14/2/13

Μυστική συνάντηση Τσίπρα – Ρούμπιν στην Αθήνα

 
Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί στο εσωτερικό και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή της ηγεσίας του κόμματος στην ανάπτυξη στενών επαφών με τον αμερικανικό παράγοντα, ιδίως όταν η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφείς ορισμένες αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις της, γύρω από κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η ελληνική ΑΟΖ.
br /> Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την Τετάρτη στην Αθήνα, με τον αμερικανό βοηθό υπ. εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, με τον οποίο είχε συναντηθεί και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Έτσι κι αλλιώς η δεύτερη αυτή συνάντηση, μέσα σε λίγες ημέρες, είναι από μόνη της ένα ερωτηματικό, ως προς τη σκοπιμότητα μίας στενής επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με τους αμερικάνους.  

Ωστόσο το μείζον θέμα, που προκύπτει από τις επαφές αυτές είναι η επιμονή της Ουάσιγκτον στη σαφή προειδοποίηση, που απευθύνουν προς την Αθήνα να μην επιχειρηθεί σε καμία περίπτωση μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ, ή οποιασδήποτε άλλη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία! Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε τόσο στην συνάντηση Τσίπρα – Ρούμπιν στην Ουάσιγκτον, όσο και στη χθεσινή στην Αθήνα, παρότι για την πρώτη υπήρξαν διαψεύσεις από την Κουμουνδούρου των σχετικών πληροφοριών και δημοσιευμάτων  

Μάλιστα η προτροπή των αμερικανών είναι να αρχίσουν οι όποιες ελληνικές έρευνες σε περιοχές, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τους Τούρκους, όπως στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Έγκυρες πηγές εκτιμούν ότι στον κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα, οι αμερικανικές προτροπές δεν ακούγονται αρνητικά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υπάρχει κάποια σχετική προετοιμασία στην Κουμουνδούρου σχετικά με την θέση, που θα τηρήσει τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Πέραν μίας ολιγόλεπτης ενημέρωσης, που έκανε ο κ. Τσίπρα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, όταν επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έγινε κάποια άλλη οργανωμένη συζήτηση.

Ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους αμερικάνους, από τους οποίους ζητεί στήριξη για την επίλυση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος και σε αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον απαιτεί ευθυγράμμιση σε μείζονα εθνικά θέματα, που καθορίζουν τηνκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν, σε κάθε περίπτωση δύο κρίσιμα σημεία για τον χειρισμό της υπόθεσης από πλευρές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, πώς θα επωμιστεί το κόμμα μία θέση, εφόσον ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική προτροπή – απειλή, που θα συνιστά ευθεία απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Και δεύτερον, πώς θα αντιμετωπιστεί κάποια τυχόν αιφνιδιαστική και θεαματική κίνηση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, όπως κατάθεση συντεταγμένων και χαρτών στον ΟΗΕ προς ανακήρυξη της ΑΟΖ; Μάλιστα το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο έχει συζητηθεί στην Κουμουνδούρου, όπου θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα στραφεί προσχηματικά στα εθνικά θέματα, πιθανόν τον Μάρτιο, για να συσπειρώσει την παράταξή του και αν αλλάξει την ατζέντα από την οικονομία. Μιλούν δε για τυχοδιωκτικές κινήσεις του κ. Σαμαρά, που θα περιορίζονται απλά στη δημιουργία εντυπώσεων.

Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει στο πώς θα χειριστεί την κρίσιμη κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι που απασχολεί τα ηγετικά του στελέχη, που βλέπουν ότι το κόμμα μπαίνει, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως ως αυριανή κυβέρνηση, σε βαθιά νερά.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

2 σχόλια:

  1. Είθισται συχνά πυκνά ο Εργοδότης να συναντάται με τον Υπάλληλο ειδικά δε όταν αυτός πρέπει να λάβει εντολές για μελλοντικές αποστολές , που το παράξενο λοιπόν;

    Επειδή το να ψάχνεις δεν είναι κακό να τι λέει η Ελευθεροτυπία
    Σύμφωνα με κύκλους του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, από πλευράς του στη συνάντηση επανήλθε προς εξέταση η πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους περί διαγραφής μέρους του χρέους και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κατά τα πρότυπα αυτής του Λονδίνου το 1953. Οι Αμερικανοί συνομιλητές, που βεβαίως δεν χαίρονται με την αύξηση της γερμανικής επιρροής στον ευρωπαϊκό Νότο, επιφυλάχθηκαν, ακούγοντας ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει την πρόταση, κυρίως διότι διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν εφικτή μια τέτοια διάσκεψη. Από τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκε ακόμη το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τους Αμερικανούς να προτείνουν, μεταξύ άλλων, ως εναλλακτική λύση την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-15, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η τουρκική αεροπορία δεν διαθέτει αυτό τον τύπο μαχητικών.

    Για τα δε F-15 το ο ιστότοπος strategyreports έχει καλύψει πολύ νωρίς το θέμα αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα f-15 Αλέξη και άλλα συστήματα, θα στείλεις τον... Μπαλάφα να επιλέξει; Ω τι έχουμε πάθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.