21/2/13

Σε ποιους οδηγεί τώρα το μισό δισ. του Μιονί!


Αμεση και πολυετής σύνδεση του λαβύρινθου εταιριών CMA του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιονί με τον «διάσημο» λογαριασμό των 550.000.000 ευρώ της «λίστας Λαγκάρντ» που ερευνάται από το ΣΔΟΕ για πιθανή σύνδεσή του με την κυρία Μ. Παπανδρέου προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα Antinews.
Σύμφωνα με όσα επικαλείται το Antinews (και τα οποία προστίθενται σε σειρά αποκαλύψεων της «δ» για τη «λίστα Μιονί» από τον Ιανουάριο), η CMA Multi Hedge Ltd. ήλεγχε ποσό 368.996.744 δολαρίων.
Διευθυντές της CMA Multi Hedge Ltd. ήταν διαδοχικά οι (άμεσοι συνεργάτες του μυστηριώδους Ελληνοϊσραηλινού επενδυτή) Σταύρος Παπασταύρου και Κέρι Γουόνγκ. Αλλο ένα ποσό, ύψους 161.802.709 δολαρίων, φέρεται να ανήκει στην Berkley Global Fund Ltd. που, κατά την ιστοσελίδα, είχε ως νομική σύμβουλο τη CM Advisors Ltd., δηλαδή τη γνωστή CMA Βερμούδων υπό τη διεύθυνση (και πάλι) των κυρίων Μιονί και Παπασταύρου και της κυρίας Γουόνγκ.
Με βάση αυτές τις αποκαλύψεις, προκύπτει άθροισμα 530.799.453 δολαρίων από τα συνολικά 550.000.000, ενώ και για τους υπόλοιπους δικαιούχους με μικρότερα ποσά (Sunflower Co., CMA Tech, CMA Global) όλα τα στοιχεία δείχνουν διασυνδέσεις με το δίκτυο Μιονί. Οπως υπογραμμίζει η ίδια ιστοσελίδα, που κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγατόνων», ο λογαριασμός των 550.000.000 θα πρέπει να αξιολογηθεί σαν «κοινός κουμπαράς» δεκάδων offshore εταιριών με πολλούς επενδυτές που εκπροσωπούσε ο κ. Μιονί.

Οι τρεις πρωταγωνιστές
Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις με αναλυτικά ποσά λογαριασμών εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολές υπερασπιστικής γραμμής και τις παλινωδίες στις δημόσιες δηλώσεις των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα:
1. Ο κ. Σ. Μιονί είχε διαψεύσει, στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 με δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οποιαδήποτε εμπλοκή της οικογένειας Παπανδρέου με τον λογαριασμό των 550.000.000. Ωστόσο, στις 25 Ιανουαρίου 2013, ο κ. Μιονί άλλαξε γραμμή, παραδεχόμενος στη «Ναυτεμπορική» την παρουσία και «ιδιωτών πελατών», για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι η CMA είχε άγνοια, καθώς αγόραζαν μερίδια μέσω της ελβετικής UBS και άλλων τραπεζών.
2. Ο κ. Στ. Παπασταύρου, με αλλεπάλληλες δηλώσεις που διένειμε μέσω της γενικής γραμματείας Τύπου, προτίμησε να παραδεχθεί και να επωμιστεί προ ημερών «το μικρότερο κακό» μιας κατάθεσης 5.300.000 δολαρίων της εταιρίας STABRI (με έδρα την Τορτόλα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων), διαψεύδοντας «το μεγαλύτερο κακό» των παράλληλων ιδιοτήτων του στις υπόλοιπες εταιρίες του δικτύου Μιονί. Ο κ. Παπασταύρου δεν έχει παραδεχθεί ότι στη CMA Multi Hedge Ltd. των 368.996.744 δολαρίων κατείχε τη θέση διευθυντή της εταιρίας. (Σημειώνεται ότι οι μεριδιούχοι της εταιρίας είχαν ενημερωθεί στις 13 Μαρτίου 2008 ότι είχε παραιτηθεί από τη θέση του με αναδρομική ισχύ από τις 27 Απριλίου 2007). Επίσης, για τη CMA Βερμούδων ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι ήταν μόνο νομικός σύμβουλος και όχι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, παρά τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν. Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του Antinews ότι η CMA Βερμούδων ήταν νομική σύμβουλος της Berkley Global Fund των 161.802.709 καταρρέει και δεν έχει νόημα ούτε αυτό το σκέλος της υπερασπιστικής τακτικής του κ. Παπασταύρου.
3. Η κυρία Κ. Γουόνγκ, Αμερικανίδα οικονομολόγος και φίλη του κ. Μιονί από τη δεκαετία του '90, είχε διαδεχτεί τον κ. Παπασταύρου στη θέση διευθυντή της CMA Multi Hedge Ltd. Οπως είχε σημειώσει η «δ» στις 9 Ιανουαρίου 2013, η κυρία Γουόνγκ ήταν η ίδια που τον Αύγουστο του 2010, λίγο μετά την αποκάλυψη από τους «Financial Times» της διαρροής στοιχείων από την τράπεζα HSBC (δηλαδή, τα στοιχεία που αποκαλούνται στην Ελλάδα «λίστα Λαγκάρντ) ανέλαβε τις ενέργειες βιαστικής διάλυσης ενός άλλου τμήματος του «ιστού Μιονί», του CMA Global Hedge.
Παράλληλα, ερωτήματα παραμένουν για τον ρόλο της υπαλλήλου της CMA κυρίας Μ. Παντελή, η οποία είναι άγνωστο τι θα καταθέσει στο ΣΔΟΕ και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Ηδη, σε αγωγή της κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυρία Παντελή υπογραμμίζει ότι ήταν μόνο «χρήστης internet» προς παρακολούθηση του λογαριασμού των 550.000.000 και όχι δικαιούχος του.
Φοίβος Κλαυδιανός
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.