6/3/13

Τα 10 «πυροτεχνήματα» Μιονί στην... αργοπορημένη απολογία


Δέκα πυροτεχνήματα τύφλωσης της Βουλής και της κοινής γνώμης, που αναζητούν την αλήθεια για τα εκατομμύρια που κρύβονταν στην HSBC Γενεύης και σε φορολογικούς παραδείσους από τα Κέιμαν και τις Βερμούδες έως τις Παρθένους Νήσους, περιέχονται σε 10σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε χθες ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί στην ειδική επιτροπή της Εθνικής Αντιπροσωπίας για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Ο κ. Μιονί, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την αρχική δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», αναγκάστηκε να καταθέσει το υπόμνημα σε μια απελπισμένη προσπάθεια υπεράσπισης του ιδίου και των συνεργατών του, προτού ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί και αναζητηθούν οι δικαιούχοι και οι πηγές κεφαλαίων που διακινούνταν ανά την υφήλιο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, αν και ο κ. Μιονί αναφέρει δύο φορές στο υπόμνημά του ότι επιθυμεί «να συνδράμει» το έργο της επιτροπής της Βουλής, δεν δεσμεύεται ότι θα προσέλθει από το Τελ Αβίβ, όπου διαμένει πλέον μόνιμα, για ν’ απαντήσει και στις ερωτήσεις των βουλευτών (που, ως γνωστόν, έχουν όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση).
Αναλυτικά, τα 10 επίμαχα σημεία του υπομνήματος του κ. Μιονί, εκ των οποίων άλλα περιέχουν «μισές αλήθειες» κι άλλα εμφανή παραποίηση της πραγματικότητας, είναι τα εξής:

1. Μετάθεση ευθυνών στην EFG: ο επιχειρηματίας υπενθυμίζει ότι η εταιρία του CM Advisors Ltd (CMA) ανήκε «από τις 13 Φεβρουαρίου 2006 στον διεθνή τραπεζικό όμιλο EFG International του Ομίλου Λάτση» και αναρωτιέται «πώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει αποκλειστικά σε εμένα ως πρώην επικεφαλής της εταιρίας και όχι στην τράπεζα». Ωστόσο, οι εταιρικές παρουσιάσεις της EFG (που υπάρχουν, ελεύθερα, στο διαδίκτυο) αποδίδουν τη διοίκηση στα στελέχη της CMA, ενώ σε συνέντευξη των υπαλλήλων της CMA Γιάννη Προκόπη και Μάρκου Καμχή (στη «Ναυτεμπορική», το 2007) υπογραμμίζεται ότι «οι κύριοι Σ. Μιονί, Αγγ. Μεταξάς και Στ. Παπασταύρου αποτελούν τους τρεις βασικούς διαχειριστές» και ότι (παρά την πώληση) υπήρχε «ανεξάρτητη διαχείριση».

2. Εγκατάσταση στο Ισραήλ: ο καταθέτης του υπομνήματος δηλώνει ότι η CMA «πωλήθηκε στην EFG στις αρχές του 2006 και αμέσως έκτοτε εγκαταστάθηκα μόνιμα στο Ισραήλ». Ομως σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 2007, για την ίδρυση άλλης εταιρίας στην Αθήνα, ο κ. Μιονί (αυτο)παρουσιάζεται ως μόνιμος κάτοικος Γενεύης και προσωρινά διαμένων στο Παλαιό Ψυχικό!

3. Δικαιούχοι, διαχειριστές και σύμβουλοι: ο κ. Μιονί επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι «άλλος ήταν ο ιδιοκτήτης των κεφαλαίων (το εκάστοτε αμοιβαίο κεφάλαιο) και άλλος ο διαχειριστής τους (η CMA), ο οποίος αμείβετο από τον ιδιοκτήτη (πελάτη του) για παροχή υπηρεσιών», ενώ προσθέτει ότι η CMA «στόχευε στην προσέλκυση θεσμικών επενδυτών». Με αυτές τις αναφορές είναι σαφές ότι ο κ. Μιονί επιχειρεί να απομακρύνει την έρευνα της Βουλής από τους λογαριασμούς της «λίστας Λαγκάρντ», που συνδέονται με τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του, και να περιπλέξει την έρευνα στον λαβύρινθο των αμοιβαίων κεφαλαίων διεθνώς. Ομολογεί πάντως ότι η CMA ήταν «διαχειριστής» των κεφαλαίων, ενώ η υπάλληλός του Μ. Παντελή δήλωνε στο γερμανικό «Focus» στις 23 Φεβρουαρίου ότι η CMA ήταν μόνον «σύμβουλος»!

