28/2/13

Θεραπεύοντας την Οικονομία

Μάριος Ευρυβιάδης
Κάθε καλόπιστος πολίτης, ψηφοφόρος ή μη, κομματικός υποστηρικτής ή μη, του νέου Προέδρου και του πολιτικού του συνασπισμού, εύχεται η νέα διακυβέρνηση του τόπου να εκπονήσει μια αποτελεσματική στρατηγική η οποία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να θεραπεύσει το άμεσο πρόβλημα όλων, που είναι η ανόρθωση της οικονομίας.
Εάν ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε ποσοστό ρεκόρ σε προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, το πήρε διότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν με γνώμονα το «άμεσο πρόβλημα» και το «άμεσο συμφέρον» και με την προσδοκία ότι «αυτός και η ομάδα του» θα βγάλουν τον τόπο από το οικονομικό αδιέξοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Όλα τα υπόλοιπα, το Κυπριακό ουσιαστικά, έπονται, και δεν πρέπει να σχετίζονται με το άμεσο και ξεκάθαρο πρόβλημα της οικονομίας.
Ο νέος Πρόεδρος μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει τη διασύνδεση των δυο. Εάν ο νέος Πρόεδρος επιτρέψει κάτι τέτοιο θα αυτοεγκλωβιστεί και θα διαπράξει πολιτική αυτοχειρία η οποία όμως λόγω της θεσμικής του θέσης θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό.
Το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοια διασύνδεση, είναι ξεκάθαρο. Δεν το κρύβουν όλοι αυτοί, με πρωταγωνιστές τους Εγγλέζους, που ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με μια Κύπρο αυτόνομη, μια Κύπρο δημοκρατική, μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο ισότιμη με τους εταίρους της στην ΕΕ και αλλού. Είναι αυτοί που ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την Κυπριακή Δημοκρατία που ήταν, είναι και παραμένει ο μόνος συλλογικός θεσμός ελευθερίας των πολιτών της, το αποτελεσματικό εκείνο εργαλείο που στέκεται ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την ανελευθερία.
Η διασύνδεση της «διάσωσης» της οικονομίας με την «επίλυση» του Κυπριακού μέσω μιας «διευρυμένης διαδικασίας» που θα καταλήγει στην κατάλυση του κράτους, είναι το νέο ζητούμενο (παλιό κρασί σε καινούρια μπουκάλια) της λεγόμενης Διεθνούς Κοινότητας, αλλιώς INTCOM , της International Community. Και σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν οι από την Εσπερία ορμώμενοι αναλυτές, επώνυμοι και ανώνυμοι, οι οποίοι κατευθύνουν τα ομαδικά πυρά τους κατά της Κύπρου με ειδικό αποδέκτη τον καινούριο ένοικο του Προεδρικού. Το μήνυμα είναι ένα και κυνικό.  «Πατήστε τους στο λαιμό, τώρα που είναι μπρούμυτα, μην τους αφήσετε να αναπνεύσουν. Το αξίζουν αφού είναι πολιτικοί απατεώνες (μας κορόϊδεψαν με το Σχέδιο Ανάν) αλλά είναι και οικονομικοί απατεώνες, αφού έχουν μετατρέψει τη χώρας τους στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πλυντήριο μαύρου χρήματος».
Υπενθυμίζω εδώ ότι την εκβιαστική και κυνική αυτή νοοτροπία την είδαμε να εκφράζεται ανερυθρίαστα από τον κ. Max Gevers , πάλαι ποτέ εντιμότατο πρέσβη της Ολλανδίας στην Κύπρο, σε κείμενό του της 11ης Ιουλίου 2011, που φιλοξενήθηκε στην Cyprus Mail, “Cyprus needs and asphyxiating time frame!”. Για να «λυθεί» το Κυπριακό, έγραψε ο αμετροεπής  αυτός κύριος, που για χρόνια έχαιρε της κυπριακής φιλοξενίας και εξ όσων γνωρίζω συνεχίζει να διαμένει ως συνταξιούχος, πρέπει να αφαιρεθεί από την Κύπρο η δυνατότητα να αναπνέει. Πρέπει να της αφαιρεθεί το οξυγόνο, έγραφε για να υποκύψει και να αποδεχτεί ένα εξωτερικό diktat. Είναι ακριβώς  αυτό που οι σημερινοί διεθνείς προπέτες εισηγούνται να γίνει στον Αναστασιάδη.
Μαζί με τον εκβιασμό επιχειρούν ταυτόχρονα να κολακέψουν το νέο Πρόεδρο. Είναι αυτή μια παλιά και καλοδουλεμένη μέθοδος. Τον αποκαλούν «λογικό», «ρεαλιστή», και «θαρραλέο» και αναμένουν ότι θα συμπεριφερθεί ανάλογα ως πραγματικός ηγέτης όταν βρεθεί αντιμέτωπος με «ιστορικές προκλήσεις» που οι προκάτοχοί του δεν είχαν κατά τη γνώμη τους, το πολιτικό ανάστημα να αντιμετωπίσουν.  Δεν τα λένε αυτά εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, δεδομένης της στάσης του κ. Αναστασιάδη το 2004.
