9/2/13

Λιλλήκας: Ξένα κέντρα επιδιώκει να ικανοποιεί ο Ν. Αναστασιάδης

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη σε γερμανικό περιοδικό
Ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να ικανοποιεί ξένα κέντρα αποφάσεων σε βασικά ζητήματα, όπως το μνημόνιο, "για να είναι αρεστός σε κάποιους ξένους αντί να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δικαιώματα", δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη σε γερμανικό περιοδικό, όπου, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, δήλωσε ότι "είναι έτοιμος να το υπογράψει χωρίς να το διαπραγματευτεί, προκειμένου να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους μας". 

Σε δηλώσεις του, στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κ. Αναστασιάδης ποιά είναι τελικά η θέση του. 
Αυτή που λέει στους Κύπριους πολίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο για να κερδίσει καλύτερους όρους. Ή αυτή που διακηρύττει στους Ευρωπαίους ότι θα το υπογράψει άνευ όρων και χωρίς διαπραγμάτευση». 

Θέση Αναστασιάδη για ΝΑΤΟ 
Είπε εξάλλου ότι η θέση του Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι «εθνικά επιζήμια» και οδηγεί σε απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από παραδοσιακούς φίλους, όπως είναι η Ρωσία, «ουσιαστικά για να ικανοποιήσει και πάλι κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων». 
Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Μόσχα, στον τομέα της οικονομίας και του φυσικού αερίου. 

Διερωτήθηκε ακόμη σε τι θα εξυπηρετήσει η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. «Μήπως το ΝΑΤΟ προστάτευσε την Ελλάδα από τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας;», είπε, ενώ διερωτήθηκε «σε τι θα εξυπηρετήσει να αποστέλλονται τα παιδιά των Κυπρίων να συμμετέχουν σε πολέμους που σχεδιάζονται από κάποιους κύκλους του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα». 

Ενδεχόμενο παναπεργίας 
Αναφερόμενος εξάλλου στο ενδεχόμενο παναπεργίας την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται αυτή τη στιγμή εργατική και κοινωνική ειρήνη. 
Κάλεσε τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις να δείξουν πνεύμα συναίνεσης, ώστε μέσα από διάλογο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Είπε ότι οι απεργίες και η σύγκρουση μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν, ενώ ζήτησε από την ΟΕΒ να αποσύρει τις εγκυκλίους της και να αποδεχτεί την βασική αρχή του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων. 

Απειλές Τουρκίας κατά ΕΝΙ 
«Η Τουρκία επιμένει να συμπεριφέρεται ως ένας περιφερειακός χωροφύλακας, παραβιάζοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και αποδεικνύεται ότι αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος και τις απειλές της Άγκυρας κατά της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει «αποφασιστική και σκληρή απάντηση» στις δηλώσεις Ερντογάν και στην πρόθεση της Τουρκίας να εκβιάσει εταιρείες που συμμετείχαν στον β’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Συμπλήρωσε ότι η πιο σκληρή απάντηση είναι η συνέχιση του παγώματος ενταξιακών κεφαλαίων, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση "να μην συναινέσει στην προσπάθεια κύκλων στην ΕΕ για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων". 

Είπε τέλος ότι το μήνυμα της κυπριακής Κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους της πρέπει να είναι ότι όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον προκλητικό τρόπο απέναντι σε ένα κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενταξιακή της πορεία θα παραμείνει στο ψυγείο.

Πηγή

5 σχόλια:

  1. Λιλλήκας διαψεύδει Λιλλήκα;
    ..Είπε εξάλλου ότι η θέση του Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι «εθνικά επιζήμια»..

    Ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη - ΣΗΜΕΡΙΝΗ 23/11/2010 | Της Ντίας Χαιλή
    - Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι «ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε σαν ανάχωμα σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, επειδή από τη μια δεν μπορούσε η βορειοατλαντική συμμαχία να τις απορροφήσει και κατά δεύτερο επειδή υπήρχε και αντίδραση από τη Ρωσία.