4. Απόκρυψη μαρτύρων: o Ελληνοϊσραηλινός συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου της CMA επιχειρεί να εστιάσει την έρευνα της Βουλής σε εννέα πρόσωπα (όλοι αλλοδαποί εκτός του ιδίου) ως τα μοναδικά που είχαν ευθύνη για «κάποια μορφή εκπροσώπησης ή δυνατότητα δέσμευσης της εταιρίας, όπως προκύπτει από τα καταστατικά της έγγραφα». Μεταξύ αυτών αναφέρει ονόματα που έχει αποκαλύψει η «δ», όπως η Κέρι Γουόνγκ (μέλος του Δ.Σ. της CMA και διευθύντρια της CMA Multi Hedge Ltd) και ο Μοζαμίλ Αφζάλ (σύμβουλος της EFG που είχε συστήσει στη CMA να μην αποδεχθεί λεφτά από τον μεγαλοαπατεώνα Μέιντοφ). Είναι όμως απορίας άξιο γιατί αποκρύβει άλλους ζωτικούς μάρτυρες, όπως ο Αγγ. Μεταξάς (συνδιαχειριστής της CMA), ο Κων. Λαναράς (υπάλληλος της HSBC Γενεύης και μετά της CMA και εκπρόσωπος εταιρίας real estate) και ο Στ. Παπασταύρου (συνδιαχειριστής της CMA και διευθυντής της CMA Multi Hedge Ltd, πριν από την κυρία Γουόνγκ, που ο ίδιος ο κ. Μιονί κατονομάζει).

5. «Τρόμος» για τη CMA Multi Hedge και το Berkley Global Fund Ltd: ενώ σιωπούσε επί μήνες για τον επίμαχο λογαριασμό των 550.000.000 δολαρίων, ο κ. Μιονί παραδέχεται στο υπόμνημα (αφού τα ονόματα των εταιριών είναι γνωστά στην Επιτροπή της Βουλής εδώ και δύο εβδομάδες) ότι θεματοφύλακες ήταν η CMA Multi Hedge (στα νησιά Κέιμαν) με 369.000.000 δολάρια και η Berkley (στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους) με άλλα 142.000.000. Ο κ. Μιονί τονίζει ότι «δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα», προσπαθώντας να αποφύγει κάθε άλλη έρευνα για τις δύο εταιρίες-αμοιβαία κεφάλαια. Παραλείπει ωστόσο να προσθέσει ότι διευθυντής της CMA Multi Hedge ήταν, πριν από την Αμερικανίδα Κ. Γούονγκ, ο Ελληνας δικηγόρος Στ. Παπασταύρου και ότι νομικός σύμβουλος της Berkley ήταν η CMA (με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μιονί και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Παπασταύρου).

6. «Τυπικός» (!) μεριδιούχος: παίζοντας με λέξεις και ορολογίες και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν νομικούς και χρηματοπιστωτικούς όρους, ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας επικαλείται, ξαφνικά, ότι «στην περίπτωση του CMA Multi Hedge, προκειμένου η CMA να έχει δυνατότητα να ασκεί την επενδυτική διαχείριση, το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε εκδώσει 100 μερίδια με δικαίωμα ψήφου ονομαστικής αξίας ενός δολαρίου ΗΠΑ το καθένα υπέρ της CMA». Προσθέτει δε ότι «τα μερίδια αυτά δεν θεμελίωναν κανένα δικαίωμα στην περιουσία του CMA Multi Hedge» και ότι «εντελώς τυπικά η CMA… ενδέχεται να εμφανιζόταν ως μεριδιούχος του CMA Multi Hedge». Ενας απλός αναγνώστης του υπομνήματος είναι λογικό να θέσει δύο ερωτήματα βάσει των αντιφάσεων του κ. Μιονί: πρώτον, η CMA ήταν ή «ενδέχεται» να ήταν μεριδιούχος του CMA Multi Hedge των 369.000.000; Και, δεύτερον, ο κ. Μιονί προτιμά, υπερασπιστικά, η CMA να είναι μόνον «διαχειριστής» και όχι (και μεριδιούχος) του CMA Multi Hedge;