Υποστηρικτές, αλλά κυρίως άτομα που γνωρίζουν καλά τον Νίκο Αναστασιάδη όπως ο έγκριτος αρχισυντάκτης της Σημερινής Σάββας Ιακωβίδης, δεν πιστεύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα γίνει «χαλί να τον πατήσουν» οι διάφοροι επιτήδειοι που επιβουλεύονται τον τόπο. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι ο Αναστασιάδης θα εκπλήξει, σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό. Το ίδιο έλεγε, λέει και επαναλαμβάνει ως Πρόεδρος ο Αναστασιάδης. Θα μας εκπλήξει και μάλιστα ευχάριστα δήλωσε και δηλώνει. Και αυτό αναμένουμε, με δεδομένη την υπόσχεσή του ότι σέβεται την ετυμηγορία του 2004 και το συναφές mea culpa.
Γενικότερα, όχι μόνο ο Πρόεδρος αλλά κανείς αξιωματούχος του κράτους δεν πρέπει να αποδεχτεί τον οποιοδήποτε συσχετισμό, πόσο δε μάλλον τη διασύνδεση του  τρέχοντος οικονομικού προβλήματος με το πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού. Κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να απορρίπτεται διπλωματικά μεν, αλλά απερίφραστα.
Ως προς την θεραπεία της οικονομίας ο Αναστασιάδης αρχίζει με ένα σχετικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Στην Κύπρο υπάρχει εκμεταλλεύσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλών προδιαγραφών. Εδώ δεν αναφέρομαι στους «φτωχοτραπεζίτες» και τους ενεργούμενούς τους στο αιμομικτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κατάφεραν με την ανεπάρκεια, ανικανότητα αλλά και τη βουλιμία τους να ρίξουν τον τόπο στον οικονομικό Καιάδα. Αναφέρομαι στους άλλους, αυτούς που αντιλαμβάνονται (α) πως λειτουργεί το διεθνές οικονομικό σύστημα (β) που έχουν πολιτική αντίληψη και κρίση και (γ) που δεν διακατέχονται από κανένα σύνδρομο κατωτερότητας και μειονεξίας απέναντι στον οποιονδήποτε θεσμό ή άτομο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Τα παραπάνω τρία χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που (α) θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές και (β) θα εφαρμόσει το Πρόγραμμα Προσαρμογής.
Η πρωτοβουλία του Προέδρου να συστήσει Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας (ΣΕΟ), ενισχύοντας έτσι θεσμικά το οικονομικό του επιτελείο, είναι μια σωστή κίνηση. Η παρουσία του Χ. Πισσαρίδη και της εγνωσμένης αξίας των συνεργατών του εγγυώνται την αποφυγή αστοχιών και αρρυθμιών που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες υπό καθεστώς ενός Προγράμματος Προσαρμογής.
Υπό την καθοδήγηση του κ. Πισσαρίδη και έμπειρων οικονομολόγων, νομικών αλλά και πολιτικών αναλυτών, το ΣΕΟ θα μπορεί να καταστεί de facto  ο πυρήνας της διαπραγματευτικής προσπάθειας της χώρας. Κοντολογίς να αναλάβει το ρόλο του Εθνικού Διαπραγματευτή με τους εκπροσώπους των δανειστών και, ταυτόχρονα, να συμβάλλει στην προσαρμογή του προγράμματος στην κυπριακή πραγματικότητα.
Εξυπακούεται, βέβαια, η αρμονική συνεργασία του ΣΕΟ με το Υπουργείο Οικονομικών και τον επίσης καταξιωμένο Μιχάλη Σαρρή. Με το ΣΕΟ σε ρόλο Εθνικού Διαπραγματευτή, ο Υπουργός Οικονομικών θα ελαφρυνθεί και θα απαλλαγεί από το βάσανο των διαπραγματεύσεων με τα διάφορα πηγαινοερχόμενα κλιμάκια των πιστωτών. Θα έχει έτσι τον ζωτικό χώρο και χρόνο για τον βέλτιστο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή του προγράμματος. Και υπό την πολιτική καθοδήγηση του Προέδρου να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά στο επίπεδο του Eurogroup.
Με την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου, που είναι το ανθρώπινό του δυναμικό, η ανάταση της Κυπριακής οικονομίας θα δρομολογηθεί. Και μια εύρωστη κυπριακή οικονομία θα θωρακίσει πολιτικά τον τόπο και θα κόψει τον πολιτικό βήχα των πολιτικών εκβιαστών σε Λονδίνο, Άγκυρα και αλλού που έχουν πάρει φόρα και σαδιστικά αυτοσυγχαίρονται ότι τούτη τη φορά θα ευνουχίσουν πολιτικά, μια και καλή, την Κύπρο και τον λαό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.