3/1/13

Kαραγιλάν προς Ερντογάν: Να τσακιστείτε και να φύγετε εσείς από το Κουρδιστάν


Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Σουμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Μουράτ Καραγιλάν, απαντώντας στον Ερντογάν, που είπε ότι "Όποιο στέλεχος του ΡΚΚ αφήσει τα όπλα, μπορεί να πάει σε άλλη χώρα", δήλωσε: "Ο Ερντογάν μας λέει 'ή θα εκτουρκιστείτε και αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα μόνο έθνος ή να φύγετε να πάτε όπου θέλετε'. Κι εγώ του απαντώ: Εσείς τι ζητάτε στη πατρίδα μας; Εδώ είναι Κουρδιστάν. Είναι η χώρα μας, η πατρίδα μας. Αυτός που πρέπει να φύγει από εδώ, από την πατρίδα μας, είστε εσείς. Φύγετε από την πατρίδα μας".
Ο Μουράτ Καραγιλάν, σε μήνυμα που έστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Sterk Tv με την ευκαιρία του νέου έτους, έκανε μια αξιολόγηση των πεπραγμένων του 2012.
Ο Κούρδος πολέμαρχος δήλωσε ότι το 2012 ο κουρδικός λαός δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση από το τουρκικό κράτος και από την κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα το 2013 να είναι έτος ελευθερίας, δημοκρατίας και αδελφοσύνης των λαών.
Επίσης τόνισε ότι στην πολιτική εξολόθρευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο κουρδικός λαός αντιστάθηκε, με πρωταγωνιστές στον αγώνα αντίστασης τον Ηγέτη Άπο, από τη φυλακή του Ιμραλί, τους Κούρδους πολιτικούς και τους αγωνιστές της ελευθερίας, τους αντάρτες του απελευθερωτικού κινήματος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην επική επιχείρηση που άρχισε στις 19 Ιουλίου στο Σεμντίνλι, που επεκτάθηκε στις επαρχίες Γιουκσέκοβα και Τσουκούρτζα, όπου οι Κούρδοι αντάρτες έλεγχαν επί μήνες μια εκτεταμένη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν να εισέλθουν οι Τούρκοι στρατιώτες..
 Ο Μουράτ Καραγιλάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, είπε:
"Εγώ δεν θα ρίξω το επίπεδο και δεν θα μιλήσω σαν κι αυτόν, όμως όσα είπε του τα επιστρέφω κατά λέξη. Ο Ερντογάν θα πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς είμαστε παιδιά του Κουρδιστάν, αυτή τη χώρα την αγαπάμε και έχουμε πληρώσει μεγάλο τίμημα γι' αυτήν. Ο Ερντογάν μας λέει 'ή θα εκτουρκιστείτε και αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα μόνο έθνος ή να φύγετε να πάτε όπου θέλετε'. Κι εγώ του απαντώ: Εσείς τι ζητάτε στη πατρίδα μας; Εδώ είναι Κουρδιστάν. Είναι η χώρα μας, η πατρίδα μας. Αυτός που πρέπει να φύγει από εδώ, από την πατρίδα μας, είστε εσείς. Φύγετε από την πατρίδα μας. Όσο υπάρχει ένοπλη καταπίεση στον Κουρδικό λαό, όσο είναι σε εξέλιξη μια πολιτική γενοκτονία, ο Κουρδικός λαός θα αντιστέκεται και οι αντάρτες της ελευθερίας θα κυριαρχούν στα βουνά του Κουρδιστάν. Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν όλοι καλά".
Τέλος, ο Καραγιλάν έκανε έκκληση προς τους απανταχού Κούρδους να συμμετέχουν στις καμπάνιες συλλογής υπογραφών για την απελευθέρωση του Ηγέτη του Κουρδικού λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, για να στεφθούν αυτές από επιτυχία, ενώ ευχήθηκε στον ασθενούντα Πρόεδρο του Ιράκ, Τζελάλ Ταλαμπανί καλή ανάρρωση.