7. Μυστηριώδες «back office»: ο κ. Μιονί αναφέρεται σε «υποστηρικτικό γραφείο» της CMA που λειτουργούσε από το τέλος του 2006, νόμιμα, στην Αθήνα βάσει του ν. 87/67 περί αλλοδαπών εταιριών, προσθέτοντας ότι «στο ελληνικό γραφείο της CMA δεν ασκούνταν πράξεις επενδυτικής διαχείρισης». Αντίθετα, ο κ. Μιονί προτιμά να μη διευκρινίσει τι γινόταν πριν από το 2006 και αν η CMA συνδεόταν, άμεσα ή έμμεσα, με την εταιρία M & M Financial Research, που λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2007, οπότε και ελήφθη η απόφαση εκκαθάρισής της. Οπως είχε αποκαλύψει η «δ» στις 28 Ιανουαρίου, πρωταγωνιστικό ρόλο στην M & M Financial Research είχαν ο Νισίμ Μιονί, ο Αγγ. Μεταξάς, ο Αλ. Ματαθίας (τεχνοκράτης της άμεσης εμπιστοσύνης των Σ. Μιονί και Αγγ. Μεταξά και οικονομικός διευθυντής του CMA Βερμούδων) και ο Στ. Παπασταύρου. Ουσιαστικά, η στελέχωση της M & M Financial Research της Αθήνας (με την εξαίρεση του Σάμπι Μιονί) αποτελούσε ακριβές αντίγραφο της CMA Βερμούδων.

8. Φραστική αλλαγή για την κυρία Μ. Παπανδρέου: στις 2 Δεκεμβρίου 2012 (μετά τις αποκαλύψεις στελεχών του ΣΔΟΕ για πιθανή σχέση της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους επίμαχους λογαριασμούς) ο κ. Μιονί είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση, σχέση με τον λογαριασμό των 550.000.000 δολαρίων ή με εμένα η κυρία Μ. Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου». Στις 25 Ιανουαρίου 2013 ο κ. Μιονί δήλωνε στη «Ναυτεμπορική» πλήρη άγνοια περί των καταθετών και προσώπων, τονίζοντας ότι «υπήρχαν και ιδιώτες πελάτες, οι οποίοι ήταν κάτοχοι μεριδίων των funds της CMA, αλλά αυτοί δεν ήταν γνωστοί στην εταιρία, καθώς αγόραζαν μερίδια μέσω της UBS ή άλλων τραπεζών που εμφανίζονταν ως μεριδιούχοι». Χθες στο 10σέλιδο υπόμνημα επαναλαμβάνει ότι «δεν γνωρίζω την κυρία Παπανδρέου ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου», αλλά υιοθετεί τη νέα διατύπωση ότι «ούτε γνωρίζω να συμμετείχε οποιοδήποτε μέλος της οικογενείας Παπανδρέου σε αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειριζόταν επενδυτικά η CMA».

