24/3/13

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην Κύπρο: Αναβάλλεται για τις 21:00 το κρίσιμο Eurogroup

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την εξαγορά Λαϊκής και Κύπρου - Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις ακόμα και μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης

O κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης καθώς φτάνει στον τόπο τη συνάντησης με τους Ρομπάι και Μπαρόζο

19:30 - Δεν κάνουν πίσω Σόιμπλε και ΔΝΤ - Σε μια κλωστή κρέμεται η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη
19:28 - Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις αναβάλλουν για τις 21:00 το Eurogroup

19:10 - Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται εν συνόδω στο Προεδρικό Μέγαρο

19:00 - Αρχίζει η συνεδρίαση του πιο κρίσμου Eurogroup στην κοινοτική ιστορία της Κύπρου

Η κυβέρνηση, προστίθεται, θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη «η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: 
«Είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει τίποτα και κανέναν να τον εκφοβίσει»

Επιστολή του Γ. Λιλλήκα για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο

18:45 - Προσέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη συνεδρίαση του Eurogroup

18.15 Σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και, τους επικεφαλής της ευρωζώνης Γιερούν Ντέϊσελμπλούμ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη συνάντηση αυτή βολιδοσκοπούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι προθέσεις όλων των πλευρών ενόψει του Eurogroup.

18.00 
Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα υπάρχει τηλεφωνική ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη

17.30 
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου προτιμά την πτώχευση από τους όρους της τρόικας  

17.00 
Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ολλανδοί επιθυμούν αποχώρηση της Κύπρου από την Ευρωζώνη

16.00: 
Για αυτήν την ώρα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των Αναστασιάδη - Μπαρόζο- Ρομπάι - Λαγκάρντ και Ντράγκι. Εως τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η πίεση της τρόικας να απορροφηθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν παραλληλα δάνεια 59 δισ. ευρώ τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Αυτό τι σημαίνει; Επιβαρύνεται περαιτέρω η τράπεζα Κύπρου με συνέπεια να αυξήσει το κούρεμα σε ποσοστά που μπορούν να υπερβούν ακόμη και το 30% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο κυρίαΝτέλια Δελκουλέσκου ήταν αντίθετη στο διαχωρισμό της τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών. Παράλληλα το ΔΝΤ θέτει χρονοδιάγραμμα και για συνολική μείωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο με στόχο το 2015 να πέσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.Επίσης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις συζητήσεις που οφείλονται στο «αγκάθι» της λογιστικής αποτίμησης της ρευστότητας που είχε πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα για την διαδικασία της εξαγοράς

15.55 
Τους επικεφαλής των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προσκαλεί την Πέμπτη σε γεύμα ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Θέλει να πείσει τους ρώσους επιχειρηματίες να μην σηκώσουν τα κεφάλαιά τους από τις κυπριακές τράπεζες ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος θα τους επισημάνει ότι τόσο καιρό τα κεφάλαιά τους τοκίζονταν ενώ αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα θα έπαιρναν επιτόκιο 0% ή λίγο παραπάνω. Επέριψε ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα, στους διοικητές Τραπεζών και ζήτησε για άλλη μία φορά να πάνε φυλακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι άτακτοι πρέπει να τριμωρούνται». Απείλησε μάλιστα με αγωγές στους πάντες όσον αφορά τα συμφέροντα της Εκκλησίας στην Ελληνική Τράπεζα.

15.50 
Η Αγκυρα αντιδρά στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κύπρο το οποίο θα συνδεθεί με ομόλογα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Αυτό είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Νταβούτογλου.

15.50 
Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι το θέμα της Κύπρου δεν τελειώνει με την συμφωνία - αν αυτή τελικά υπάρξει- του αποψινού Eurogroup. Αναμένεται να ακολουθήσουν ρυθμίσεις που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή (μισθοί, συντάξεις, απελευθέρωση αγορών, αγορές, απολύσεις στο Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις) που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες που βρίσκονται ήδη στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. 

15.40: 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών. Ακολουθεί γεύμα εργασίας. Θα συμμετάσχουν Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι.
Στις 15.00 ξεκίνησε η συνάντηση Αναστασιάδη με Ρομπάι και Μπαρόζο

Στις 14:30 
αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κύπριου προέδρουΝίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες. Λαγκάρντ και Ντράγκι θα συμμετάσχουν επίσης στη συνάντηση.Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί επίσης με την κυρία Λαγκάρντ.

11:00 
Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο κρίσιμο Eurogroup που έχει αποκλειστικό θέμα την Κύπρο, ο Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης με ιδιωτική πτήση συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μ. Σαρρή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρ. Στυλιανίδη και τον καθηγητή κ. Αλέκο Μιχαηλίδη και κλίμακιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του υπουργείου Οικονομικών. 

Για τα όσα προηγήθηκαν δείτε εδώ

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.