Σημείωση του μεταφραστή: Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό κράτος προτείνει στο ΡΚΚ γενική αμνηστία και στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία δέχεται οι ηγέτες του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ, αφού δηλώσουν ότι εγκαταλείπουν τα όπλα και τον ένοπλο αγώνα, να εγκατασταθούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να τους κυνηγάει το τουρκικό κράτος. Γι' αυτό και η σχετική δήλωση Καραγιλάν.
Πηγή: Firat News Agency

7 σχόλια:

  1. Το PKK δεν μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικά της Τουρκίας ούτε όμως και να νικηθεί απο τον τουρκικό στρατό.Οσο η πολεμική εξέγερση δεν λαμβάνει τον χαρακτήρα λαικής εξέγερσης (αποτελέσματα εκλογών) τα πράγμτα δυσκολεύουν για τους Κούρδους της Τουρκίας,Η Προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό στις Κουρδικές περιοχές είναι χρονοβόρα.Με δεδομένη την κουρδική αντιπαλότητα PKK-KRG αλλά και την εμπλοκή ΗΠΑ και Ιράν θεωρώ πως η κουρδική ουδετερότητα ως την όρισε ο Κουρδος Ηγέτης Οτζαλάν πλήττεται. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολη η οποία πρόβλεψη

    Απο πολύ νωρίς επισήμαναμε την διέξοδο του Μεγάλου Κουρδιστάν μέσω Λατάκειας στην Μεσόγειο θάλασσα

    Ολα τα μάτια στρέφονται πλέον στους Κούρδους της Συρίας και η κατάσταση περιπλέκεται ιδιαίτερα καθως το Δυτικό Κουρδιστάν απο μόνο του δεν μπορεί να σταθεί ως ξεχωριστή οντότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα
    ο αγώνας που δίνουν οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι άνισος, επειδή, εκτός από το τουρκικό κράτος, έχουν να αντιμετωπίσουν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή, που θέλουν μια σταθερή Τουρκία, για να την χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς στα μουσουλμανικά -και όχι μόνο- κράτη της περιοχής.
    Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή το προαναφερθέν δίδυμο εμπλέκει την Τουρκία στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), δεν επιτρέπει τη -φανερή- εξομάλυνση των σχέσεων ΡΚΚ-Μπαρζανί.
    Όμως, ο χρόνος μάλλον δουλεύει υπέρ των Κούρδων, αφού μετά τη Συρία θα έλθει η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία, όσον αφορά το Κουρδικό.
    Γι' αυτό οι Κούρδοι της Τουρκίας και κυρίως ο Άπο, πρέπει να αντέξουν και να αποφύγουν τη δική τους Βάρκιζα.
    Όσον αφορά την έξοδο στη Μεσόγειο, αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο, αφού κριθεί το παιχνίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας.
    Εχουμε δρόμο ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα Πολλοί παράγοντες και μάλιστα ισχυροί-και εντός της Τουρκίας - πιέζουν για την αυτονομία του Βορείου Κουρδιστάν το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα του Κουρδιστάν.Δεν θεωρώ τυχαία την μεταρρύθμιση στην Τοπική αυτοδιοίκηση της Τουρκίας η οποία και δίνει σημαντική αυτονομία στις Περιφέρειες.Η Τουρκία δεν βλέπει αρνητικά την αυτονόμηση των Κουρδικών περιοχών επιθυμεί όμως και αυτή όπως σωστά αναφέρεις το Νέο Κράτος να μην είναι εχθρικό, το διαζύγιο να είναι βελούδινο.

    Απο την άλλη αποτελεί γεωστρατηγική επιλογή Ισραήλ και ΗΠΑ η δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν για την στρατηγική περικύκλωση του Ιράν σε πολλά επίπεδα.

    Το Ιράν απαντά ασκώντας πίεση μέσω του Ιράκ το οποίο αποτελεί ειδικά για την Τουρκία την Εμπορική Πύλη προς την Μέση Ανατολή.

    Το Κουρδικό Μόρφωμα το οποίο και θα παραχθεί θα πρέπει να έχει διέξοδο στην Θάλασσα .Μην Ξεχνάμε το πλήθος επενδύσεων πολυεθνικών εταιρειών στο Νότιο Κουρδιστάν στον τομέα της Ενέργειας. Ετσι προωθείται η ιδέα απο την Τουρκία και τις ΗΠΑ αγωγού Τουρκίας-Νοτίου Κουρδιστάν με έξοδο σε τουρκικό λιμάνι.