9. Μέγιστο άγχος για τον Στ. Παπασταύρου: γνωρίζοντας ότι ο στενός συνεργάτης του ξέρει πολλά για τον παγκόσμιο ιστό της CMA στους φορολογικούς παραδείσους, ο κ. Μιονί δείχνει να θέλει να τον αθωώσει, καταθέτοντας ότι «δεν ήταν συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου», ήταν «εξωτερικός δικηγόρος» και ότι «η σύμβαση εξωτερικής συνεργασίας όριζε ότι δεν είχε κανένα εκτελεστικό δικαίωμα εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρίας». Επικαλείται ότι «του είχε δοθεί τίτλος με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες», ενώ σημειώνει ότι «για συγκεκριμένο διάστημα είχε τελέσει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου αμοιβαίων κεφαλαίων των οποίων η εταιρία ήταν επενδυτικός διαχειριστής» (σ.σ.: μάλλον εννοεί τη CMA Multi Hedge των 369.000.000). Επίσης αναγνωρίζει ότι το όνομα του κ. Παπασταύρου «βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ σε δικό μου εταιρικό λογαριασμό (Stabri Ltd), στον οποίον ενεργούσε για καθαρά προσωπικούς μου λόγους και για κάποιο χρονικό διάστημα ως πληρεξούσιος. Το σύνολο δε των χρημάτων του εν λόγω λογαριασμού μεταφέρθηκε σε δικό μου προσωπικό λογαριασμό». Ωστόσο, για πολλοστή φορά, είναι ασαφές αν ο κ. Μιονί θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον κ. Παπασταύρου ή να τον εκθέσει. Γιατί, πρώτον, ο κ. Παπασταύρου κατείχε τη θέση αναπληρωτού διευθύνοντος στη CMA Βερμούδων και διευθυντή της CMA Multi Hedge και, δεύτερον, υπάλληλοι της CMA, με άμεση γνώση, ήταν εκείνοι που τον χαρακτήριζαν, το 2007, «συνδιαχειριστή».

10. Στηρίζει «φασίστες» ο Βενιζέλος: μετά τη γνωστή υβριστική αρθρογραφία του κατά του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Μιονί επιτίθεται, μέσω του υπομνήματος, και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, υποστηρίζοντας ότι «οι γνωστές δηλώσεις του στη Βουλή περί ατόμων εβραϊκής καταγωγής στη λίστα Λαγκάρντ έδωσαν τη σκυτάλη σε κάθε λογής ακραία και φασιστικά στοιχεία από διάφορες παρατάξεις να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου με έντονα στοιχεία υποβόσκοντος αντισημιτισμού».

Συνέντευξη του 2006 αναιρεί το υπόμνημα! 
Οι ξεχασμένες δηλώσεις του κ. Μιονί στο «Πρώτο Θέμα» της 9ης Ιουλίου 2006, για ανεξάρτητη διαχείριση και τον εταίρο Στ. Παπασταύρου, ανατρέπουν τον κορμό του υπομνήματος στη Βουλή.
Πέραν των 10 σημείων που επισημαίνει η «δ», ο κορμός του χθεσινού υπομνήματος του κ. Μιονί διαψεύδεται από συνέντευξη του ιδίου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής στις 9 Ιουλίου 2006.
Προς επιβεβαίωση των δηλώσεων των υπαλλήλων του ότι το CMA διατηρούσε «ανεξάρτητη διαχείριση» και μετά τη συνεργασία με την EFG, ο κ. Μιονί δήλωνε: «Δεν θέλαμε να χάσουμε την ανεξαρτησία μας, γιατί μετά δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Ο λόγος που επιλέξαμε τη συνεργασία με την EFG ήταν ακριβώς αυτός. Μας έδινε τα περιθώρια ευελιξίας που θέλαμε. Η ελευθερία κινήσεων είναι αυτό που ζητούσαμε»!
Διαψεύδοντας, επίσης, τις αναφορές του χθεσινού υπομνήματος στον κ. Παπασταύρου, ο κ. Μιονί δήλωνε το 2006: «Οι δυο μας (με τον Αγγ. Μεταξά), μαζί με τον δικηγόρο και φίλο από τα παλιά Στ. Παπασταύρου (που είναι και ο τρίτος εταίρος), έχουμε πλέον αδελφικές σχέσεις».

Ευθύνονται (πάλι) οι αντισημίτες
Υιοθετώντας πάλι την υπερασπιστική γραμμή ότι όσοι ερευνούν τα εκατομμύρια της λίστας Λαγκάρντ ωθούνται από κίνητρα αντισημιτισμού, πέραν των ύβρεων κατά των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Μιονί ξεπερνά και τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι «με θλίψη μου είδα να παρασύρονται κάποιες προοδευτικές δυνάμεις στην παγίδα αυτή του αποπροσανατολισμού. Γνωρίζω ότι οι πολιτικές μου θέσεις ενάντια στην Ακροδεξιά, τις οποίες έχω επανειλημμένα εκφράσει στον διεθνή Τύπο, έχουν ενοχλήσει ορισμένους»!
Φοίβος Κλαυδιανός
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.