    »Έτσι -πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας- έφτιαξαν το Συνεταιρισμό και προτάθηκε και στη Ρωσία και μπήκε, για να έχει λόγο για το τι συμβαίνει.

    »Από εκεί και πέρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αποφασίσει μετά τις προεδρικές εκλογές, αν κέρδιζε, θα υποβάλλαμε αίτηση και είχαμε μάλιστα ενημερώσει και τον Χαβιέ Σολάνα για την πρόθεσή μας αυτή. Βεβαίως, δεν ήταν καθόλου σίγουρο εάν θα τα καταφέρναμε, γιατί θα έθετε βέτο η Τουρκία, η οποία θα έμενε εκτεθειμένη».

    »Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ Ρωσίας θα υποβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, διότι δεν θα κάνει κινήσεις το ΝΑΤΟ που θα πληγώσουν τη νέα αυτή σχέση και αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.

    »Με την εξαιρετική σχέση που έχουμε με τη Ρωσία και το ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε στη βάση ενός σχεδίου, ενός σχεδιασμού για να αναβαθμίσουμε το δικό μας ρόλο. Είναι βασικό η Κύπρος να αξιοποιήσει τη γεω-στρατηγική της θέση. Είμαστε πίσω από τα γεγονότα και θα πρέπει, επιτέλους, να καταφέρουμε να βρεθούμε μπροστά», σημείωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.


    Λύση του Κυπριακού Πραγματικότητες, διλήμματα και επιλογές-Κύριος Συγγραφέας: Λιλλήκας, Γιώργος
    Εκδότης: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ
    Ημερομηνία Έκδοσης: 12/2008

    -Με δεδομένο ότι η όποια λύση απαιτεί την συναίνεση της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει περιεχόμενο συνομοσπονδίας, πρέπει να επαναξιολογήσουμε το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου μας. Συνέντευξη Λιλλήλα

    Ο Γιώργης θέλει μεγάλη προσοχή σε όσα λέγει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..»Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ Ρωσίας θα υποβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, διότι δεν θα κάνει κινήσεις το ΝΑΤΟ που θα πληγώσουν τη νέα αυτή σχέση και αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κύπρος...

    Κάτι έλεγες για τον Γιάννο Χαραλαμπίδη για ΝΑΤΟ τώρα για Λιλλήκα τι έχεις να πείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Λιλικας είναι υπερ των συνεργασιών με βάση τα στρατηγικά μας συμφέροντα.

    Ο Αναστασιάδης ηταν πάντα υπερ του ότι μας πασάρουν Βρετανοί και Αμερικάνοι.

    Ο Χαραλαμπιδης, στην ανάλυση του, το έχει δεδομένο ότι έχουμε στρατηγική ευκαιρία να μας προτιμήσουν οι Αμερικανοί για να κάνουμε τον χωροφύλακα της περιοχής. Ποιους; εμάς που δεν έχουμε σοβαρά κράτη, με συνέπεια και συνεχεία στις στρατηγικές επιδιώξεις και ουτε καν την στοιχειώδη εθνική αξιοπρέπεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Ειδικά στην Ελλάδα που στις επόμενες εκλογές μπορεί να κυβερνά ένας αντιαμερικανικός κουμουνιστής η’ ενας αντιαμερικανικός ναζιστής. Αυτούς θέλουν οι Αμερικανοί για συνεργασία, να’σαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδυνατείς να εκφέρεις το αυτονόητο ότι πιάστηκες αδιάβαστος αγνοώντας την δηλωση αυτή του Λιλλήκα.Προσπαθώντας να καλύψεις την ανεπάρκεια αυτή πελαγοδρομείς, μάλιστα δε δεν έχεις καν διαβασει τα άρθρα του Γιάννου Χαραλαμπίδη, απλά αναμασάς στερεότυπες φράσεις απόρροια επιφανειακής κριτικής σκέψης
    Λυπάμαι που το προκάλεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.