    Είναι γεγονός ότι ο Μπαρζανί επιθυμεί να έχει το Κουρδικό Κράτος έξοδο προς την Θάλασσα απο δικα του εδάφη για αυτό και η πίεση ειδικά προς το PYD σε μια προσπάθεια να δεθεί στο αρμα του και να αποκολληθεί απο το PKK

    Ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν εμπιστοσύνη στον Μπαρζανί ο οποίος είναι δικτάτορας και το καθεστώς του το πλέον διεφθαρμένο. Πολλοί Κουροι αναλυτές αναφέρουν πως η πολιτική του έχει καταστήσει το Νότιο Κουρδιστάν προτεκτοράτο εξαιτίας της έλειψης αναπτυξιακής πολιτικής

    Απο την άλλη πλευρά το PKK -το οποίο ποτέ δεν έχει απειλήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή- αποτελεί σημαντικότατη στρατιωτική δύναμη (την θεωρώ μεγαλύτερης ισχύος και απο αυτή των Πεσμεργκά)

    Η Συρία έχει πολύ δρόμο μπροστά αυτό που βλέπω είναι παρουσία ειρηνευτικής δύναμης (τύπου Αφγανιστάν) σε μια πολυδιασπασμένη Συρία κάτι που σημαίνει οτι το Δυτικό Κουρδιστάν θα είναι υπο κηδεμονία ή υπο κλοιό

    Σε οτι αφορά τους Κούρδους δεν θεωρώ οτι θα ξεπεράσουν την διάσπαση τους την οποία την θεωρώ υπαρκτή και τροφοδοτούμενη απο πολλές πηγές και όπως πολύ σωστά αναφέρεις ως εξωτερικούς μηχανισμούς το δίδυμο Ισραήλ-ΗΠΑ

    Σέ οτι αφορά την Βάρκιζα.Το PKK έχει μελετήσει πολύ καλά το αντάρτικο πολλών περιοχών του πλανήτη και παρόλο που δεν το αναφέρει και την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων.Οχι αυτό το λάθος δεν θα το κάνει, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν θα πράξει αλλά λάθη.

    Πολύ σωστά αναφέρεις ότι η ολη εξελικτική πορεία έχει μεγάλη δυναμική.Θεωρώ -χωρίς καμιά διάθεση έπαρσης και αλαζονείας άλλωστε "μαθητής" σου είμαι- οτι σαν χώρος προσεγγίζοντας το Κουρδικό ζήτημα απο πολλές πλευρές -και μέσα απο μια γόνιμη αντιπαράθεση- δίνουμε την καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή κρατώντας το διάλογο σε υψηλό επίπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα κ χρόνια πολλά!Ευχομαι καλή χρονιά με υγεία κ ευτυχία για όλους τους φίλους κ διαχειριστές του ιστολογίου, όπως κ για τους απανταχού Έλληνες.Ως προς το κείμενο θέμα, φοβάμαι μήπως κατορθώσουν οι Τούρκοι να εφαρμόσουν το δόγμα "διαίρει κ βασίλευε" στην ηγεσία του ΠΚΚ μέσω του προσεταιρισμού του Οτσαλάν.Το 2013 θα σημάνει,κατά την γνώμη μου, μια περαιτέρω ενίσχυση της ισχύος των Κούρδων από το Ερμπίλ κ την Αφρίν ως το Ντιάρμπακιρ.Πιστεύω πως ο Ερντογάν απλά επιδειώκει να επιφέρει μια σχετική ηρεμία στο πολιτικό πεδίο εν όψει των κρίσιμων περιόδων που έπονται στα πολιτειακά ζητήματα.Το ΠΚΚ θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία κ να οργανώσει εξεγέρσεις (serhidan) οπως το 90 για να οδηγήσει την Αγκυρα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων με τους δικου του ορους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτα και Σπυρίδωνα
    το θέμα είναι τεράστιο και περίπλοκο.
    Περιμένετε τα άρθρα μου της Παρασκευής και της Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν αληθεύει τελικά ότι κάποιοι προετοιμάζονται,αλλά κυρίως σχεδιάζουν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή,τότε οι Κούρδοι θα χρειαστεί να πολεμήσουν σκληρά,στο πλευρό των ΗΠΑ-Ισραήλ,και στο τέλος να πάρουν ότι τους ανήκει,αλλά και πάλι με αστερίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οἱ τοῦρκοι όνο αὐτὴν τὴν γλῶσσα ἀντιλαμβάνονται:

    «Ο Ερντογάν μας λέει 'ή θα εκτουρκιστείτε και αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα μόνο έθνος ή να φύγετε να πάτε όπου θέλετε'. Κι εγώ του απαντώ: Εσείς τι ζητάτε στη πατρίδα μας; Εδώ είναι Κουρδιστάν. Είναι η χώρα μας, η πατρίδα μας. Αυτός που πρέπει να φύγει από εδώ, από την πατρίδα μας, είστε εσείς. Φύγετε από την πατρίδα μας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.