω και ολοι οι αριστεροι δοσιλογοι και συνεργατες τους, πριν σφαξουν κιαλλους ελληνες οπως εχουν δολοφονησει χιλιαδες ελληνες απο το 90 μεχρι σημερα- ναι να πεθανουν μονοι τους πριν χρειαστει ο λαος μου να τους πεθανει ολους....
    τερμα ο χαζοχαρουμενος καλοσυνατος φιλοξενος ελληνας!

    καλα ο σαββας το παιζει αριστεριστης και υπερδημοκρατικοφρονας υπερπροοδευτικων διεθνιστικων αντιληψεων γιατι τρεμει και αυτος μην τον πουν φασιστα και ρατσιστη η σοβιετικη νομενκλατουρα και η εαμοβουλγαρικη αστυνομια σκεψης (ιντιμιντια)γιαυτο και αναρτα εδω τετοια ψευτικα κειμενακια επιπεδου νηπιαγωγειου.....

    και κλεινω μαυτο που λεει ο σπυρος χατζαρας και ιφικρατης αμυρας---
    οι λαθρομεταναστες ειναι στρατος κατοχης και οι αντιφα- αντιρατσιστες, δοσιλογοι και συνεργατες αυτου, και ετσι θα αντιμετωπιστουν απο τον ελληνικο λαο οταν ερθει η ωρα τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντιθέτως, ΔΕΝ είναι ρατσισμός το να είχαμε παντού οδοφράγματα και μπλόκα, στα οποία έπρεπε να πληρώσεις για να σε αφήσουν να φύγεις προς την - σκοπίμως και εντέχνως - διαφημιζομένη «Γη της Επαγγελίας» (διάβαζε: «Χωματερή Λαθρο-Μεταναστευτικών Ψυχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»). Εδώ είναι Μπαλκάνια ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αναξιοπαθούσα κυρία τα λέει καθαρά: "Είχα τις πληροφορίες μου πως η Ελλάδα είναι παράδεισος, γι αυτό ήρθα". "με παρέλαβαν οι άλλοι Σύριοι, φώναξα Σύριους για το πλυντήριο","Έχουμε τρία μαγαζιά και χωράφια, έδωσα δεκα χιλιάδες ευρώ".

    Το κείμενο αυτό ΠΡΕΠΕΙ να μεταφραστεί και να διαδοθεί, να καταλάβει ο πραγματικός πρόσφυγας από εμπόλεμες περιοχές πως πρέπει να πάει στο Ντουμπάι ή στην Σαουδική Αραβία η στα ΗΑΕ ή στο Κουβέιτ, όπου δεν σε στραβοκοιτάνε αν μιλάς Αραβικά και το δολλάριο τρέχει στους δρόμους.

    Επί του προκειμένου τώρα. Έχουμε κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ με κείμενο-ανώνυμη "μαρτυρία":"Έχουμε κυκλώματα από πόρτα σε πόρτα, σας παραλαμβάνουμε από Συρία, σας παραδίδουμε Πειραιά".

    Το "με στραβοκοιτάνε στο δρόμο" δεν είναι ρατσισμός. Ρατσισμός δεν είναι οι ροχάλες που έχουν έρθει προς τα πόδια μου σε αραβογειτονιές ευρωπα'ι'κής πόλης. Ρατσισμός είναι οι φόνοι. Εκεί οι αριθμοί είναι 800-7 (δολοφόνοι αλλοδαποί-δολοφόνοι ημεδαποί).

    Τέλος, υπάρχουν γύρω στους 10.000 πραγματικοί πρόσφυγες όπως η οικογένεια της κυρίας που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να προωθηθούν στην υπόλοιπη ΕΕ.

    Οι 750.000 υπήκοοι πυρηνικών υπερδυνάμεων που κατασκευάζουν εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη (Πακιστάν), οι υπήκοοι της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής (Νιγηρία), και άλλων χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου (χώρες Μαγκρέμπ) καλό είναι να συλλαμβάνονται και να απελάυνονται, όχι να λαμβάνουν προσκλήσεις να εγκαταλείψουν την χώρα και να αφήνονται ελεύθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.